PST-sjefen: * Støtter direkteovervåkning av norske nettkabler * «Hvert land er seg selv nærmest» * Avviser Venstres personvernkommisjon

– Dette er viktig for nasjonens sikkerhet, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til Filter Nyheter, og tilføyer senere:

– Dette er vi tjent med som nasjon.

Hun snakker om «Digitalt grenseforsvar» (DGF), planen som skal gi Forsvarets etterretningstjeneste lov til å sile ut informasjon fra all tele- og datatrafikk som går inn og ut av Norge. Hovedbegrunnelsene er terrorbekjempelse og bedre innsyn i cyberangrep. I praksis passerer trolig data fra alle norske internettbrukere gjennom disse fiberoptiske kablene, også kommunikasjon nordmenn imellom, fordi tjenestene er utenlandske eller bruker servere utenfor Norge. Ulike filtre og et eget «DGF-tilsyn» skal sammen med hemmelige rettskjennelser hindre masseovervåkning av norske borgere, foreslår utredningen fra Lysne II-utvalget.

Samtidig vil E-tjenesten kunne viderebringe informasjon til PST fra kabelaksessen. «DGF antas i vesentlig grad å styrke PSTs informasjonstilfang», heter det i rapporten. Den kan tidvis tolkes som at E-tjenesten skyver den sivile sikkerhetstjenesten foran seg – selv om PST ikke skal ha noen direkte befatning med det nye overvåkningssystemet.

«Fraværet av DGF antas å måtte søkes kompensert med betydelig økt innenlands overvåkning fra PSTs side. (...) Dette må forventes å øke overvåkningstrykket i Norge sammenlignet med DGF som alternativ», skriver utvalget.

I sitt første intervju om «Digitalt grenseforsvar» bekrefter PST-sjefen at hun støtter E-tjenestens ønske om såkalt kabelaksess, for å få «nasjonal kontroll på den informasjonen som er nødvendig å hente inn›.

– Gitt dagens trusselbilde bør vi ikke være avhengige av samarbeidspartnere for å fange opp kommunikasjon til og fra Norge. Det kan dreie seg om en person m...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.