Youtube slår ned på hat og rasisme – tar samtidig inntektene fra uavhengige journalister

Foto: Alejandro Alvarez

– Over natta ble halvparten av grunnbudsjettet mitt borte, sier Ford Fischer, videojournalist i Washington DC.

Han har skapt seg et levebrød av å filme demonstrasjoner, aktivisme og andre hendelsesnyheter såvel i Europa som i USA, og publiserer stoffet på Youtube og sitt eget nettsted News2Share når han ikke får solgt det til tv-kanaler som NBC, ABC, CNN og Fox. Eller til den norske filmskaperen Deeyah Khan, som brukte hans materiale i sin Emmy-vinnende dokumentarfilm «I møte med fienden» fra i fjor.

Fischer har også dekket gule vester-opptøyer i Frankrike og den høyreekstreme demonstrasjonen i Charlottesville i fjor.

Kastet ut med badevannet

Onsdag led han likevel samme skjebne som en rekke ytre høyre-oppviglere: Kanalen hans ble strippet for annonser, slik at han ikke lenger har inntekter på visninger av innholdet.

– Det skjedde samtidig som nyheten sprakk om at Youtube kaster ut ekstremister, og uten noen spesifikk forklaring på hvorfor det skulle ramme meg, forklarer han på telefon fra den amerikanske hovedstaden.

Hans tilfelle illustrerer baksiden ved utrenskingen av ekstremister og konspirasjonsteoretikere som Youtube gjennomførte denne uka. 

Nettstedet mottar 500 timer videomateriale – hvert minutt. Skal alt sjekkes for mulig hatefullt eller på annen måte skadelig innhold, må det automatisering til.

Den kunstige intelligensen er imidlertid ikke «intelligent» nok til å skille en propagandavideo fra en reportasje om aktivister som konfronterer en rabulist som påstår at Holocaust ikke fant sted – eller en kritisk dokumentasjon av en en av nynazisten Mike Enochs taler.

«Feil» tags kan være nok

Eksemplene er hentet fra virkeligheten: Disse to videoene er de eneste Google-eide Youtube har oppgitt som årsak til at News2Share ikke lenger får tjene penger på plattformen.

– Også tidligere har jeg blitt fratatt annonser, men alltid på enkeltvideoer og med mulighet for å påklage avgjørelsen, sier Fischer.

– Det dreier seg gjerne om videoer der det ikke er noe banning eller voldelig innhold – et eksempel er et intervju med en kongress-representant som snakker om skytevåpen. Mitt inntrykk er at det slås ned på enkelte nøkkelord som forekommer, for eksempel når man tagger videoene, sier han.

Skal slette all rasisme

Youtube har, i likhet med andre sosiale medieplattformer, måttet tåle kraftig kritikk for sin unnfallenhet mot hatefullt og villedende innhold.

I 2017 fjernet muligheten for å dele, anbefale og kommentere på videoer der de registrerer rasisme. I januar justerte de anbefalings-algoritmen slik at den i mindre grad skulle fremme videoer med grunnløse konspirasjonsteorier om blant annet 11. september og vaksiner.

Onsdag ble skruen strammet nok et hakk. Nå heter det at alt innhold som promoterer nazisme skal ut – i likhet med videoer som fremmer påstander om at «veldokumenterte voldelige hendelser», som Holocaust og skoleskytingen på Sandy Hook i 2012, aldri fant sted.

Mange organiserte høyreekstremister har forlengst forlatt plattformer som Facebook og Youtube til fordel for blant andre russiske VK og mer lukkede fora uten moderering.

Men en av dem som fikk hele kanalen og alle sine videoer slettet fra Youtube onsdag, var den norske nynazisten og black metal-musikeren Louis Cachet, tidligere kjent som både Varg Vikernes og «Greven». Han har i årevis spredd sine fordommer mot jøder og fargede på kanalen «Thulean Perspective».

Gjorde helomvending om hets

Andre kanaler med nynazistisk innhold er også slettet. I likhet med «Thulean Perspective» er flere av dem allerede gjenopprettet av personene bak, men arkivet er borte – formodentlig for alltid, selv om Youtube sier de fortsatt kan tilgjengeliggjøre materialet for forskere.

Samtidig har en rekke andre ytre høyre-brukere mistet muligheten til å tjene penger gjennom plattformens annonsesystem. Det gjelder blant annet den østerrikske «identitærbevegelsen»s frontfigur, Martin Sellner, den svenske høyreekstremisten Marcus Follin og de svenske nynazist-favorittene Red Ice TV. Atter andre har fått fjernet enkeltvideoer, ifølge Buzzfeed.

Det er uklart om utrenskingen har sammenheng med kontroversen som oppsto tidligere denne uka, da Youtube erklærte at de ikke ville slå ned på en serie videoer der en homofil journalist med minoritetsbakgrunn hetses av en republikansk kommentator og komiker. Nettstedet gjorde i går helomvending i saken.

Ford Fischer oppfatter det imidlertid som et angrep på uavhengig journalisme når Youtube ikke ser forskjell på høyreekstremisme og journalistikk om den.

– Jeg mener saken demonstrerer at Youtube har en kraftig slagside til fordel for større nyhetsorganisasjoner, som kan publisere langt mer voldsomt materiale uten å få reaksjoner, sier han.

– De virker ikke særlig opptatt av å samarbeide med mindre innholdsleverandører. Jeg synes godt jeg kunne få en telefon fra dem, istedet for å oppdage gjennom nyhetene at jeg, som en journalist som handler i god tro, blir utsatt for disiplinærreaksjoner, sier han.

  • Filter Nyheter har forelagt saken for Googles pressekontor, og vil oppdatere denne saken dersom selskapet ønsker å kommentere.
  • Denne saken er oppdatert med en ny betegnelse av den republikanske kommentatoren og komikeren, som vi ved første publisering omtalte som tilhørende «ytre høyre».