«Parodisk bortforklaring»: Høyre-politiker mener anonyme Lilletinget opererer med dobbel standard

Lilletinget har blitt en populær Facebook-side med over 28 000 følgere som mottar vitser og memer med politisk brodd mot regjeringen, blandet med informasjon om aktivitetene til partiet Rødt.

Men de som står bak siden, nekter å oppgi sin identitet, og partiledelsen selv hevder den ikke har noen styring over siden. Den ene personen i administrator-teamet på 12 personer de sier de kjenner identiteten til, nekter de å avsløre. Det samme gjør mannen som i sin tid opprettet siden som en kampanjeside for å få Bjørnar Moxnes valgt inn på Stortinget.

Til Filter Nyheter oppgir de anonyme adminstratorene selv at det er et ønske om å motvirke personfokus i politikken som er årsaken til at de ikke vil stå fram.

Den forklaringen kjøper ikke Mathilde Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant for Høyre.

– Det handler ikke om personfokus – jeg er helt uinteressert hva de tolv personene gjør i fritiden eller hva de har på seg. Jeg er opptatt av at folk som er utsatt for påvirkning skal vite hvem som er avsender, sier hun.

– Egen standard for seg selv

Stortingsrepresentanten sier det trolig er «beleilig» for personene bak siden å slippe å måtte stå til rette for det som legges ut, men at det er et paradoks at Rødt-tilhengere som vanligvis kjemper for åpenhet om maktstrukturer i samfunnet selv ønsker å holde sin egen makt skjult.

«Vi videreformidler bare nyheter som allerede er skapt av etablerte medier og at vi kjemper for et mer sosialistisk og solidarisk Norge er ingen hemmelighet», skrev de anonyme administratorene til Filter Nyheter i går.

– Men det er makt i å lage narrativer og sette premissene for det de deler. Det ligger makt i å administrere en side med 28 000 følgere og legge ut feilaktig info som kan ha nådd en million mennesker, sier Tybring-Gjedde med referanse til Lilletinget-posten som i januar ble delt av over 19 000, og som faktasjekknettstedet Faktisk mente inneholdt flere feil.

– De lager en standard for seg selv og en standard for alle andre, og så leverer de nærmest parodisk bortforklaring: Siden det uansett er et demokratisk problem med ekkokammer og fake news kan de like gjerne lage ekkokammer og uredelige nyheter fra ytre venstre. Siden de representerer «de gode» er det visstnok greit. Jeg mener det er et problem med uredelige nyheter enten det er ytre venstre eller ytre høyre som står bak, sier hun.

– Rydd heller opp i egne rekker

Filter Nyheter har forelagt Tybring-Gjeddes sitater for Lilletinget via chatfunksjonen i Facebook. I et langt tilsvar viser de blant annet til at Høyre selv er tatt i faktafeil på sin Facebook-side.

«Å påstå at en liten facebookside har mer makt enn facebookside til et regjerende stortingsparti er helt bak mål, og hun burde heller rydde opp i egne rekker før hun kommer med svada. Utover dette er det jo bemerkelsesverdig at Høyre ikke bryr seg om store Facebookgrupper ute på høyresiden som ikke står til rette for noen, eller kommer med kilder på påstandene sine. Lilletinget velger å stå til rette for kritikken vi mottar, og til og med deler det på vår egen side slik at alle kan se», skriver de.

«Hvis det var sånn at Lilletinget produserte sine egne nyheter med en egen redaksjon for dette ville det kanskje vært hensiktsmessig av oss å gå ut med hvem vi er, men pr nå videreformidler vi nyheter fra etablerte medier, ting vi blir tilsendt eller lager samlede oversikter av nyheter som allerede har blitt publisert. Det eneste vi lager fra bunnen av er memes», skriver de også.

Flere anonyme Facebook-sider svarer ikke på forespørsler

Selv om Lilletinget er den eneste slike gruppa vi kjenner med en så direkte kobling til et stortingsparti er den bare en av flere aktive, politiske, anonyme Facebook-sider med titusener av følgere i Norge. Filter Nyheter har forsøkt å kontakte en side som har over 72 000 følgere og poster jevnlig om innvandring og kriminalitet. Vi har ikke fått svar på Messenger, og e-postadressen siden oppgir er ikke aktiv.

Vi har også søkt kontakt med en annen Facebook-side med over 34 000 følgere som poster kritiske saker mot de borgerlige partiene. Heller ikke der har det vært noen respons.

Stillheten fra disse administratorene er trolig en bevisst strategi, mener folka bak Lilletinget, som mener det er urettferdig at vi skriver særskilt om dem.

«Det er svakt av både Høyre og Filter å legge størst vekt på Lilletinget når Lilletinget ikke sprer hat. Det finnes Listhaug-sider (…) og annet grums som bare kjører på og er kjempespekulative. De er altså mye mer problematiske enn Lilletinget. Men de har skjønt at det ikke lønner seg å svare, for da fokuserer graverne bare på Lilletinget og dytter dette frem. Det er slapt arbeid», skriver Lilletinget.