Svenske nynazister ventet til demonstrasjoner i Fredrikstad og Moss – får ikke ha skjoldbærere

Politiet kaller inn store ekstramannskaper til Østfold førstkommende lørdag for å håndtere det som kan bli den første massemønstringen av nynazister i Norge siden den mye omtalte demonstrasjonen i Kristiansand i juli fjor.

I tillegg til de mest sentrale nordmennene i «Den nordiske motstandsbevegelsen» (DNM),  jobber politiet ut fra at det kan komme mange titalls svenske medlemmer av den nazistiske organisasjonen til «torgmøter» i to byer på samme dag.

Nynazistenes valg av Moss og Fredrikstad som sted for markeringene, kommer etter at politikere i disse byene i høst har markert seg med en «felles front» mot høyreekstremisme generelt og DNM spesielt.

– Faner og løpesedler

Det var Tommy Nyberg, det mest sentrale DNM-medlemmet bosatt i Norge, som 15. oktober formelt søkte Fredrikstad kommune om leie av offentlig sted til markeringen. Han refererte da til at han allerede hadde vært i dialog med politiet. Søknaden ble innvilget for en uke siden, 18. oktober:

Politiet bekrefter overfor Filter Nyheter at DNM har meldt fra om to markeringer‚ som etter søknader til kommunene er lagt til Fisketorget i Fredrikstad fra klokka 10 til 12 lørdag og i Dronningens gate i Moss fra klokka 13 til 15.

– De har meldt til politiet at dette er meningsytringer i form av markeringer der de deler ut flyers, og de har søkt kommunene om å stå på offentlig sted. Det ser ut til at det vil dreie seg om et større antall enn vi har sett på slike markeringer tidligere i år, sier politiinspektør Jan Eivind Myklatun, stabssjef i Øst politidistrikt, til Filter Nyheter.

Organisasjonen har opplyst til politiet at aktivistene skal stå med faner og løpesedler på angitt sted, uten marsj/demonstrasjonstog, og skal ha gitt aksept på at eventuelle taler holdes uten høyttaleranlegg eller megafon.

De vil ikke få lov til å opptre med skjold og hjelmer, og de må pakke ned de karakteristiske fanene sine på vei til og fra markeringen. Det betyr i utgangspunktet strengere rammer enn hva nynazistene tidligere har fått av svensk politi.

– I dialog med organisasjonen har vi gitt klar beskjed om at det er politiets oppgave å sørge for sikkerheten. Det er også gitt vilkår for hvordan de skal ta seg til stedet og oppføre seg underveis, sier Myklatun.

Voldsdømte nynazister kan bortvises på grensa

Politiet forventer motdemonstrasjoner, men omfanget er ennå uklart, da nazi-markeringene først ble offentlig kjent via Fredrikstad blad tirsdag kveld.

– Jeg vil ikke gå inn på hvilke tiltak vi gjør, men vi har satt på ekstra mannskaper og økt beredskapen. Vi følger med og vurderer tiltak fortløpende i henhold til det som tilflyter oss av informasjon, sier Myklatun til Filter Nyheter.

Nynazisten Tommy Nyberg (t.h.) har avklart demonstrasjoner i Fredrikstad og Moss 27. oktober med kommunene og politiet. Her er Nyberg sammen med Haakon Forwald, lederen av den norske fløyen av organisasjonen på en demonstrasjon i Stockholm i august.

Det har så langt ikke vært aktuelt å forby arrangementene med henvisning til for store sikkerhetsutfordringer, slik Øst politidistrikt gjorde i Fredrikstad i fjor sommer. Den gang endte forbudet altså med at nynazistene dukket opp i en helt annen by der politiet ikke var klare til å håndtere situasjonen.

Per nå er dette markeringer som skal gjennomføres, men det er klart at vi må se an situasjonen hvis det blir alvorlige forstyrrelser av sikkerhet, lov og orden, sier stabssjefen.

Han understreker at politiet ikke legger egne føringer ut fra at budskapet er nazisme.

– Ytringsfriheten er krystallklar i Grunnloven og står veldig sterkt i Norge. Det er lov å ytre seg så lenge man holder seg innenfor lovens krav og det er mulig å sørge for sikkerheten, og det er hva politiet forholder seg til. Det er hva vi også formaner alle grupperinger til å forholde seg til denne dagen, så skal nok alle kunne få fram ytringene sine.

Noen av de svenske nynazistene som tidligere er dømt for vold og bråk under tilsvarende demonstrasjoner,  risikerer å bli bortvist allerede på grensa hvis de dukker opp, men politiet vil ikke kommentere disse vurderingene spesifikt.

– Her gjelder samme regler og samme strategi som for eksempel opp mot fotball-casuals og enkelte mc-miljøer. Straffedømte personer med et visst nivå på historikken er noe som kan legges til grunn for å vurdere å nekte adgang til landet.

Kommunen heiser regnbueflagg i protest

Det var omstridt da Øst politidistrikt i 2017 valgte å forby DNM å demonstrere på den planlagte dagen i Fredrikstad med henvisning til «potensielt voldelig motstand fra enkeltgrupperinger av motdemonstranter» og at det var mye folk i sentrum på andre arrangementer. Beslutningen ble kritisert av blant andre ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf.

For verken politiet eller kommunene kan i utgangspunktet nekte nazistene å demonstrere på offentlig sted. Organisasjonen er ikke ulovlig i Norge, man trenger ikke søke tillatelse for politiske markeringer, og myndighetene har ikke lov til å drive forhåndssensur selv i tilfeller der de antar at budskapet vil være hatefullt.

Ordføreren i Moss, Hanne Tollerud (Ap), sendte i dag ut en pressemelding for å markere at det er høyst motvillig at kommunen aksepterer gjennomføringen av den varslede markeringen 27. oktober.

– Organisasjonen er ikke velkommen og vi ønsker dem ikke hit. I Moss er vi krystallklare på at vi vil ha et raust, inkluderende og mangfoldig samfunn, men så lenge organisasjonen er lovlig er det ytringsfriheten og det juridiske som avgjør, skriver Tollerud, og opplyser at rådhuset på lørdag  kommer til å heise regnbueflagget for å «gi et tydelig signal til alle om hvilke verdier vi setter høyest i Moss».

Fredrikstad-ordfører Jon Ivar Nygård (Ap) ba for tre uker siden nasjonale myndigheter vurdere et forbud som rammer demonstrasjonene til Den nordiske motstandsbevegelsen. 18. oktober vedtok også bystyret i Fredrikstad å gjøre alt kommunen kan for å begrense Den nordiske motstandsbevegelsens mulighet til å demonstrere i byen – uten at det er klart hva det vil innebære i praksis.

– Jeg har hele tiden gjort det klinkende klart at vi ikke ønsker Den nordiske motstandsbevegelsen i Fredrikstad. De står for et menneskesyn som er stikk i strid med det vi har her i byen, sa Nygård til Fredrikstad Blad i går da lørdagens demonstrasjonsplan ble kjent.

Tidligere i oktober spurte Filter Nyheter alle de norske stortingspartiene om DNM, etter at andre rettsinstans i Finland hadde stadfestet et forbud mot organisasjonen der. Bare Rødt tok da til orde for å utrede et forbud mot organisasjonen i Norge.

  • Filter Nyheter fikk i januar 2018 tildelt penger fra Fritt Ord for å videreføre og styrke dekningen av høyreekstremisme.