Svenske nynazister ventet til demonstrasjoner i Fredrikstad og Moss – får ikke ha skjoldbærere

Politiet kaller inn store ekstramannskaper til Østfold førstkommende lørdag for å håndtere det som kan bli den første massemønstringen av nynazister i Norge siden den mye omtalte demonstrasjonen i Kristiansand i juli fjor. I tillegg til de mest sentrale nordmennene i «Den nordiske motstandsbevegelsen» (DNM),  jobber politiet ut fra at det kan komme mange titalls svenske medlemmer av den nazistiske organisasjonen til «torgmøter» i to byer på samme dag. Nynazistenes valg av Moss og Fredrikstad som sted for markeringene, kommer etter at politikere i disse byene i høst har markert seg med en «felles front» mot høyreekstremisme generelt og DNM spesielt.

– Faner og løpesedler

Det var Tommy Nyberg, det mest sentrale DNM-medlemmet bosatt i Norge, som 15. oktober formelt søkte Fredrikstad kommune om leie av offentlig sted til markeringen. Han refererte da til at han allerede hadde vært i dialog med politiet. Søknaden ble innvilget for en uke siden, 18. oktober: Politiet bekrefter overfor Filter Nyheter at DNM har meldt fra om to markeringer‚ som etter søknader til kommunene er lagt til Fisketorget i Fredrikstad fra klokka 10 til 12 lørdag og i Dronningens gate i Moss fra klokka 13 til 15.

– De har meldt til politiet at dette er meningsytringer i form av markeringer der de deler ut flyers, og de har søkt kommunene om å stå på offentlig sted. Det ser ut til at det vil dreie seg om et større antall enn vi har sett på slike markeringer tidligere i år, sier politiinspektør Jan Eivind Myklatun, stabssjef i Øst politidistrikt, til Filter Nyheter.

Organisasjonen har opplyst til politiet at ak...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.