«Våre gater skal bli elver av blod»: De 7 verste uttalelsene til Paludan

Den rasismedømte provokatøren Rasmus Paludan, som leder det islamfiendtlige minipartiet Stram Kurs, ligger ifølge flere meningsmålinger an til å bli representant i det danske Folketinget etter valget 5. juni.

Paludan har i en årrekke gjort seg bemerket med oppsiktsvekkende markeringer og uttalelser i offentligheten – først som advokat og blogger, deretter som representant for ytre høyre-partiet Nye Borgerlige og nå leder for sitt eget parti.

Stram Kurs, som ble stiftet for bare to år siden, går til valg på å forby islam og kaste muslimer ut av landet. Forrige helg var partiets folketingskandidat Uwe Max Jensen i Oslo, der han gjestet nettstedet Document.nos arrangement med Steve Bannon i Oslo Militære Samfund.

Her er sju av de aller drøyeste uttalelsene fra partileder Rasmus Paludan, som har forherlighet vold, foreslått forbud mot at muslimer kan benytte offentlige toaletter og snakket om afrikanere som «mindre begavede» mennesker:

1) «De fremmede fienders blod vil ende i kloakken»

I oktober 2016 deltok Rasmus Paludan i en demonstrasjon mot innvandring i regi av organisasjonen For Frihed – tidligere kjent som Pegida – på Nyhavn i København.

Der kopierte han metaforer fra den britiske rasistlederen Enoch Powells beryktede «elver av blod»-tale, først fremført i Birmingham i 1968, samtidig som han var betydelig mer konkret i beskrivelsen av en kommende borgerkrig enn sin ideologiske åndsfelle i Storbritannia:

«Vi vil kjempe side om side med politi og Heimevern, som utgjør våre brødre. Våre gater og smug vil bli forvandlet til elver av blod. Og de fremmede fienders blod vil ende i kloakken, der de fremmede fiender hører hjemme», sa Paludan.

Etterpå ble han tvunget til å melde seg ut av Nye Borgerlige, der han var kandidat til kommunevalget. Paludan har ennå en fascinasjon for Powells «elver av blod»-tale, som han for eksempel siterer på sin personlige Facebook-profil:

2) – Hundretusenvis sitter hjemme og klargjør sine våpen

I den samme talen på Nyhavn i København snakket Paludan eksplisitt om at dansker forbereder seg på krig:

«Det er jo slik at krigen har mange fronter og det kan være store fordeler i at man ikke avslører overfor fienden hvordan man ser ut. Så mens vi står her i dag, sitter hundretusenvis der hjemme og klargjør sine våpen og øver seg på å treffe med sine rifler. Det er dessverre nødvendig – og noen har altså valgt i dag å møte opp og være talerør for de mange som er hjemme og forbereder seg», sa Paludan.

Denne passasjen førte til at han ble ekskludert fra Trykkefrihetsselskapet, som ble etablert som et islamkritisk alternativ til danske PEN i 2004. I år har foreningens leder, den kjente ytre høyre-debattanten Aia Fog – som for få år siden meldte overgang fra Dansk Folkeparti til Nye Borgerlige fordi innvandringspolitikken ble for mild – gjentatt at Paludan ikke er verdig et medlemskap.

Fog mener Paludan bør ta avstand fra sine tidligere uttalelser og tre inn i rollen som «politiker og demokrat» for ikke å miste respekt «fra dem han virkelig gjerne vil tekkes».

3) «Det beste vil være om det ikke er en muslim igjen på jorden»

I desember i fjor publiserte Paludan en video i sosiale medier fra New Jersey utenfor New York. Med Manhattan i bakgrunnen, snakker han om hvordan terrorister krasjet flyene inn i tvillingtårnene den 11. september 2001 «fordi de var muslimer, fordi de var gode muslimer, de fulgte Koranen og Profetens ord til punkt og prikke. Det er det islam er».

Han fortsetter med å snakke om et «endelig mål»:

«Fienden er muslimer […] Det beste vil selvfølgelig være om det ikke er en muslim igjen på jorden – jeg håper det vil skje en dag, da vil vi ha nådd vårt endelige mål», sier han.

4) Vil forby muslimer i Danmark å eie motoriserte kjøretøy

Da det ble kjent at Stram Kurs hadde delt ut flyveblader der de tok til orde for flere apartheid-lignende forbud mot hva muslimer kan foreta seg i Danmark, avviste Paludan kritikken med at det hele var «en vittighet».

Overfor Ekstra Bladet uttalte han også at satiren fremkom av flyvebladets bakside, som avisen ennå ikke hadde sett. Søndag denne uka fikk avisen imidlertid se baksiden, der det heter at «dette er informasjon om partiet Stram Kurs’ politikk overfor muslimer og islam». Den 12 punkt lange lista inneholder ikke bare forbud mot moskéer, ramadan-feiring og religiøs faste, noe partiet fortsatt profilerer seg på.

Paludan og Stram Kurs mener det også skal være forbudt for muslimer å eie motoriserte kjøretøy, samles to eller flere i det offentlige rom, snakke til dansker uten først å ha blitt snakket til, oppholde seg i naturen eller i parker, bruke offentlige toaletter, ta arbeid som krever mer enn to års utdannelse eller handle i butikker hvor danske borgere handler.

Stram Kurs publiserte i fjor sommer deler av den samme lista på Twitter, der partiet skrev at dette var et «ønskescenario for muslimer i Danmark 2019». Meldingen ble siden slettet, men kan gjenfinnes via Webarchive-tjenesten:

I dag insisterer fortsatt Paludan på at lista «naturligvis var humor, noe som også forklarer at det aldri har vært på hjemmesiden vår».

5) «Negere i Sør-Afrika ikke begavede nok»

I midten av april i år ble Paludan dømt til 14 dagers betinget fengsel for rasisme etter uttalelser i en video fra Albertslund utenfor København. Paludan slettet videoen fra sosiale medier da han ble siktet av politiet. Etter domfellelsen har partilederen i intervjuer nektet for at han er dømt for rasisme, men dette er oppspinn (noe denne gjennomgangen blant annet viser). Han anket dommen på stedet.

Den aktuelle videoen ble filmet utenfor hjemmet til Bwayla Sørensen, som har etablert en dansk gren av Black Lives Matter-bevegelsen. Det var også Sørensen som anmeldte Paludan.

I videoen presenterer Paludan det han selv kaller en «politisk analyse» av forholdene i Sør-Afrika. Mer konkret sier han at Sørensen gir de hvite skylden for at det går dårlig for fargede i det afrikanske landet fordi hun «som de fleste negere i Sør-Afrika ikke er begavet nok til å se hvordan tingene rent faktisk er». Om African National Congress (ANC) sier han at befolkningsgrupper med lav intelligenskvotient ikke kan styre en nasjon «fordi de simpelthen ikke evner det».

Paludan snakker også om såkalte IQ 70-personer, forstått som mennesker med lettere psykisk utviklingshemming. Ifølge dommen sammenkobler han disse med «de fleste negre i Sør-Afrika», noe som retten mener er en nedsettende ytring om mennesker basert på hudfarge eller nasjonalitet.

For øvrig har Stram Kurs tidligere trykket Sørensens navn på en liste over 20 personer de vil prioritere å utvise fra Danmark dersom de kommer til makta.

6) «For ubehjelpelig til å styre seg selv»

I en melding på Twitter fra april i fjor, i samme tidsrom som videoen som fikk ham domfelt for rasisme ble publisert, gjentar Paludan sitt rasistiske intelligens-argument – men retter skytset mot inuitter på Grønland, som han mener bør ha mindre selvstyre.

Paludans tweet er svar på en melding fra en Twitter-bruker som mener at «grønlandsk selvstendighet er en vits». «Er et folk for ubehjelpelig (#IQ70) til å kunne styre seg selv, så er det bedre at andre trår til», skriver Stram Kurs-lederen.

7) Politiet rekrutterer «stormsoldater» fra «den mest illeluktende kloakk»

Paludan har en lang historikk med harde uttalelser rettet mot politiet, som bare siden nyttår har brukt 41 millioner danske kroner på å beskytte ham.

For fire år siden ble han domfelt og bøtelagt for å ha kalt en politietterforsker «fascistisk stormsoldat» og «kriminell snørrhvalp» på e-post – Paludans forsvarer argumenterte for øvrig med at en trafikkulykke i 2005 hadde gitt klienten en hodeskade som medførte «adferdsendring» og problemer med å takle konflikter.

I en bloggpost fra 2014 om Susanne Biers film «Hævnen», skriver han følgende:

«Et problem med danske politifolk – som man også ser i filmen – er at når man drar en spade langs bunnen av den laveste, dypeste og mest illeluktende kloakk i den verste slum vest for København, eller nederst i den råtneste møkkdynge i den jyske jord, så er det svarte slammet som ligger på spaden det ypperste hvorfra dansk politi rekrutterer sine stormsoldater».

Posten er senere blitt slettet, men er gjengitt både av Aia Fog på den nasjonalistiske bloggen Den Korte Avis og i en artikkel på det antifascistiske nettstedet Redox. «Det skal ikke forstås bokstavlig. Det er jo en form for skrivekunst», har partilederen tidligere sagt om politi-passasjen til sistnevnte nettsted, der han også karakteriserte «elver av blod»-talen som et «oratorisk kunstverk».