49 mennesker ble fredag drept i det som karakteriseres som et høyreekstremt terrorangrep mot to moskéer i byen Christchurch på New Zealand.

En av gjerningspersonene har identifisert seg selv som 28 år gamle Brenton Tarrant, som i sosiale medier har lenket til et 74 sider langt «manifest» der han forsøker å rettferdiggjøre massedrapet.

  • Note 23. juni 2021: Etter publisering av denne artikkelen 15. mars 2019 ble det klart at Tarrant var alene om ugjerningen, samt at 51 mennesker ble drept og 40 skadet i det høyreekstreme angrepet.

Det såkalte manifestet fremstår som en blanding av internett-spesifikk «alt right»-sjargong ment for å forvirre og høyreekstrem konspirasjonspropaganda om at det pågår et «hvitt folkemord», som terroristen tror han bidrar til å forhindre.

Den australske statsborgeren skriver at terroraksjonen kommer som en følge av at «islamske inntrengere» har «okkupert» vestlige land - og at drapene er en hevnaksjon for terroraksjoner utført av ekstreme islamister. Som inspirasjonskilde trekker han særlig fram 22. juli-morderen Anders Behring Breivik.