Nytt bomberegn i Aleppo, krigshauk kan bli ny utenriksminister i USA

Nord-Norge forbereder seg på storm og Sylvi Listhaug har blitt mammablogger.

Ellers:
Aleppo er i dag rammet av luftangrep for første gang på tre uker, etter at det i går ble sendt ut en masse-sms til innbyggerne der de anmodes om å evakuere byen umddelbart, noe mange enten ikke vil eller ikke våger. Aktivister i kontakt med CNN har i dag meldt om at minst en kvinne er drept etter at en tønnebombe ble sluppet fra helikopter. Den opprører-kontrollerte østlige bydelen skal også ha blitt rammet av rakettangrep og ikkediskriminerende fallskjermbomber. Innbyggerne i byen lider fortsatt av en akutt mangel på mat, brensel og medisiner.

 

Tidligere New York-borgermester Rudy Guiliani og tidligere FN-ambassadør John Bolton skal begge være aktuelle for jobben som utenriksminister i Trump-regjeringa, ifølge Associated Press. Bolton er kjent som kompromissløs realpolitiker, krigshauk og forsvarer av amerikansk alenegang, en mann som skrev en halv bok om hvor skuffet han var over George W. Bush’ hang til dialog og diplomati og som så sent som i fjor tok til orde for å bombe Iran. Guilianis utenrikspolitiske verdensbilde er mindre kjent, men han har allerede gitt et intervju der han snakker om at Trumps politikk i Midtøsten vil være kraftig fokusert på å stoppe IS, og at det er Obamas uvillighet til å bruke militær makt som har gjort Russland så mektige på den globale scenen.

 

Både Google og Facebook har det siste døgnet avgjort at de iverksetter tiltak for å hindre nettsider å spre falske nyheter via sine annonseplattformer. Fabrikerte nyheter og rene bløff-aviser (designet som genuine artikler, men skrevet for å lure til seg klikk eller med hensikt å påvirke politiske prosesser) går viralt på Facebook og når høyt blant resultatene av Google-søk: En feilaktig artikkel om at Donald Trump fikk flere stemmer totalt enn Hillary Clinton topper for eksempel søkeresultatet for «final election count». Teknologigigantene har, særlig etter presidentvalget forrige uke, vært under kraftig kritikk for ikke å skille mellom ekte og falske nyheter. Så gjenstår spørsmålet hvordan de i praksis skal skal kunne skille for eksempel satire fra saker som faktisk er egnet til å villede publikum.

 

Minister for økonomisk utvikling i Russland, Alexei Ulyukayev, er den høyest rangerte politikeren som er arrestert i landet siden 1991. Ulyukayev er anklaget for korrupsjon etter angivelig å ha mottatt 2 millioner amerikanske dollar som motytelse for å ha tilrettelagt salg av et statseid oljeselskap til et annet, og risikerer ifølge BBC News en fengselsstraff på mellom 8 og 15 år. New York Times skriver at arrestasjonen i virkeligheten kan være ledd i en drakamp om retningen på Russlands økonomiske politikk midt i en kraftig resesjon – Ulyukayev tilhører en liberal fløy og har arbeidet for mindre statlig eierskap av bedrifter. Den amerikanske Putin-kritikeren Bill Browder (i Norge mest kjent for å ha tvunget filmfestivalen i Grimstad til å fjerne en dokumentarfilm om varsleren Sergej Magnitskij fra programmet) twitrer at summen Ulyukayev skal ha mottatt er for liten til at anklagene er troverdige.
God ettermiddag,
Pål Nordseth
Redaktør i Filter media