Sverige gjenopptar voldtektssak: Dette er anklagene mot Julian Assange

Illustrasjon: Mataparda, basert på et bilde av Espen Moe (CC BY 2.0)

En måned etter at Julian Assange ble kastet ut av den ecuadorianske ambassaden i London og arrestert av britisk politi, og mens britiske myndigheter behandler begjæringen om å utlevere ham til USA, kom mandag nyheten om at det svenske politiet gjenopptar etterforskningen av voldtektssakene mot Wikileaks-frontfiguren.

Det betyr at både Sverige og USA nå ønsker å få Assange utlevert, og at det er opp til britiske myndigheter hvilken av begjæringene som skal prioriteres.

Assange soner inntil videre en fengselsstraff på ett år i London for å ha unnlatt å møte i retten i 2012, året da han søkte Ecuador om asyl og gikk i dekning i ambassaden.

Anklaget av to kvinner

Anklager om seksuelle overgrep i Sverige har hengt ved Assange i nesten ti år, og var i sin tid den utløsende årsaken til at den da 39 år gamle hackeren og aktivisten søkte tilflukt i ambassaden – der han ble værende i over sju år.

Det var opprinnelig to svenske kvinner som i 2010 anklaget Assange for seksualforbrytelser, inkludert voldtekt og det svenskene kaller «sexuellt ofredande» og som dreier seg om å krenke noens seksuelle integritet gjennom ord eller handlinger. Den minst alvorlige saken ble juridisk foreldet i 2015, mens voldtektssaken foreldes først i august 2020.

Begge de to kvinnene har forklart at de frivillig hadde sex med Julian Assange, men:

  • I den ene saken var Assange anklaget for å ha tuklet med et kondom slik at det sprakk i løpet av samleiet. 
  • I den andre saken skal Assange ifølge anklageren ha gjennomført ubeskyttet sex med henne mens hun sov. Det er denne saken som nå etterforskes videre.

Begge de påståtte overgrepene skjedde mens Assange oppholdt seg ti dager i Stockholm i august 2010. På dette tidspunktet hadde Wikileaks nylig publisert en stor mengde hemmeligstemplede loggbøker fra den amerikanske krigføringen mot Taliban i Afghanistan, og Assange skal ha vært interessert i å etablere servere i landet og dra nytte av landets sterke vern av pressefriheten.

Var Assanges vert i Stockholm

Fornærmede i den første saken har siden stått fram som kvinnen som var med på å legge til rette for Assanges Sverige-besøk og lot ham bo i hennes leilighet. Da de en kveld endte med å ha sex i leiligheten skal han ifølge hennes politiforklaring ha «gjort noe» med kondomet slik at det sprakk, og ejakulert i henne uten hennes samtykke.

Assange selv benekter at han forårsaket at kondomet sprakk og at han var uvitende om det.

Australieren fikk fortsette å bo hos kvinnen i flere dager, men hun skal ha fortalt venner at de ikke var intime igjen fordi han hadde tråkket over hennes grenser.

Tok seg til rette uten kondom

Den andre kvinnen, som har vært omtalt i media som «W», møtte Assange på et seminar den første kvinnen var med på å arrangere med ham – dagen etter hendelsene i den første anklagen.

Hun fikk senere Assange med seg hjem til sin leilighet, og også hun skal ha hatt problemer med å få ham til å bruke kondom, selv om det til slutt lyktes.

Dagen etter skal «W» imidlertid ha våknet av at Assange penetrerte henne uten kondom.

Assange har til sitt forsvar hevdet at de hadde sex på hennes inititativ og med hennes samtykke, og at «W» sendte tekstmeldinger til venner dagen etter der hun hevder hun bare var «i halvsøvne» og ikke nevner at hun mente seg voldtatt.

Assange fotografert i 2013. Foto: Cancillería del Ecuador (CC BY-SA 2.0)

Kjempet mot utlevering

Begge de to kvinnene skal ha gått til politiet med anklagene den 20. august, tre dager etter den siste hendelsen og etter å ha snakket med hverandre om sine opplevelser, og det ble opprettet en etterforskning. På det tidspunktet hadde Assange imidlertid returnert til London, der han kjempet rettslig i over et år for å unngå å bli utlevert til Sverige for å bli avhørt av svensk politi.

Frykten var at han kunne bli utlevert videre til USA og straffeforfulgt for sin rolle i Afghanistan-lekkasjen.

Det var da Assange tapte denne kampen at han søkte asyl i Ecuador og gikk i dekning i ambassaden, der britisk politi ikke kunne hente ham ut. Han tilbød seg å avgi forklaring til svensk politi derfra, noe som skjedde først i mars 2015.

Likevel ble det ikke reist noen tiltale mot Assange før det minst alvorlige forholdet ble foreldet i 2015.

I 2017 meldte svenske myndigheter at de også la ned etterforskningen av voldtektssaken. Det ble samtidig understreket at dette skyldtes problemene med å etterforske en mann som nektet å forlate ambassaden, og ikke ville samarbeide om å motta en formell siktelse etter svensk lov.