Resetts kommentarfelt etter massedrapene: – Motstandsfolk, ikke terrorister

49 mennesker ble fredag drept i det som karakteriseres som et høyreekstremt terrorangrep mot to moskéer i byen Christchurch på New Zealand. En av gjerningspersonene har identifisert seg selv som 28 år gamle Brenton Tarrant, som i sosiale medier har lenket til et 74 sider langt «manifest» der han forsøker å rettferdiggjøre massedrapet.

  • Note 23. juni 2021: Etter publisering av denne artikkelen 15. mars 2019 ble det klart at Tarrant var alene om ugjerningen, samt at 51 mennesker ble drept og 40 skadet i det høyreekstreme angrepet.
Det såkalte manifestet fremstår som en blanding av internett-spesifikk «alt right»-sjargong ment for å forvirre og høyreekstrem konspirasjonspropaganda om at det pågår et «hvitt folkemord», som terroristen tror han bidrar til å forhindre. Den australske statsborgeren skriver at terroraksjonen kommer som en følge av at «islamske inntrengere» har «okkupert» vestlige land - og at drapene er en hevnaksjon for terroraksjoner utført av ekstreme islamister. Som inspirasjonskilde trekker han særlig fram 22. juli-morderen Anders Behring Breivik. Norske medier har fredag hatt en relativt fyldig dekning av hendelsene på New Zealand. Også nettstedet Resett har skrevet flere tekster om saken. I det forhåndsmodererte kommentarfeltet på nettstedet (der Resett-ansatte altså har lest og godkjent kommentarene før de blir publisert), argumenterer mange for at den virkelige årsaken til massedrapene på muslimer er islam eller muslimsk innvandring til vestlige land: [caption id="attachment_5484" align="alignnone" width="1100"] Skjermdump fra Resetts kommentarfelt fredag.[/caption]

Kommentarfeltet: «Motstandsfolk», ikke terroriste...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.