PST: «Høyt plassert» norsk næringslivsleder brukt av russerne

HØYT PLASSERT NÆRINGSLIVSLEDER BRUKT AV RUSSERNE: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kom i ettermiddag med nye opplysninger etter at 15 russere denne uka ble erklært uønsket i Norge fordi de er etterretningsoffiserer i tjenestene GRU, FSB eller SVR som bruker diplomatstatus kun som dekke for spionasje. De 15 spionene knyttes både til føring av kilder i Norge, ulovlig teknisk overvåkning og fordekte anskaffelser av avansert undervannsteknologi med militært potensial. PST understreket i dag at de har konkret informasjon om samtlige av de omtalte diplomatene som gjør det utvilsomt at de er etterretningsfolk.

PST gikk også ut med hittil ukjente «utvisninger» av to russiske diplomater tilbake i 2021. De to etterretningsoffiserene skal ha ført en norsk næringslivsleder som kilde gjennom fire år og hatt en rekke hemmelige møter med ham. PST beskriver forretningsmannen som «høyt plassert» i norsk næringsliv med stort nettverk både der og i politikken. (Mannen ble ikke straffeforfulgt).

Fordi Utenriksdepartementet ikke kommer til å gi russerne visum som trengs for å erstatte de 15 spionene som nå forlater landet, regner PST beslutningen som en varig reduksjon av den delen av etterretningsaktiviteten som utføres fra den russiske ambassaden.
 


  • SPESIALTILBUD NÅ: Kjøper du et årsabonnement nå, får du to! Og hva skal du med TO Filter-abonnementer? Jo: Du kan gi det ene i gave til en venn! Slik kan du glede noen med et helt års tilgang på Filters kvalitetsjournalistikk uten at det koster deg noe ekstra.
  • SLIK FUNGERER DET: Klikk her for å bestille årsabonnement. I etterkant mottar du en mail med instruksjoner om hvordan du går frem for å gi bort gaveabonnementet (NB: Kan ta et par dager, vi skal også ha helg). Takk for at du støtter Filter Nyheter!

DELTE STATSHEMMELIGHETER MED GAMING-VENNER: 21 år gamle Jack Teixeira, ansatt i Massachusetts Air National Guard og tidligere utstasjonert ved stasjonert ved Fort Bragg i North Carolina, er avslørt som mannen bak lekkasjen av store mengder høyt gradert materiale fra USAs forsvarsdepartement. Teixeira ble i går pågrepet uten dramatikk ved sitt hjem i en småby utenfor Boston og fremstilles for en føderal dommer i løpet av dagen. Han risikerer ti års fengsel for hvert tilfelle av lekkasjer.

Amerikanske medier har sporet hvordan Teixeira i flere måneder kopierte – først for hånd, så ved avfotografering – hemmeligstemplede dokumenter han hadde tilgang til gjennom jobben, og delte det med et tjuetalls medlemmer på en Discord-server tilegnet prat om gaming. Mottakerne var i stor grad tenåringer Teixeira søkte å imponere, og flere av dem har fortalt hvordan han neppe hadde noen politisk hensikt med delingen. Først da noen begynte å spre dokumentene videre, og de endte på russiske Telegram-kanaler, ble lekkasjen oppdaget. Pentagon er i gang med en full gjennomgang av hvordan personell sikkerhetsklareres og hvem som egentlig har tilgang til sensitivt materiale.


KRAFTIG INNSKRENKING AV ABORTRETTIGHETER: Delstatsforsamlingen i Florida har vedtatt et forbud mot abort etter sjette svangerskapsuke. Det skjedde etter en sju timer lang maratonsesjon med kraftige protester fra aktivister – publikumsgalleriet måtte stenges under avstemningen – og er en kraftig innskrenking av kvinners kroppslige autonomi i en delstat som representerer en av de siste praktiske mulighetene for å avslutte et svangerskap for innbyggere i en rekke sørstater. 

Guvernør Ron Desantis jr. har tidligere varslet at han vil skrive under på loven, selv om den er upopulær blant brede lag av befolkningen i Florida, også de som stemmer på Det republikanske partiet. Det nye abortforbudet har unntak for ofre av voldtekt og incest, som fortsatt skal kunne ta abort inntil 15. uke, og viderefører et tidligere unntak for kvinner hvis svangerskap truer liv og helse.

  • Foto: Filter Nyheter

Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.