Rasismetiltalt SIAN-profil i retten: «Jeg har et blomstrete, kraftig språk»

SIANs nestleder Fanny «Anna» Bråten i retten.

Både leder Lars Thorsen og nestleder Fanny «Anna» Bråten i den islamfiendtlige organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) nektet straffskyld da rasisme-rettssaken mot dem begynte i Oslo tingrett mandag.

Begge er tiltalt for flere brudd på straffelovens paragraf 185, populært kalt rasismeparagrafen, i forbindelse med utdelingen av SIAN-brosjyrer der muslimer blir omtalt som «morderzombier» og «seksualpredatorer» som må «deporteres eller interneres på livstid» på Stovner og Vestli 20. juli i fjor.

Bråten er i tillegg tiltalt for innholdet i en tale under en markering foran Stortinget 1. september samme år, der hun snakket om «hvordan det blir når det blir importert morderzombier, seksualpredatorer, tilbakestående kultur».

Utdrag fra tiltalen.

Under sin forklaring nektet Bråten for å ha delt ut brosjyrene som er spesielt omtalt i tiltalen, selv om hun var sammen med Thorsen da utdelingen skjedde. Hun hevdet også at hun ikke hadde lest disse brosjyrene, som Thorsen er åpen om at han har skrevet.

Da aktor Andreas Kruszewski påpekte at språket i brosjyrene lignet på det Bråten brukte i sin egen tale – med begreper som «morderzombier» og «seksualpredatorer» – svarte hun at det kanskje var «en grunn til at jeg og Lars fant hverandre og har kjemi – vi snakker samme språk».

«Naturlig for min generasjon å bruke sterke uttrykk»

– Jeg er ikke født på Oslos beste vestkant. Jeg kan gjerne kalle meg et bygdedyr. I min omgangskrets er det ingen som er overrasket over min måte å uttrykke meg på. Jeg har et blomstrete, kraftig språk, sa Bråten, som også påpekte at beskrivelsene «ikke har med individer å gjøre»:

– Det har med klankultur og jihad å gjøre. De som kjenner meg, vet at jeg bruker slike uttrykk. Det er en del av mitt blomstrete språk. Jeg vil også for eksempel bruke ordet som Sylvi Listhaug gjør, «monstre», om pedofile.

Hun ga også uttrykk for at alderen hennes er en del av forklaringen bak kraftuttrykkene:

– Vi har fått et nytt språk i Norge som ikke jeg helt har fått med meg. Jeg er snart 60 år, er jo en frittalende person og kaller en spade for en spade. Det faller naturlig for meg og min generasjon å bruke sterke uttrykk, sa Bråten, som også trakk fram at hun har utdannelse innen markedsføring og «bruker de kunnskapene der når jeg har noen få sekunder til å engasjere» i en tale:

– Jeg bruker da en mye sterkere måte å uttrykke meg på enn hva jeg ville gjort i en dialog, sa hun i retten.

– Typiske adferdstrekk, sa Thorsen om karakteristikkene

Lars Thorsen sa i sin forklaring at SIAN aldri har drevet med «muslimkritikk» og at han ikke «løper rundt og jager individer».

– Jeg jager tankesettet og kritiserer tankesettet. Og jeg kritiserer handlingsmønsteret som vi kan utlede at har sitt opphav i dette tankesettet. Der er morderzombie og seksualpredator to sånne typiske adferdstrekk som kan utledes av teologien, sa Thorsen.

Fra venstre: Forsvarer Sidra Bhatti, Fanny «Anna» Bråten, forsvarer Steingrim Wolland og Lars Thorsen.

Han forklarte også at han har bakgrunn fra «regnskap, skatt og revisjon», og at han derfor er «faktabasert» i sin tilnærming til islam. I brosjyrene han står tiltalt for å ha delt ut, har han skrevet at «gode muslimer voldtar i et epidemisk omfang i hele Vesten», samt at islam er en «ideologi som legitimerer predatoradferd».

I forklaring gikk Thorsen inn på hva han mener med begrepet «god muslim»:

– En «god muslim» er et dårlig medmenneske, fordi Muhammed var et dårlig medmenneske. Det er det essensielle, sa SIAN-lederen, som også påpekte at terrororganisasjonen «IS er verdens beste muslimer».

Et av Thorsens hovedargument ser ut til å være at hans beskrivelser av «gode muslimer» ikke er noe mer enn hva som følger av koranen og hadithene.

– Muslimer er seksualpredatorer i et ekstremt mye større omfang enn ikke-muslimer, jeg hevder en årsak er det tankesettet du får med deg fra starten. De blir født inn i en islamsk kulturkrets der det messes hele dagen om at det er akseptabelt å voldta vantro kvinner, sa han i retten mandag.

Omtalte aktor som «bøddel» før rettssaken

I forkant av rettssaken skrev Thorsen et innlegg på organisasjonens nettsider der han omtalte aktor Andreas Kruszewski som «Statsmaktens ivrige bøddel» og antydet at påtalen skyldes at politiet er «islamfans» som «ønsker å innføre sharia» og er «infisert av kulturmarxister», men har så langt unnlatt å repetere dette i Oslo tingrett.

Utdrag fra Lars Thorsens egen tekst om rettssaken, publisert på SIANs nettsider i forrige uke.

Omlag ti medlemmer av SIAN følger saken i retten, deriblant de islamfiendtlige aktivistene Stig Andersen, Max Hermansen, Lena Andreassen, Ellen Due Brynjulfsen og eks-Frp-politikeren John Brungot.

I skrivende stund pågår fortsatt Thorsens forklaring i tingretten. Rettssaken blir trolig ikke ferdig før tirsdag ettermiddag.


  • På Filter Nyheter finner du ingen annonser, bare grundig journalistikk. Har du lyst til å støtte vårt arbeid, kan du sende Filter-redaksjonen et engangsbeløp via Vipps. Velg «Betal» (den med handlekurven) og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media). All støtte går til Filters redaksjonelle arbeid.