Oppdatert oversikt: Disse norske nettstedene må du være på vakt mot

Det er ikke alle «nyheter» du kan stole på. For tredje gang gjennomfører Filter Nyheter en gjennomgang av norske nettsteder du bør være på vakt mot. Ved første øyekast kan flere av disse nettstedene fremstå som vanlige nyhetsmedier. I realiteten kopierer de bare journalistikkens form:

  • Noen av nettstedene er åpenbart politisk motivert, selv om stoffet blir presentert i et nøytralt nyhetsspråk.
  • Andre ganger er det uklart om den som har publisert stoffet aktivt prøver å lure deg, eller bare framstiller sine egne meninger som nyhetsformidling.
  • Flere av nettstedene blander ekte og oppdiktede opplysninger, kommentarer og spekulasjoner, men uten å gjøre leserne klar over hva som er hva.
  • Noen ganger hevder sidene å bedrive humor eller satire, selv om tekstene er så uklare at de oppfattes som sannferdige av mange lesere.
  • I mange av tilfellene er det uklart hvem som står bak nettsiden eller har skrevet tekstene, samtidig som det er vanskelig å komme i kontakt med disse.
Vi har bevisst utelatt de mye omtalte nettsidene Resett, Document og Rights.no fra denne oversikten, da vi tror de fleste lesere i dag kjenner til hvor disse står politisk og hvordan det farger stoffet som publiseres. Listen er ikke uttømmende og kan bli oppdatert.

Aftenstidende.com

Oppdiktede opplysninger: Aftenstidende.com publiserer utelukkende saker med oppdiktede opplysninger, men der innholdet ofte legger seg tett opp til virkeligheten. Flere av disse tekstene er skodd over samme lest og gjentar det samme «humoristiske» poenget, bare med nye ord og bilder: [caption id="attachment_4536" align="alignnone" width="1100"] Skjermdumper fra Aftenstidende.com....

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.