Seksualforbrytere, svindlere og bedragere: 492 straffedømte på valglistene

Valgbod på Grünerløkka i 2023. Foto: Filter Nyheter

492 STRAFFEDØMTE STILLER TIL ÅRETS VALG: En gjennomgang av Aftenposten viser at minst 492 straffedømte personer stiller til årets kommune- og fylkesvalg. 222 av dem er dømt til å sone i fengsel, noen for økonomisk kriminalitet, vold eller seksualforbrytelser. De fleste er dømt for brudd på veitrafikkloven, narkotikaforbrytelser, bedrageri, svindel og underslag. Avisa har funnet kandidater fra samtlige av de politiske partiene, og 23 av dem står som førstekandidat for sitt parti. Straffene på de domfelte varierer fra opp til sju års fengsel til mindre bøter. 

En av personene avisa trekker fram er Per-Christian Stenvaag, som lurte til seg 165 000 kroner ved å sende falske fakturaer til en rekke kommuner. I dag har han byttet parti, og er førstekandidat for partiet Konservativt i Nesodden – en av kommunene han skal ha forsøkt å lure. Stenvaag ble dømt til fengselsstraff på to år for grovt bedrageri, men nektet i retten for å stå bak svindelforsøkene, og skyldte på at noen i hans nærstående familie misbrukte identiteten hans. 


MÅ FORTSATT BETALE DAGBØTER: Datatilsynet har i Oslo tingrett fått medhold i en innledende rettssak mot Facebook-selskapet Meta, som dermed må forholde seg til dagbøter på en million kroner for bruken av persondata til såkalt adferdsbasert markedsføring. Den amerikanske tech-giganten fikk ikke gehør for at Datatilsynets vedtak påførte det unødvendig økonomisk tap og omdømmesvikt. «Vi er svært glade for denne av avgjørelsen. Den er en seier for personvernet», sier Datatilsynets direktør Line Coll til

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.