«Trussel mot grunnleggende nasjonale interesser»: Kjent koranbrenner pågrepet da han ankom Norge – skal utvises «så raskt som mulig»

Den irakiske aktivisten Salwan Sabah Matti Momika, kjent internasjonalt som koranbrenner i Sverige, dro i påsken til Norge etter å ha kunngjort i svenske medier at han skulle søke asyl her.

Nå har Filter Nyheter fått bekreftet at Salwan Momika 28. mars ble pågrepet av norsk politi i forbindelse med ankomsten til Norge, og at han de siste dagene har vært innelåst på politiets utlendingsinternat på Trandum.

Der blir han trolig værende fram til han kan uttransporteres – tilbake til Sverige.

«En utsendelse vil finne sted så snart det formelle og praktiske er på plass», heter det i en kjennelse fra Oslo tingrett som Filter Nyheter har fått innsyn i. 

Mens norske sikkerhetsmyndigheter mener Momikas tilstedeværelse utgjør en trussel mot Norge, mener irakeren at utvisningsvedtak fra norske myndigheter nærmest er for en dødsdom å regne.

Under asylregistreringen i forrige uke skal Momika ha uttalt «at norske myndigheter vil bidra til at han blir drept ved en tilbakelevering til Sverige», ifølge tingrettskjennelsen.

Vil kreve at Sverige tar ham tilbake

I kjennelsen framgår det at Utlendingsdirektoratet straks er ventet å be Sverige om å ta Momika tilbake, begrunnet med den såkalte Dublin-avtalen. Der er hovedregelen at en asylsøker som tidligere har søkt i et annet avtaleland blir utvist dit.

Oslo tingrett mener det er «konkrete holdepunkter for å anta at utlendingen vil unndra seg iverksettingen» av en slik utvisning, og ga d...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.