Valgkampfilm kobler «Sosserna» til Hitler – får til svar at SD er et rasistisk parti i 2018

Den svenske valgkampen tilspisser seg.

I en ny valgkampvideo i dokumentarfilm-format, som er hele 105 minutter lang, går Sverigedemokratene (SD) onsdag til et angrep på Socialdemokraterna der dagens statsminister Stefan Löfven nevnes i samme åndedrag som nazisme, rasehygiene og tvangssterilisering.

På slutten av filmen kryssklippes utmagrede jøder i Hitlers konsentrasjonsleire med svart-hvitt-bilder av sosialdemokratiske samlinger i Sverige til lydsporet av et kor som synger den svenske versjonen av «Internasjonalen».

Tuftet på nynazisme

SD ble stiftet av personer med bakgrunn fra svenske nynazistiske og fascistiske bevegelser i 1988, og sentrale medlemmer hadde nære bånd til ulike «hvit makt»-miljøer ut på 2000-tallet, fram til dagens partileder Jimmie Åkesson startet det gradvise arbeidet med å gjøre organisasjonen akseptabel for en stor velgermasse som høyrepopulistisk parti. Etter jevnlige medieavsløringer om voldsdømte og fascister i SDs rekker, innførte Åkesson nulltoleranse mot rasisme og ekstremisme i partiet i 2012. (Noe som senest i vår har resultert i ekskludering av tillitsvalgte).

I dag er SD Sveriges nest største parti på meningsmålinger, med over 20 prosents oppslutning, og kan bli større en Socialdemokraterna i riksdagsvalget om fem uker.

Sverigedemokratenes høyreekstreme historikk blir ofte brukt mot dem av «sosserna», og nå vil SD altså i stedet skape oppmerksomhet rundt Socialdemokraternas synder på 1920-1940-tallet.

Faksimile fra SDs valgkampvideo.

– Socialdemokraterna har historisk sett gjort de verste tingene og har vært det partiet som har vært best på å holde sin historie hemmelig, sa kommunikassjonssjef Joakim Wallerstein i SD til Expressen da filmen ble lansert onsdag formiddag.

Socialdemokraterna opplyste til Filter Nyheter onsdag formiddag at de ennå ikke har rukket å gjennomgå filmen i detalj, men gir følgende uttalelse fra partisekretær Lena Rådström Baastad:

– Det er ingen hemmelighet at det fantes sterke antisemittiske strømninger og tanker om rase i Sverige på 30-tallet. Men at SD, et rasistisk parti i dagens samfunn, prøver å legitimere sin politikk gjennom å løfte dette, er absurd.

(Se en lengre uttalelse fra Baastad til slutt i artikkelen).

Hakekors og konsentrasjonsleire

Den røde tråden i valgkampvideoen – som trekker linjer helt tilbake til 1800-tallet – er å gi Socialdemokraternas politikere og deres partiorganer skylda for  rasisme på 1920-tallet, statlig eugenikk, antisemittisme, Sveriges unnfallenhet overfor Hitler, bistand til tyske krigstransporter, sviket mot flyktende jøder som fikk avslag på innreise til Sverige og dermed døde i konsentrasjonsleire, samt landets praksis med tvangssterilisering mellom 1935 og 1975.

Som i denne passasjen:

Den svenske regjeringens håndtering av Norge under andre verdenskrig er behørig omtalt. 

«Hadde det ikke vært for regjeringen Per Albin Hansson hadde okkupasjonen av Norge kunnet hatt en helt annen utgang», heter det blant annet i filmens referanser til at Sverige lot tyske tog med krigsmateriell passere til Narvik i en kritisk fase. Den norske statsministeren Johan Nygaaardsvolds brev om at «Det er ingen, ingen, ingen jeg hater så flammende vilt som Sverige»– blir også brukt for alt det er verdt.

– Prøver å nøytralisere nazi-kritikk

– Det SD vil oppnå her er å nøytralisere seg selv. «Det er ikke vi som er brune, det er dere», er budskapet, skriver den kjente historikeren og venstreside-skribenten Åsa Linderborg i en e-post til Filter Nyheter.
Hun er kulturredaktør i Aftonbladet, Sveriges største avis, har skrevet doktoravhandling om Socialdemokraternas historieskrivning og kom tidligere i år med boka «Det populistiske manifest» sammen med Göran Greider, om hva som bør være venstresidas svar på den voksende høyrepopulismen.

Hovedtrekkene i  SD-valgkampfilmens beskrivelse av noen av de mørkeste kapitlene i Sveriges historie, er relativt velkjente og bygger på fakta som tidligere er presentert av seriøse historikere, så langt Filter Nyheter har undersøkt. Det betyr ikke at framstillingen eller de dramatiske slutningene er presis.

– Faktahåndteringen er vaklende. De tabber seg ut når de påstår at Aftonbladet var en sosialdemokratisk avis under andre verdenskrig, det var den ikke. De er helt ahistoriske. De påstår at det var sosialdemokratene som kontrollerte pressen og så videre, men det var en samlingsregjering der samtlige partier utenom kommunistene var med. Rasebiologien var en del av tidsånden og ble drevet fram av de nasjonalkonservative, altså idéretningen som er SDs egen, skriver Linderborg.

Åsa Linderborg.

– Hva reagerer du sterkest på i filmen?

– Jeg reagerer mest på at de er så offensive og selvsikre, at de begynner å slåss med historien som våpen. Og at de er så inkonsekvente. På den ene siden prøver Jimmie Åkesson i sine bøker å gjøre folkhemmets far Per Albin til sin forgjenger. På den andre siden tilskrives Per Albin her de verste syndene i svensk historie.

Linderborg tror SD kan lykkes med å få velgere med på et narrativ der sosialdemokratenes historie er verre enn deres egen:

– Jeg tror de kan nå langt med dette her, siden selv de liberale i tretti års tid har prøvd å gjøre folkhemmet til en skapning som er brun i kantene.

– Det er SD som løfter fram rasebiologi i dag

Skjermdump fra SDs valgkampvideo.

Socialdemokraterna går i sin uttalelse etter publiseringen av videoen til motangrep på SD.

– Byggingen av det rasebiologiske instituttet (framheves i filmen som Socialdemokraternas verk, red. anm.) er et eksempel på datidens strømninger. Det skjedde gjennom enighet i en riksdag som støttet seg på datidens akademia der slike tanker ble sett på som vitenskap. Når de fleste av oss, takk og lov, har etterlatt disse tankene bak oss og tar avstand, kan vi se hvordan Sverigedemokratene i dag fortsatt løfter rasebiologiske begreper i sitt prinsipprogram, som «nedarvet essens» og at de ikke tror på at alle mennesker er født like, skriver partisekretær Baastad.

Hun fortsetter:

– Et annet eksempel er partiets talsmann i riksdagen og tidligere partisekretær, Björn Söder, som jo nylig gjentok sin tidligere uttalelse om at samer og jøder ikke er svensker.

I løpet av de første timene etter at filmen ble publisert på Youtube, hadde den over 50 000 visninger. (Tallene sier ingenting om hvor mange som brukte to timer av arbeidsdagen på å se hele).