Stort intervju: Bompengeopprøreren som setter Bergen på hodet

Trym Aafløy, leder FNB Bergen

— Folk er lei av politikere.

Slik forklarer Trym Aafløy (56), leder for det relativt nystiftede partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger Bergen (FNB), den sensasjonelle oppslutningen på 25,4 prosent på VGs meningsmåling i Bergen onsdag.

Det er to og et halvt år siden Aafløy opprettet en anti bompenge-gruppe på Facebook som skulle vokse med rekordfart. Nå er den tidligere vin- og sjokolade-selgeren altså på god vei til å bli politiker selv. Hvis onsdagens måling skulle bli valgresultatet, er FNB Bergens største parti til høsten. Normalt betyr det byråden. Aafløy avviser tvert å snakke om krav på posisjoner.

— Vi er ikke opptatt av det. Vi vil ha gjennomslag for vår politikk, det er det viktigste, sier han til Filter Nyheter.

Han vil heller ikke si noe om hvilke partier det er aktuelt å samarbeide med.

Vi er kommet til Grieghallen etter en kort rusletur i Bergens gater på jakt etter et fint sted å ta bilde.

— Dette er jo kanskje noe av det mest gjenkjennelige fra Bergen, foreslår Aafløy.

Han lener seg mot en høy stålkonstruksjon med påskriften «look up!», til ære for fotografen.

Skal finansiere alt med «effektivisering»

Det er ingen tvil om at folk har fått øynene opp for FNB. Spørsmålene om hva partiet står for utenom bompenger har begynt å melde seg. Klassekampen har spurt de lokale partilederne - og svarene spriker visst.

I Bergen er budsjettet på nær 21 milliarder kroner. Hvordan vil partiet fordele pengene om de får makta? Møteinnkallingen til torsdagens byrådsmøte teller 52 saker, hvorav null om bompenger. Hva mener FNB for eksempel om at en strippeklubb har skjenkeløyve selv om bystyret har bestemt at slike utesteder ikke skal få det?

Vi dropper det spørsmålet og går for kultur. På...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.