Vil ha «atomenergibyrå» for kunstig intelligens

Sam Altman og andre grunnleggere av OpenAI, selskapet bak den populære chatboten ChatGPT, tar til orde for å opprette et organ etter modell av Det internasjonale atomenergibyrået for å regulere «superintelligent» kunstig intelligens-teknologi (KI). 

«Det er tenkelig at i løpet av ti år vil KI-systemer overgå ekspertenes ferdigheter på en rekke områder, og utføre like mye produktivt arbeid som dagens største selskaper (…) Vi kan få en framtid med dramatisk høyere velstand, men må håndtere risiko for å komme dit. Gitt den eksistensielle faren kan man ikke forholde seg reaktivt», skriver de i et notat på selskapets nettsider. OpenAI-gründerne ser for seg et internasjonalt organ som kan inspisere og kreve innsyn i KI-systemer, utføre tester for å se om de imøtekommer sikkerhetskrav og pålegge restriksjoner i utrullingen. På kortere sikt ber de om at dagens KI-selskaper til en viss grad  samordner utviklingen av teknologien, skriver The Guardian.

STØTTET BREIVIKS TANKEGODS, TILBAKE I VARMEN: Før stortingsvalget i 2017 ble Kjersti Margrethe Adelheid Gilje (64) ekskludert fra partiet Demokratene (nå: Norgesdemokratene). Bakgrunnen var nytt søkelys på hennes uttalte støtte til Anders Behring Breiviks tankegods i forbindelse med rettssaken mot terroristen. Nå er Gilje tilbake på partiets valglister, står på 12. plass på Norgesdemokratenes liste til fylkesvalget i Rogaland, og ser for seg en mer framtredende rolle på sikt. – Jeg var selv i kontakt med Ugland Jacobsen på Facebook og spurte om det var greit, og for ham var det helt ok. Så jeg fikk en telefon fra venner meg i Demokratene som fortalte at de hadde hatt møte og at det var helt greit for meg å komme inn igjen, sier Gilje i et nytt intervju med Filter Nyheter. Les hele saken her.


  • NYTT NUMMER I TRYKKEN! I maiutgaven av Filter-magasinet kan du blant annet lese om de iranske skolejentene som på mystisk vis opplever symptomer på forgiftning. Fås bare ved abonnement (men det kan du til gjengjeld avslutte når du vil) – klikk her!
  • SPESIALTILBUD: ROCK OG JOURNALISTIKK! Nå tilbyr vi pass til festivalen Loaded på Kontraskjæret i Oslo (The War on Drugs! Gluecifer! LP! Normal pris 1800,-) og få med årsabonnement på Filter Nyheter (normal pris 900,-) OG årsabonnement på fotballtidsskriftet Josimar (normal pris 699,-) for en SAMLET SUM PÅ BARE 1800! Klikk her for å bestille!

FORBYR ABORT: I nok et hardt slag mot kvinners selvbestemmelse over egen kropp i USA har delstatssenatet i Sør-Carolina vedtatt et nesten totalt forbud mot abort etter sjette svangerskapsuke. Delstaten har inntil nå representert en noenlunde praktisk mulighet for å få utført inngrepet for kvinner i sørstater som en etter en har innført strengere abortregler, om ikke rene forbud, det siste året. Ifølge The New York Times har minst 25 delstater strammet inn reglene etter at USAs Høyesterett fjernet den føderale abortrettigheten i fjor. 14 av delstatene forbyr abort under nesten alle omstendigheter.

UTFORDRER TRUMP: Florida-guvernør Ron DeSantis er ventet å formelt melde seg på kampen om å bli Det republikanske partiets presidentkandidat i dag. Det skal skje i en samtale med Elon Musk på Twitters direktesendingsplattform Spaces (at mangemilliardæren stiller opp for en innvandringsfiendtlig politiker som blant annet har gått bresjen for å stanse undervisning om raseteori og LGBT i skolene, overrasker neppe noen, men Musk har understreket at han foreløpig ikke stiller seg bak noen av kandidatene). DeSantis ligger langt bak Trump på meningsmålingene og er lite kjent utenfor hjemstaten, men har rike donorer i ryggen og en velfylt krigskasse, og bygger nå en stor kampanjeorganisasjon som planlegger å gå på dørbesøk fire eller fem ganger (!) til hver eneste potensielle DeSantis-velger i delstatene som er først ut med sine primærvalg.

Foto: Alexlcory (CC BY-SA 4.0)


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.