Sverige gjenopptar voldtektssak: Dette er anklagene mot Julian Assange

Illustrasjon: Mataparda, basert på et bilde av Espen Moe (CC BY 2.0)

En måned etter at Julian Assange ble kastet ut av den ecuadorianske ambassaden i London og arrestert av britisk politi, og mens britiske myndigheter behandler begjæringen om å utlevere ham til USA, kom mandag nyheten om at det svenske politiet gjenopptar etterforskningen av voldtektssakene mot Wikileaks-frontfiguren. Det betyr at både Sverige og USA nå ønsker å få Assange utlevert, og at det er opp til britiske myndigheter hvilken av begjæringene som skal prioriteres. Assange soner inntil videre en fengselsstraff på ett år i London for å ha unnlatt å møte i retten i 2012, året da han søkte Ecuador om asyl og gikk i dekning i ambassaden.

Anklaget av to kvinner

Anklager om seksuelle overgrep i Sverige har hengt ved Assange i nesten ti år, og var i sin tid den utløsende årsaken til at den da 39 år gamle hackeren og aktivisten søkte tilflukt i ambassaden – der han ble værende i over sju år. Det var opprinnelig to svenske kvinner som i 2010 anklaget Assange for seksualforbrytelser, inkludert voldtekt og det svenskene kaller «sexuellt ofredande» og som dreier seg om å krenke noens seksuelle integritet gjennom ord eller handlinger. Den minst alvorlige saken ble juridisk foreldet i 2015, mens voldtektssaken foreldes først i august 2020. Begge de to kvinnene har forklart at de frivillig hadde sex med Julian Assange, men:
  • I den ene saken var Assange anklaget for å ha tuklet med et kondom slik at det sprakk i løpet av samleiet. 
  • I den andre saken skal Assange ifølge anklageren ha gjennomført ubeskyttet sex med henne mens hun sov. Det er denne saken som nå etterforskes videre.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.