Youtube slår ned på hat og rasisme – tar samtidig inntektene fra uavhengige journalister

Foto: Alejandro Alvarez

– Over natta ble halvparten av grunnbudsjettet mitt borte, sier Ford Fischer, videojournalist i Washington DC. Han har skapt seg et levebrød av å filme demonstrasjoner, aktivisme og andre hendelsesnyheter såvel i Europa som i USA, og publiserer stoffet på Youtube og sitt eget nettsted News2Share når han ikke får solgt det til tv-kanaler som NBC, ABC, CNN og Fox. Eller til den norske filmskaperen Deeyah Khan, som brukte hans materiale i sin Emmy-vinnende dokumentarfilm «I møte med fienden» fra i fjor. Fischer har også dekket gule vester-opptøyer i Frankrike og den høyreekstreme demonstrasjonen i Charlottesville i fjor.

Kastet ut med badevannet

Onsdag led han likevel samme skjebne som en rekke ytre høyre-oppviglere: Kanalen hans ble strippet for annonser, slik at han ikke lenger har inntekter på visninger av innholdet. – Det skjedde samtidig som nyheten sprakk om at Youtube kaster ut ekstremister, og uten noen spesifikk forklaring på hvorfor det skulle ramme meg, forklarer han på telefon fra den amerikanske hovedstaden. Hans tilfelle illustrerer baksiden ved utrenskingen av ekstremister og konspirasjonsteoretikere som Youtube gjennomførte denne uka.  Nettstedet mottar 500 timer videomateriale – hvert minutt. Skal alt sjekkes for mulig hatefullt eller på annen måte skadelig innhold, må det automatisering til. Den kunstige intelligensen er imidlertid ikke «intelligent» nok til å skille en propagandavideo fra en reportasje om aktivister som konfronterer en rabulist som påstår at Holocaust ikke fant sted – eller en kritisk dokumentasjon av en en av nynazisten Mike Enochs taler.

«Feil» tags kan være nok

Eksemplene er hentet fra virkeligheten: Disse to videoene er de eneste Google-eide Youtube har oppgitt som årsak til at News2Share ikke lenger får tjene penger på plattformen. – Også tidligere har jeg blitt fratatt annonser, men alltid på enkeltvi...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.