Stor lekkasje: Lederen av USAs verste nazistgruppe spleiset høyreekstreme i Norge

I oktober 2015 var det stor aktivitet blant de selverklærte fascistene på nettforumet «Iron March». En amerikansk mann som kalte seg «Odin» hadde nylig skrevet en fellespost der han kunngjorde eksistensen av «Atomwaffen Division», en sammenslutning av unge nynazister som framsto langt mer uttalt voldelige enn de offentlig kjente gruppene i USA.  «Vi er en svært fanatisk, ideologisk gruppe kamerater som driver med både aktivisme og militær trening. Ingen tastaturkrigere. Om du ikke har tenkt å møte opp og få ting gjort, bare glem det», erklærte «Odin» som åpning av en tråd der stadig flere unge menn meldte sin interesse. I desember 2015 kom «Odin» i kontakt med en person som var fra Norge og kalte seg «Hadit». Den amerikanske nynazist-lederen indikerte at han hadde minst én annen kontakt i Norge og at han ville sette de to i kontakt med hverandre «Jeg har en norsk kamerat som veldig gjerne vil snakke med deg. Bruker du Skype?», skrev «Odin» (på engelsk). Mannen han henvendte seg til var trolig 22 år på dette tidspunktet. Til svar fikk «Odin» et nytt kontaktpunkt med den norske meningsfellen – en Skype-konto der brukernavnet var hentet fra  en svartmetall-låt av norske Burzum (Varg Vikernes). Hadit: «Kult, min skype er (brukernavn)». Odin: «Jeg la deg til, jeg sendte din skype til ham og hans til deg sånn at dere to kan nå hverandre».

Tatt med sprengstoff og våpen

«Odin» viste seg senere å være den militærtrente tidligere kjernefysikk-studenten Brandon Russell. Han ble avslørt i kjølvannet av et dobbeltdrap i milj...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.