Refser kritikerne: – Urovekkende aksjon for ytterligere polarisering, mener Anki Gerhardsen

Foto: Rune Nilsen

Det har ikke gått upåaktet hen at Nordiske Mediedager i Bergen har hentet inn Steve Bannon som et av årets trekkplaster.

Den 65 år gamle amerikaneren er kjent som arkitekten bak Donald Trumps anti-globalistiske og nasjonalistiske agenda, har bakgrunn fra blant annet Breitbart og Cambridge Analytica, står bak et forsøk på å forene europeiske ytre høyre-partier i en felles front og er ofte anklaget for rasisme.

For den nordiske «mediefestivalen» er han særlig interessant på grunn av sin fiendtlige innstilling til etablerte medier, men vil også få spørsmål om konsekvenser av sin retorikk.

– Kommer ikke utenom samtalen

Dagen etter Bannons opptreden, fredag 10. mai, er det duket for den tradisjonsrike «Aarebrot-samtalen», oppkalt etter den avdøde statsvitenskap-professoren Frank Aarebrot og med «ytringsfrihet under press» som tema.

Der er det imidlertid bare journalist og samfunnsdebattant Anki Gerhardsen og jurist Anine Kierulf som per i dag er oppført som deltakere.

Fire personer som er invitert, har takket nei – alle med Bannon som begrunnelse.

– Jeg skjønner ikke at det er så vanskelig å møte på en konferanse der mennesker man er dypt uenig med, også er tilstede. Jeg er grunnleggende skeptisk til konseptet no-platforming og mener det beste vi kan gjøre for å etablere motargumenter er å forstå hvordan de vi er uenige med tenker. Da kommer vi ikke utenom samtalen, sier Gerhardsen når vi spør hvorfor hun har takket ja.

– Beklagelig at de ikke vil stille

– Dette er attpåtil en mediekonferanse – salen er full av journalister. Er det et sted det virkelig bør være rom for å stille kritiske spørsmål må det være under Nordiske mediedager, sier Gerhardsen.

– De som nå takker nei, nøyer seg ikke med å markere motstand mot Bannon. De nekter å delta i en samtale om ytringsfrihet, en samtale som skal finne sted etter at Bannon vel har reist. Da blir det nærmest en aksjon for økt polarisering. Jeg synes det er urovekkende, legger hun til.

Steven Bannon har blant annet vært rådgiver for Trump i Det hvite hus.

De fire inviterte som har sagt nei til å delta, er Rune Berglund Steen, leder for Antirasistisk senter; Camara Lundestad Joof, scenekunstner og dramatiker; Morgenbladet-spaltist Mohamed Abdi og forfatter og samfunnsdebattant Bjørn Stærk.

De er blant annet invitert nettopp fordi de har vært kritiske til Bannons deltakelse, ifølge festivalsjef Guri Heftye.

«Vi har fått noen reaksjoner, omtrent som forventet, på at Steve Bannon skal bli intervjuet på Nordiske Mediedager. Vi inviterte derfor noen av våre sterkeste kritikere til å delta, fordi vi ønsker debatten velkommen. De ønsker ikke å stille. Det er beklagelig», skriver hun i en SMS til Filter Nyheter.

Hun understreker at ingen andre har meldt avbud til årets Mediedager.

Vil ikke legitimere Bannons deltakelse

De tre førstnevnte forklarte fagbladet Journalisten i går hvorfor de ikke vil delta.

«For NMDs programkomité handler dette kanskje om ytringsfrihet. For sånne som meg er det et spørsmål om eksistens og menneskeverd», mener Abdi (som også har publisert en lengre kronikk i Morgenbladet om temaet). «Jeg kan ikke være med på å legitimere dette», sier Joof. «Jeg oppfatter det som meningsløst, på en uklok måte, å invitere Bannon», sier Berglund-Steen.

Stærk skriver på Facebook i dag at han ikke har noen mening om hvorvidt andre bør boikotte Nordiske Mediedager, men: «Uansett er jeg enig med kritikerne i at vi allerede vet hva Bannon vil: Bruke mediene til å få islamhat og nasjonalisme til å fremstå som et legitimt ytterpunkt, i stedet for som noe livsfarlig og utdatert. Å behandle dette som en hvilken som helst annen debatt er å si til millioner av europeere at vi er usikre på om de hører hjemme her.»

Han legger til: «Når vi også ser at han forgjeves prøver å gjøre seg relevant i Europa og har mistet innflytelse i USA, blir dette i tillegg flaut.»