Waras familie sa nei til kameraovervåkning etter trusler – politiets etterforskning ble vanskeligere

Bildet er fra den andre hendelsen i rekken av fem, da noen hadde satt fyr på en søppelkasse utenfor Waras hus 17. januar i år.

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) ble natt til søndag utsatt for en alvorlig trusselhendelse for femte gang på tre måneder, da noen startet en mindre brann i en bil familien hadde parkert utenfor boligen i Oslo.

Sent søndag kveld var ennå ingen pågrepet for noen av hendelsene, selv om den samme oppkjørselen har vært åsted for minst fire av episodene:

  • 6. desember 2018 ble det oppdaget at noen så ut til å ha forsøkt å sette fyr på bensintanken i en bil parkert utenfor huset med en hyssing som lunte, samtidig som ordet «RASISIT» var tusjet på husveggen og et hakekors tegnet på bilen. (Taggingen ble oppfattet som anklager om rasisme).
  • Klokka 13.52 torsdag 17. januar rykket brannvesenet og politiet ut etter at noen hadde satt fyr på en søppelkasse noen meter fra boligen, inne på eiendommen.
  • Mandag 11. februar varslet familien om at det var funnet plastflasker med spor etter brennbar væske bundet opp med en tøyremse under familiens bil ved hengerfestet. (Det var uklart når innretningen ble festet og hvor bilen var da).
  • Også om ettermiddagen lørdag 2. mars rykket bombegruppen i politiet ut til Waras bolig, etter at det ble funnet et trusselbrev som trolig ble levert direkte av gjerningspersonen. (Ingenting tyder på at innholdet i brevet kunne gitt personskader).
  • Klokka 01.41 natt til søndag 10. mars oppdaget forbipasserende at det brant i en bil utenfor boligen. Brannen ble raskt slukket, men tilløpet ble umiddelbart regnet som en mulig ildspåsettelse og satt i sammenheng med resten av truslene.

Politiet frustrert etter overvåknings-nei

Det mest opplagte tiltaket for politiet og PST i en tidlig fase av etterforskningen var å etablere døgnkontinuerlig videoovervåkning på eiendommen. Et samtykke fra justisminister-familien var forventet å bli en ren formalitet, men svaret var overraskende nei, ifølge Filter Nyheters kilder.

Politiets sikkerhetstjeneste og oslopolitiet var enige om at det var vesentlig for etterforskningen å kunne fange opp nye hendelser på video, men Wara/familien ønsket ikke løsningen politiet ba om.

Familien skal også  ha vært negative til andre av politiets ønskede tiltak og forespørsler, uten at det er klart i hvilken grad dette har berørt etterforskingen.

Etter det Filter Nyheter får opplyst, har det skapt frustrasjon internt i både Oslo politidistrikt og PST at de lenge ikke fikk lov til å holde oppsikt med boligen på det nivået de mente var nødvendig, selv når det var stor frykt for at justisministerens hjem skulle bli rammet av nye angrep eller trusler.

I samme periode er det politiet som har måttet tåle offentlig kritikk for mangelfull kameradekning av åstedene.

Politiets sikkerhetstjeneste vil ikke kommentere opplysningene om manglende samtykke fra Wara/familien eller konsekvensene av at politiet ikke fikk gjennomslag for den overvåkningen de ønsket.

– Jeg vil ikke kommentere noe knyttet til verken nåværende eller tidligere sikkerhetstiltak, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken til Filter Nyheter.

Tor Mikkel Wara ble forelagt Filter Nyheters opplysninger søndag ettermiddag, men ønsker ikke å kommentere saken. 

– Vi kommenterer ikke forhold knyttet til statsråden sikkerhet, skriver kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justisdepartementet i en tekstmelding.

Sikkerheten ved eiendommen har den siste tiden vært skjerpet sammenlignet med starten av etterforskningen, trolig også med kameraer fra det private sikkerhetsselskapet Stanley Security. Det manglende samtykket fra justisministerens tidligere i vinter gir ingen forklaring på hvorfor politiet ikke har klart å fange opp mistenkte gjennom andre typer tiltak i nabolaget.

– Helt utrolig

Nok en trusselepisode ved Waras bolig og det mange regner som en uforståelig svikt i sikkerhetsopplegget rundt justisministeren for femte gang på rad, skapte søndag oppsikt i hele det politiske Norge.

– Jeg er veldig overrasket over at justisministeren ikke har skikkelig politibeskyttelse. Det er helt utrolig for meg. Nå har hans hjem vært utsatt for forskjellige typer angrep gang på gang. Men tilsynelatende er ingen tiltak eller sikring satt i gang. Hva er forklaringen, når saken er så alvorlig som dette?, spurte stortingspolitiker Karin Andersen (SV) overfor VG etter den siste hendelsen.

Også Mathilde Tybring-Gjedde i Høyre tok til orde for at «politiet skjerper inn vaktholdet».

Frp-statsrådens regjeringskolleger i andre partier, blant andre Trine Skei Grande (V), karakteriserer hendelsene som angrep på demokratiet.

– Denne typen handlinger er en trussel mot vårt åpne og demokratiske samfunn. Politikere skal kunne påta seg verv for fellesskapet uten frykt. Brannstiftelse, hærverk og truslene mot justisminister Tor Mikkel Wara og hans familie er helt uakseptable, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

Holder alle muligheter åpne

Etterforskerne har gått svært bredt ut i jakten på den eller de som har etterlatt inntrykk av å være venstreradikale ekstremister, og har ikke utelukket noen teorier.

PST og politiet har brukt store ressurser på å kartlegge alle bevegelser i området med Waras bolig på tidspunktene for truslene, og har krysspeilet informasjon fra alle de fem dagene for å se om biler, mobiltelefoner eller observasjoner av personer skiller seg ut – så langt uten resultat.

I utgangspunktet er det lite som tilsier at etablerte organisasjoner eller kjente grupperinger i Norge står bak trusselhendelsene. PST har gjort omfattende undersøkelser rundt både venstre- og høyreekstreme miljøer uten å finne adferd eller uttalelser som knyttes til Wara-saken.

Med unntak av en mye omtalt  teaterforestilling i fjor, har venstreradikale miljøer sjelden hatt personfokus på Tor Mikkel Wara. Til å være Frp-statsråd og justisminister er han lite kontroversiell, har ikke frontet utspill som er spesielt provoserende for miljøene, og han skal ikke ha mottatt noen alvorlige trusler i tiden forut for hendelsene ved boligen.

Rekken av skremmende hendelser startet i samme tidsrom som det venstredreide teaterstykket «Ways of seeing» på Black Box teater i Oslo før jul i fjor fikk kraftig kritikk og stor medieoppmerksomhet for å bruke videoopptak av boligene til blant andre Tor Mikkel Wara. Justisministerens samboer Laila Anita Bertheussen reagerte sterkt på opptrinnet. «De er inntrengere og jeg er uten mulighet til å forsvare meg», skrev hun i en kronikk i VG.

Noen av de skriftlige truslene mot familien skal ha henvist til Black Box-stykket og Bertheussens politianmeldelse av teateret, men PST har verken  konkludert med at dette er et reellt motiv bak hendelsene eller utelukket det.

Oppdatering (mandag 01:30): Laila Anita Bertheussen besvarte søndag ikke Filter Nyheters henvendelser om saken. Natt til mandag la hun imidlertid ut en offentlig Facebook-melding der hun kritiserte flere mediers dekning og ulike uttalelser knyttet til den siste hendelsen ved boligen, og oppsummerte det som konspirasjonsteorier og løgner som er en tilleggsbelastning for familien. Om Filter Nyheters artikkel skriver hun:

«Waras familie sa nei til kameraovervåkning etter trusler – politiets etterforskning ble vanskeligere….ifølge Filter Nyheters kilder»Dette er jo helt galskap. Er dette «gode, men ubekreftede rykter»?😳Hvor tar han det fra? Hvis mitt hjem blir mere overvåket nå tør jeg knapt og gå på do. Det er kameraer over alt!»