49 mennesker ble fredag drept i det som karakteriseres som et høyreekstremt terrorangrep mot to moskéer i byen Christchurch på New Zealand.

En av gjerningspersonene har identifisert seg selv som 28 år gamle Brenton Tarrant, som i sosiale medier har lenket til et 74 sider langt «manifest» der han forsøker å rettferdiggjøre massedrapet.

Det såkalte manifestet fremstår som en blanding av internett-spesifikk «alt right»-sjargong ment for å forvirre og høyreekstrem konspirasjonspropaganda om at det pågår et «hvitt folkemord», som terroristen tror han bidrar til å forhindre.

Den australske statsborgeren skriver at terroraksjonen kommer som en følge av at «islamske inntrengere» har «okkupert» vestlige land – og at drapene er en hevnaksjon for terroraksjoner utført av ekstreme islamister. Som inspirasjonskilde trekker han særlig fram 22. juli-morderen Anders Behring Breivik.

Norske medier har fredag hatt en relativt fyldig dekning av hendelsene på New Zealand. Også nettstedet Resett har skrevet flere tekster om saken.

I det forhåndsmodererte kommentarfeltet på nettstedet (der Resett-ansatte altså har lest og godkjent kommentarene før de blir publisert), argumenterer mange for at den virkelige årsaken til massedrapene på muslimer er islam eller muslimsk innvandring til vestlige land:

Skjermdump fra Resetts kommentarfelt fredag.

Kommentarfeltet: «Motstandsfolk», ikke terrorister

Enkelte lesere tar også gjerningspersonene i forsvar: «Høyreekstremist er alle de som motsetter seg denne muslimske invasjonen som foregår. Jeg kan ikke fatte at politikere i den vestlige verden tør dette exprimentet som vil ende i katastrofe, for disse folkene er ikke terrorister, men MOTSTANDSFOLK», heter det i ett innlegg:

Skjermdump fra Resetts kommentarfelt fredag.

«Når man importerer exstremister vil borgere i samme land reagere med exstremistiske handlinger mot det de ser som fiender», skriver en annen:

Skjermdump fra Resetts kommentarfelt fredag.

En Resett-leser mener det kan bli nødvendig for andre å ta til våpen for «å forsvare oss selv»:

Skjermdump fra Resetts kommentarfelt.

I kommentarfeltet blir det også presentert analyser der det heter at massedrapene er en følge av liberal innvandringspolitikk og «planlagt av FN og politikere», samt at «vi har en forferdelig fremtid i vente med borgerkrig og samfunn i fullstendig oppløsning».

Skjermdump fra Resetts kommentarfelt fredag.

En annen virker å mene at det er politikere og muslimers skyld at høyreekstreme begår massedrap på muslimer:

Skjermdump fra Resetts kommentarfelt fredag.

Flere reagerer også på at Erna Solberg fordømmer drapshandlingene på New Zealand: «Det er vondt, mørkt og trist når resultatene av ens politikk fører til slike desperate handlinger», skriver en, mens det i en annen kommentar heter at Solberg kjemper for å få massedrapene til Norge.

Skjermdump fra Resetts kommentarfelt fredag.

Svarer ikke på spørsmål om hvorfor kommentarene er sluppet gjennom

Filter Nyheter har spurt Resett-redaktør Helge Lurås om hvorfor nettstedet mener det er viktig å tillate de omtalte kommentarene og lignende innlegg på nettstedet. Vi har også spurt om hva han tenker om innholdet og budskapet i leserkommentarene – og hvordan han selv tolker det som står skrevet.

Lurås svarer ikke på noen av våre spørsmål om dette.

I stedet henviser han til Resetts retningslinjer for kommentarfeltet, der han understreker spesielt at «Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator». I retningslinjene står det også at «alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten» ikke er tillatt.

– Ellers forholder vi oss til prinsippet om ytringsfrihet, samt Grunnlovens og straffelovens bestemmelser. Vi konstaterer at Resett snart er det eneste medier som har kommentarfelt under sine artikler, skriver Lurås, som heller ikke svarer på Filter Nyheters spørsmål om han vil ta ytterlige grep for å redigere eget kommentarfelt.

«En viss forståelse» for massedrapene

Fredag opplyste norsk politi om at de øker sikkerheten ved moskéer i hele landet etter terroraksjonen på New Zealand – og at de har en løpende vurdering på den videre sikkerheten gjennom dagen og helgen. Også i andre europeiske land, deriblant Frankrike, har politiet satt inn ekstra tiltak ved moskéene fredag.

I Resetts kommentarfelt, der flere lesere forklarer og forsvarer massedrapene på muslimer som en naturlig konsekvens av islamsk innvandring til vestlige land – ikke ulikt hvordan terroristen Brenton Tarrant selv argumenterer i sitt «manifest» – skriver en leser at han har «en viss forståelse» for drapene:

Skjermdump fra Resetts kommentarfelt fredag.

En annen oppfordrer til «raskere krig mellom muslimer og vestlige samfunn»:

Skjermdump fra Resetts kommentarfelt fredag.

«Elendig moralsk sett, forståelig intellektuelt sett, og et tegn på konsekvensene av innvandringen», skriver en tredje om massedrapene:

Skjermdump fra Resetts kommentarfelt fredag.

Mens enkelte mener at massemorderen Anders Behring Breivik var strategisk «mye smartere» da han «stakk nålen kanskje der nålen hørte mer hjemme»:

Skjermdump fra Resetts kommentarfelt fredag.

Filter Nyheter har spurt Helge Lurås om kommentarfelt av denne typen på noen måte kan påvirke norske muslimers trygghet, slik han vurderer det. Han har ikke besvart spørsmålet.


Nå satser vi!

Rundt 1500 av dere har valgt å støtte Filter hver måned og få vårt nye magasin i posten. Takk! Vi ønsker nå å utvide vår redaksjon med en ny journalist, og det er her du kommer inn.

Når vi når 2000 månedlige støttespillere vil vi ansette en journalist som skal dekke helse og vitenskap på Filter-måten. Det betyr at du kan være med å ansette den journalisten samtidig som du får Filter på papir!

For 100,- kroner i måneden får du Filter Magasin rett hjem i postkassa 11 ganger i året. Ønsker du å donere årlig koster det 900,- kroner. Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Bli abonnent i dag, og hjelp oss nå målet! Om du allerede er abonnent og verver en venn sender vi deg en Filter t-skjorte som takk. Alt du trenger å gjøre er å få din venn til å sende oss en mail så sender vi den til deg.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Meld deg på Filters nyhetsbrev

Det er gratis og inneholder en forklaring av det Filter-journalistene mener er dagens viktigste nyhetssaker i inn- og utland. Ellers som for eksempel forlegger og forfatter Anders Heger sier det: «Filter Nyheter har det suverent beste grepet om hvilke nyheter som teller, og hvilke som er unødig støy». Meld deg på her.

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.