Etter alt å dømme lå det et politisk motiv bak da nestlederen i Selvstendighetspartiet, Reinert Skadsem, og en annen person ble utsatt for vold da det lille partiet samlet underskrifter på Kalbakken i Oslo tirsdag ettermiddag.

– Vi hadde stått på stand der siden 16.30 og var i ferd med å gi oss med underskrifter i 17.50-tida da jeg plutselig så en mann som kom inn fra siden. Det gikk veldig fort, han rev opp bordet og gikk til angrep på oss, det er det jeg husker. Jeg hørte han sa noe om «nazi». Vi klarte å legge han som angrep oss i bakken, og da kom det flere folk til og fikk kontroll, forteller Skadsem til Filter Nyheter.

Han ble lettere skadet i angrepet, og har ennå et blått øye og hevelser i ansiktet. Også en partifelle havnet i bakken under angrepet.

To personer er utpekt som gjerningsmann i voldssaken, bekrefter politiet.

– Jeg kan bekrefte at to personer har status som mistenkt i en sak som gjelder kroppskrenkelse, straffelovens § 271. De fornærmede sto på en politisk stand da hendelsen skjedde. Utover det vil vi ikke kommentere etterforskningen, sier politiadvokat Andreas Kruszewski ved Oslo politidistrikt til Filter Nyheter.

De fornærmede fra Selvstendighetspartiet hadde klær, banner og løpesedler med partiets logoer på standen på Kalbakken. Politiet undersøker nå om de fornærmede ble oppsøkt og angrepet på grunn av deres politiske ståsted, og tar derfor saken på stort alvor.

– Påtalemyndigheten og politiet ser svært alvorlig på vold mot personer som utøver sin ytringsfrihet som del av en politisk virksomhet, sier Kruszewski.

Etter det Filter Nyheter får opplyst, har de mistenkte tidligere vært i politiets søkelys som del av et militant, antifascistisk miljø som ser på vold som legitimt virkemiddel mot personer de regner som høyre-radikale eller -ekstreme. Dette vil ikke politiet kommentere.

– Fordi bakgrunnen for hendelsen er en del av etterforskningen, ønsker vi ikke å gå nærmere inn på dette nå, sier politiadvokaten.

Nestleder Skadsem opplyser at han selv aldri har opplevd lignende, men at personer i partiet tidligere har vært utsatt for trusler og truende oppførsel av personer de oppfatter som aktivister på venstresiden.

Selvstendighetspartiet er innvandringsfiendtlig og nasjonalistisk, og er kjent for å samarbeide med blant andre muslimfiendtlige Stram Kurs i Danmark, men det registrerte partiet tar avstand fra vold som virkemiddel og er ikke regnet som ekstremistisk av norske myndigheter.


Nå satser vi!

Rundt 1500 av dere har valgt å støtte Filter hver måned og få vårt nye magasin i posten. Takk! Vi ønsker nå å utvide vår redaksjon med en ny journalist, og det er her du kommer inn.

Når vi når 2000 månedlige støttespillere vil vi ansette en journalist som skal dekke helse og vitenskap på Filter-måten. Det betyr at du kan være med å ansette den journalisten samtidig som du får Filter på papir!

For 100,- kroner i måneden får du Filter Magasin rett hjem i postkassa 11 ganger i året. Ønsker du å donere årlig koster det 900,- kroner. Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Bli abonnent i dag, og hjelp oss nå målet! Om du allerede er abonnent og verver en venn sender vi deg en Filter t-skjorte som takk. Alt du trenger å gjøre er å få din venn til å sende oss en mail så sender vi den til deg.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Meld deg på Filters nyhetsbrev

Det er gratis og inneholder en forklaring av det Filter-journalistene mener er dagens viktigste nyhetssaker i inn- og utland. Ellers som for eksempel forlegger og forfatter Anders Heger sier det: «Filter Nyheter har det suverent beste grepet om hvilke nyheter som teller, og hvilke som er unødig støy». Meld deg på her.

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.