Terrorister i uniform: Flere av angriperne i Kongressen har bakgrunn fra politiet og militæret

Bildet viser Timothy McVeigh i uniform.
Etter at det ble klart at en rekke av angriperne i Kongressen har bakgrunn fra politiet og militæret, blir amerikanske myndigheter nødt til å ta trusselen fra høyreekstremister i egne rekker på alvor. Men hvorfor har det ikke skjedd før? For USAs væpnede styrker er problemstillingen flere tiår gammel. Fram til 11. september-angrepet i 2001 var det verste terrorangrepet i USAs historie det høyreekstreme bombeangrepet mot en statlig bygning i Oklahoma by i 1995. Den enorme eksplosjonen tok livet av 168 mennesker, inkludert 19 småbarn (de fleste av dem i en barnehage), og etterlot 680 skadde – blant annet ansatte i ulike statlige etater og to politikontorer i bygget.

Fiender av folket

Gjerningsmennene var Timothy McVeigh og Terry Nichols, som hadde funnet tonen i den amerikanske hæren og ble nære venner da McVeigh avsluttet sin fire år lange militære karriere med svært gode skussmål, kort tid etter å ha kjempet i Gulf-krigen, men med en uforløst drøm om å bli spesialsoldat. Mens enkelte medsoldater hadde vært bekymret over rasistiske utsagn eller McVeighs ekstreme våpenfetisjisme også på fritida, delte andre flere av synspunktene hans. De sirklet rundt at borgernes grunnlovsfestede rett til å eie skytevåpen for å kunne forsvare seg mot tyranniske makthavere hadde svært direkte relevans i samtiden. En av McVeighs og Nichols’ soldatkompiser fra samme kompani i hæren kjente senere til bombeplanene i Oklahoma og fikk fengselsstraff. Mennene hadde ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.