– Svært alvorlig: Militante antifascister mistenkt etter angrep på nestleder i Selvstendighetspartiet

Etter alt å dømme lå det et politisk motiv bak da nestlederen i Selvstendighetspartiet, Reinert Skadsem, og en annen person ble utsatt for vold da det lille partiet samlet underskrifter på Kalbakken i Oslo tirsdag ettermiddag.

– Vi hadde stått på stand der siden 16.30 og var i ferd med å gi oss med underskrifter i 17.50-tida da jeg plutselig så en mann som kom inn fra siden. Det gikk veldig fort, han rev opp bordet og gikk til angrep på oss, det er det jeg husker. Jeg hørte han sa noe om «nazi». Vi klarte å legge han som angrep oss i bakken, og da kom det flere folk til og fikk kontroll, forteller Skadsem til Filter Nyheter.

Han ble lettere skadet i angrepet, og har ennå et blått øye og hevelser i ansiktet. Også en partifelle havnet i bakken under angrepet.

To personer er utpekt som gjerningsmann i voldssaken, bekrefter politiet.

– Jeg kan bekrefte at to personer har status som mistenkt i en sak som gjelder kroppskrenkelse, straffelovens § 271. De fornærmede sto på en politisk stand da hendelsen skjedde. Utover det vil vi ikke kommentere etterforskningen, sier politiadvokat Andreas Kruszewski ved Oslo politidistrikt til Filter Nyheter.

De fornærmede fra Selvstendighetspartiet hadde klær, banner og løpesedler med partiets logoer på standen på Kalbakken. Politiet undersøker nå om de fornærmede ble oppsøkt og angrepet på grunn av deres politiske ståsted, og tar derfor saken på stort alvor.

– Påtalemyndigheten og politiet ser svært alvorlig på vold mot personer som utøver sin ytringsfrihet som del av en politisk virksomhet, sier Kruszewski.

Etter det Filter Nyheter får opplyst, har de mistenkte tidligere vært i politiets søkelys som del av et militant, antifascistisk miljø som ser på vold som legitimt virkemiddel mot personer de regner som høyre-radikale eller -ekstreme. Dette vil ikke politiet kommentere.

– Fordi bakgrunnen for hendelsen er en del av etterforskningen, ønsker vi ikke å gå nærmere inn på dette nå, sier politiadvokaten.

Nestleder Skadsem opplyser at han selv aldri har opplevd lignende, men at personer i partiet tidligere har vært utsatt for trusler og truende oppførsel av personer de oppfatter som aktivister på venstresiden.

Selvstendighetspartiet er innvandringsfiendtlig og nasjonalistisk, og er kjent for å samarbeide med blant andre muslimfiendtlige Stram Kurs i Danmark, men det registrerte partiet tar avstand fra vold som virkemiddel og er ikke regnet som ekstremistisk av norske myndigheter.


Nå kan du prøve vårt nye digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.