«Uakseptabelt!» – lederen for Norges største muslimske menighet vil ut av Islamsk Råd etter nikab-ansettelsen

(Skjermdump: NRK)

Selv om bare noen titalls av Norges omlag 200 000 muslimer bruker nikab – har ledelsen i Islamsk Råd nå valgt å fronte organisasjonen med en ansatt som dekker til ansiktet med det kontroversielle plagget, samtidig som hun skal drive blant annet kommunikasjonsarbeid.

Det provoserer mange, også moskéledere og kjente norske muslimer.

Det var Klassekampen som først fortalte at ansettelsen av Leyla Hasic (32) søndag ble godkjent på Islamsk Råd Norges årsmøte. Hasic er fra før kjent som nikab-forsvarer, blant annet fra «Debatten» på NRK1, etter at hun tok til orde mot et forbud på Høyskolen i Østfold, der hun var revisorstudent. 32-åringen har tidligere uttalt det er «enten obligatorisk eller sterkt anbefalt» å gå med nikab for muslimske kvinner. Hasic er også den første kvinnelige ansatte i IRNs stab.

 – Uakseptabelt

Senaid Kobilica er sjefsimam for den største muslimske menigheten i landet, med rundt 9400 medlemmer, og var selv leder for Islamsk råd fram til 2013. Han er  opprørt etter nikab-nyheten.

«Islamsk Råd Norge får fortsette videre uten Det islamske fellesskap Bosnia-Herzegovina i Norge om bord! Uakseptabel vending!!!», skriver han på Facebook i dag. I en diskusjonstråd lenker han også til en lederartikkel i VG som blant annet betegner ansettelsen som en «bevisst provokasjon» fra Islamsk råd.

Overfor Filter Nyheter bekrefter Kobilica i en tekstmelding at sentrale medlemmer nå vurderer om nikabsaken skal få direkte konsekvenser for Islamsk råd som paraplyorganisasjon.

– Kan du bekrefte at du jobber for å melde ut menigheten av IRN som følge av saken?

– Veldig aktuelt!, skriver Kobilica.

Han opplyser tirsdag ettermiddag at det pågår diskusjoner om saken og at han derfor ikke ønsker å utdype uttalelsene før tidligst i kveld.

Refses av kulturministeren

Regjeringen bevilget over forrige kulturbudsjett 484 000 kroner til IRN så de kunne styrke staben med én ansatt forutsatt at arbeidet «styrker dialogen med storsamfunnet og samholdet muslimer imellom».

I dag var kulturminsiter Linda Hofstad Helleland (H) en av de første til å kritisere ansettelsen av Leyla Hasic – en svært uvanlig øvelse for en statsråd.

– Jeg mener dette er ytterst uklokt og provoserende. Islamsk Råd skal bidra til å skape større forståelse og redusere avstander.Islamsk Råd Norge fikk midler til denne stillingen fordi jeg mente de burde bli bedre til å ivareta sin rolle som brobygger. Jeg er redd dette er med på å skape større avstand, sier Helleland til NTB.

Rune Berglund Steen, leder for Antirastisk senter, er blant en rekke andre samfunnsdebattanter som er kritiske til valget av rådgiver i IRN.

«Hvis man ser saken fra hennes perspektiv, handler det selvsagt om en kvinne som ønsker en jobb. Men for en organisasjon som IRN handler en ansettelse som dette også om hvem man velger å ansette, hvilke verdier vedkommende representerer – det er et strategisk valg», skriver Steen på Facebook.

Stortingsrepresentant Abid Raja (V) mener at Islamsk Råd med dette «nærmest har utspilt sin rolle som en seriøs samfunnsaktør».

– IRN undergraver den tillit som bør bygges mellom nordmenn og muslimer. De dummer seg ut og gjør norske norske muslimer til latter, sier Raja til VG.

Hasic skal allerede ha fungert i stillingen som administrasjonskonsulent i flere uker. Ifølge stillingsbeskrivelsen skal hun drive kommunikasjonsarbeid, søknadsskriving og it-drift. 

– Vi er av den formening at hva et menneske har i hodet, er viktigere enn det de har på hodet. Hun klarte å komme seg gjennom en tøff intervjurunde der også kandidater med ulik tros- og livssynsbakgrunn var representert, sa generalsekretær Mehtab Afsar til Klassekampen etter årsmøtet.

Verken han eller den nye ansatte har i dag vært tilgjengelig for intervjuer med Filter Nyheter.

Overfor TV 2 avviser Afsar i ettermiddag medievinklingene om at Hasic skal være organisasjonens «ansikt utad».

– Hennes fremste arbeidsoppgaver blir på kontoret. Dette er en kontorjobb. Jeg synes det er utrolig at de samme menneskene som er så opptatt av ytringsfrihet, reagerer på at en kvinne med nikab kommer seg ut av huset og deltar i arbeidslivet, sier generalsekretæren.

Kontroversiell ledelse i årevis

Islamsk Råd Norge – som blant annet har som formål å fremme samhold blant norske muslimer – ble stiftet i 1993. Paraplyen opplyser at den per i dag representerer 42 medlemsorganiasjoner spredd over hele landet, med toaalt over 82 000 medlemmer.

Før den siste kontroversen, har den statsstøttede organisasjonen vært gjennom en lang periode med splittelse og personkonflikter som i fjor var i ferd med å gjøre slutt på ønsket om én samlende organisasjon.

Det forrige styret i Islamsk råd (med blant andre nevnte Senaid Kobilica) gikk av etter at de ikke fikk flertall fra medlemsorganisasjonene om å avsette generalsekretær Mehtab Afsar.

Afsar ble ansatt i 2011. Han har lenge vært kontroversiell i deler av medlemsmassen, og blant andre politikerne Abid Q. Raja (V) og Akhtar Chaudry (SV) har offentlig tatt til orde for at generalsekretæren  må byttes ut.  Minotenk-leder Linda Noor har kritisert Afsar for å ikke ville ta tak i problematiske holdninger i norske muslimske miljøer.