Ordførerkandidat i Frp kaller muslimer «dødsfiender» og «barbarer» – sprer rasistiske konspirasjonsteorier på nettet

 • Etter første publisering er denne artikkelen oppdatert med kommentarer fra Frp sentralt (se nederst), der det framgår at partiet starter eksklusjonsprosess mot Brungot.

Han kaller muslimer  «våre dødsfiender», hevder at asylsøkere er «forkledd invasjon»,  sprer falske nyheter om skytemassakrer og mener nyhetsjournalisten Kadafi Zaman er en muslimsk «muldvarp» i TV 2.

Nå står John Brungot (70) øverst på Fremskrittspartiets liste til kommunevalget i Nesodden.

Ifølge ham er Europa «under beleiring av islam» med innvandrere som «søker å ta over våre land og kue oss» i «en organisert invasjon av islamske barbarer».

 • Filter Nyheter har siden fredag forsøkt å få kontakt med Brungot uten å lykkes.

Ordførerkandidaten – som har vært organisatorisk nestleder i Nesodden Frp siden oktober 2017 – har i flere år vært aktiv i «Stopp islamiseringen av Norge» (SIAN), blant annet på offentlige demonstrasjoner på Østlandet. Det islamfiendtlige engasjementet har fortsatt også etter at han ble ordførerkandidat – så sent som lørdag denne uken deltok han på en SIAN-demonstrasjon foran Stortinget (bildet over).

SIAN er en organisasjon som bruker så aggressiv retorikk om muslimer at påtalemyndigheten mener flere av løpesedlene de tidligere har delt ut rammes av den såkalte rasismeparagrafen i straffeloven.

SIAN-tekster som Brungot har delt på nettet kaller muslimer «barbarer» og  tar til orde for å deportere eller internere alle som bekjenner seg til «Muhammeds islam».

29. januar 2018 delte han et innlegg fra Anna Bråten i SIAN om at «integrering av muslimer er umulig», med en lenke til en artikkel av Lars Thorsen der det blant annet heter: «Muslimene selv er med andre ord gitt en klar motivasjon for å invadere Norge. De onde globalistene importerer muslimer for å presse ned lønnsnivå og slik undertrykke vanlige mennesker.»

«Islamsk erobrer- og undertrykkelsestrang vil tilta i styrke når muslimene blir mer tallrike. Da viser de seg som gode muslimer. Barbarer med erobrerambisjoner», skriver SIAN-profilen også.

Bråten og Thorsen har senere blitt tiltalt for hatefulle ytringer i en straffesak som blant annet omfatter formuleringer som «morderzombier» og «seksualpredatorer».

John Brungot med andre politikere etter et møte i Frp.

«Dødsfiender» og «det nye herrefolket»

Parallellt med selve aktivismen i SIAN har Brungot hyppig skrevet innlegg og delt innhold på sin egen Facebook-profil som ikke står tilbake for organisasjonens retorikk.

Filter Nyheter har gjennomgått Brungots åpent tilgjengelige Facebook-vegg og funnet mange titalls innlegg som ikke vanligvis er innenfor hva stortingspartier aksepterer fra sine politikere.

Etter at Brungot i november 2017 delte en artikkel fra et innvandringsfiendtlig nettsted som var ledsaget av et bilde av mange muslimer i bønn, kommenterte en kvinnelig bekjent: «Tenk å ligge sånn og lukte hverandre inn i ræ*a!». Brungot responderte med en latter-emoji, og svarte: «Når de lukter dritt, pleier det også å være det! Da hjelper det ikke å vaske føtter og hender…» Temaet for artikkelen var at «muslimer vil ikke integreres, de prøver å ta makten».

Etter å ha skrevet et innlegg om «de kristnes dødsfiender» i forbindelse med at en svensk biskop hadde uttalt seg positivt om bønnerop, klikket Brungot «liker» da en Facebook-venn, responderte slik på innlegget: «Jeg ser frem mot et kulehull midt oppe i panna på dem som sviker sin egen religion, samme prinsipp og mentalitet som islamister bruker mot kristne»:

«Dødsfiender» er et ord Brungot har brukt om muslimer flere ganger, blant annet i Facebook-kommentarfeltet til en artikkel på det høyreradikale nettstedet Resett 28. mai i år, lenge etter at han ble ordførerkandidat, og i januar i fjor:

Brungot ser ut til å være tilhenger av å forby islam, likestiller muslimer og ekstremister, og bruker ofte ord som «invasjon», «krig»,  «forrædere», «beleiring» og «infiltrasjon» i denne sammenhengen. Han har flere ganger brukt begrepet «det nye herrefolket» om ikke-vestlige innvandrere eller muslimer. Han referer  til det å slippe muslimer inn i landet som «kollektivt selvmord», og har en rekke ganger fremmet at muslimer driver «jihad» gjennom innvandring til Europa.

Da Brungot i 2017 skrev om at «afrikanere går for etnisk krig» i Brussel, ga han tommel opp for denne kommentaren fra en venn: «Hvorfor blir ikke fiendtlige okkupasjonsstyrker skutt når de går til angrep, hvem er det som gir dem hus og mat?».

«Invasjon kamuflert som migrasjon»

Et gjennomgangstema for Frp-eren er at det i hans øyne ligger et større komplott bak  innvandringen til Norge og andre europeiske land:

 •  «Utskiftingen av den etnisk norske befolkningen er i gang. Jfr hva den franske forfatteren Renaud Camus beskriver i flere essayer», skrev Brungot 17. januar i fjor.
 • 11. januar 2017  delte han en artikkel fra den muslimfiendtlige bloggen Gates of Vienna, samtidig som han skrev:  «Dualismen i islam og vår tids hijra: invasjon kamuflert som migrasjon. Migrantene opptrer som plagede asylsøkere, mens de egentlig søker å ta over våre land og kue oss, akkurat slik muhammed gjorde».
 • 14. desember 2017: «Takk Merkel. Er ditt mål å ødelegge Tyskland og skifte ut folket?»

 • 9. januar 2017: «Når Vesten velger å støtte en organisert invasjon av islamske barbarer er vi egentlig vitne til et selvmord; media fører oss systematisk bak lyset».
 • 12. november 2016: «Fienden islam er innenfor portene, med venstreorienterte og Demokratene som medspillere. Hele samfunnet er infiltrert. Denne trusselen er ikke lett å bli kvitt»

Brungot har også delt en tekst fra en norsk Facebook-bruker om at «STORTINGSMELDING 74 AV 1979 VAR EN PLAN for å ødelegge Norge», der det er Aps Gro Harlem Brundtland som er hovedpersonen i den konspiratoriske teksten.

«Det er viktig å se de lange historiske linjene i utviklingen», kommenterte Brungot.

Forfatteren Øyvind Strømmen, som har fulgt såkalt kontrajihadistiske miljøer over lang tid, påpeker at «Den store utskiftningen» er en forestilling om at den hvite befolkningen i Europa skiftes ut med ikke-europeere. Begrepet har blitt tatt i bruk av ulike aktører på den ytterste høyresiden, ikke minst i den såkalte identititære bevegelsen i Europa, men også innenfor amerikansk høyreekstremisme.

Strømmen mener det er interessant at en ordførerkandidat i Frp knytter seg direkte til Renaud Camus, som populariserte «den store utskiftingen» –  siden løsningene han beskriver blant annet er å frata «fremmede» statsborgerskap og økte forskjeller i rettigheter og status for statsborgere og ikke-statsborgere.

–  Tiltakene kaller han en del av en ny frigjøringskrig, som han riktig nok ytret at han håper at først og fremst vil bli utkjempet gjennom lovverk og politikk, og ikke bare gjennom «blod og tårer». Alt dette hviler langt på vei på en idé om at integrering er en umulighet, ikke for enkeltmennesker, men for grupper. Det er også iblandet en slags rasetenkning, sier Strømmen.

«Den store utskiftingen» sto sentralt for terroristene i både Christchurch og El Paso.

– Ideen kombineres gjerne med forestillinger om at hvite blir utsatt for et folkemord, og med konspirasjonsteorier om hvem som står bak dette. Camus skylder på politiske eliter og på mediene, andre har bakt ideen sammen med ideer om et jødisk komplott, sier Strømmen.

(Forfatteren er aktiv i partiet MDG, red. anm)

Brungot mener «multikulturalismen er en ekstrem ideologi», og er opptatt av myten om at Adolf Hitler var sosialist. «Dette faktum har blitt grundig skjult i historieundervisningen på skolen, og i pressen», skrev Brungot 6. februar 2018.

«Muldvarp« i Tv 2

Frp-politikeren er ofte sint på mediene og knytter dette til sitt syn på muslimer. Det var 2. desember 2017 Brungot kom med et utfall mot TV 2-journalist Kadafi Zaman:

«Denne muldvarpen har fått holde på i årevis med sitt islam-prosjekt i TV2».

Også etter mediesaker om andre enkeltpersoner har Brungot kommet med insinuasjoner om motivene deres, som da han kommenterte den daværende lederen i Elevorganisasjonen i november 2017:

Samme måned skrev han om at «Oslo blir snart styrt av muslimer» som følgetekst til en Nettavisen-artikkel om at «Innvandrerne kuppet Ap i Oslo», til tross for at den avbildede politikeren, Prableen Kaur, er sikh og ikke muslim.

«Arabere» utpekt etter høyreekstremt angrep

Brungot har mange ganger bidratt til å spre falske nyheter om massedrap, ulykker og opptøyer basert på opplysninger fra islamfiendtlige nettsteder – flere ganger med egne kommentarer:

 • Etter en skytemassakre i en moské i Quebec i Canada 29. januar 2017, der seks ble drept og 19 skadd, delte Brungot en artikkel som hevdet «arabere» var arrestert i saken.  «Ja, det er jo bare muhammeds følgere fra ørkenstatene som dreper og skriker Allahu Akhbar», skrev Brungot. Kilden hans var imidlertid et nettsted kjent for eklatant rasisme og antisemittisme. I virkeligheten dreide moskéskytingen seg om et høyreekstremt terrorangrep på muslimer utført av en hvit kanadier. Selv da en av Brungots Facebook-venner påpekte den alvorlige feilen, avfeide han det med at «Det spørs om vi får vite sannheten».
 • «Borgerkrig i 20 franske byer. Halve forsvaret settes inn. Pressen holder tyst, iflg russisk nyhetsbyrå», skrev Brungot i februar 2018, med lenke til et russisk aktivistnettsted.
 • Da et passasjertog sporet av i delstaten Washington i USA i desember 2017, delte Brungot en artikkel fra nettstedet «Nofakenews» som hadde diktet opp at en muslimsk mann var arrestert for å ha forårsaket avsporingen ved sabotasje av jernbanelinja. «Here we go again!», skrev Brungot. (I virkeligheten dreide det seg om en ulykke etter for høy hastighet).
 • Noen uker tidligere, etter den store skytemassakren i Sutherland Springs i USA, delte han en falsk nyhet om at gjerningsmannen var medlem i «Antifa» og skulle starte borgerkrig ved å angripe konservative kirker med hvite menigheter.
 • I januar samme år la SIAN-aktivisten og Frp-eren ut en annen amerikansk «nyhetsmelding», om at Donald Trump hadde utstedt en presidentforordring der milliardæren George Soros (et yndet hatobjekt på ytre høyre) ble erklært som en nasjonal sikkerhetstrussel. «Det brenner under skosålene til den onde ånd Soros….», skrev Brungot i følgeteksten, og fikk 13 delinger og 29 kommentarer. Også denne artikkelen var ren løgn.
 • 5. januar 2017 framstilte Brungot det som at en «mobb» bestående av 1000 menn hadde satt Tysklands eldste kirke i brann på nyttårsaften. «Islamist-mobben var nok fryktelig frustrert over at de ikke fikk utfolde seg fritt overfor kvinnene denne gangen», skrev han i følgeteksten til en lenke fra et amerikansk ytre høyre-nettsted. «Vi er i krig», repliserte en av Brungots følgere i en kommentar som Frp-eren ga tommel opp for. Historien viste seg samme dag å være kokt ihop etter et mindre branntilløp forårsaket av fyrverkeri.

I desember 2017, da mediene skrev om målrettede massedrap på den muslimske rohingya-minoriteten i Myanmar (av FN definert som folkemord), kunne Brungot tolkes som at han stilte seg på regimets side:

Gjennom Fremskrittspartiet har Brungot fått møte profiler som Sylvi Listhaug og Ketil Solvik-Olsen, men til å være ordførerkandidat for Frp er Brungot relativt lite profilert. Et bilde lagt ut i 2013 indikerer at han tidligere har vært medlem i Høyre i Nesodden, og ifølge et intervju med Nesoddposten tidligere i år skiftet han parti en gang før valget i 2015. Nestledervervet i Nesodden Frp fikk han i 2017.

Filter Nyheter har tatt kontakt med John Brungot ved telefonoppringninger, tekstmeldinger og e-post fredag, lørdag og søndag denne uken, men Frp-politikeren har så langt ikke besvart noen av henvendelsene.

Lokal Frp-leder: – SIAN er en opplysende organisasjon

Lokallagsleder Anne Elisabeth Østreng i Nesodden Frp mener Brungots engasjement mot islam er «helt utenforstående» Frp, men ønsker uoppfordret å ta SIAN i forsvar.

– SIAN er en organisasjon som er opplysende om en ideologi som har satt seg i Europa, jeg begynner å bli ganske ergerlig over at de blir kalt rasister uansett hva de gjør. At han har engasjert seg der har ingenting med partiet vårt å gjøre, sier Østreng til Filter Nyheter søndag.

Hun avviser å bli forelagt de konkrete Facebook-innleggene til Brungot, og avbryter når Filter Nyheter begynner å lese opp deler av innholdet.

– Jeg vil ikke uttale meg, han har aldri skrevet noe som kan være støtende eller rasistisk, det er kun opplysende informasjon om ideologien islam.

– Vi har aldri dette oppe på noen som helst måte i partiet, sier Østreng.

– Men er det forenlig med hva Frp står for?

– Vet du hva, jeg har ikke lyst til å kommentere, nå jobber vi med kommunale saker i Nesodden og er opptatt av kommunevalget.

Hun mener det er feil å dra inn Fremskrittspartiet i denne artikkelen, og gir uttrykk for at det ikke har noen hensikt å uttale seg til journalister fordi hun ikke blir gjengitt korrekt.

– Dere bare sverter oss, sier lokallagslederen.

Hun ønsker ikke at det blir sitert fra intervjuet.

 • Oppdatering søndag 17.45 etter første publisering:

Blir trolig ekskludert

Sentralt reagerte Fremskrittspartiet helt annerledes på Filter Nyheters opplysninger. Etter kort tid hadde partiet besluttet at de vil ekskludere Brungot – som altså er ordførerkandidat i Nesodden.

– For Fremskrittspartiet er religionsfrihet en grunnleggende verdi og gjelder uansett hvilken religion man bekjenner seg til. John Brungots holdninger til islam og muslimer er ikke forenelig med å være medlem av FrP. Jeg har derfor bedt fylkeslaget om å starte prosessen med å ta fra ham medlemskapet, skriver leder i Frps organisasjonsutvalg, Alf Erik Andersen, i en e-post til Filter Nyheter.

På spørsmål om hvorvidt partiledelsen deler Østrengs oppfatning av SIAN, svarer Andersen slik:

SIAN er en organisasjon som bryter klart med det FrP står for. FrP er kritisk til politisk og radikal islam, men å forby eller bekjempe islam som religion er ikke FrPs politikk. FrP er like sterke forsvarere av religionsfriheten som vi er av ytringsfriheten. FrP skal derfor ikke assosieres med SIAN.


Nå kan du prøve vårt nye digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.