Nynazistisk terror i USA: 10 skutt og drept – 18-åring jaktet på tilfeldige svarte ofre

President Joe Biden beskrev i natt lørdagens massedrap i Buffalo i delstaten New York som terrorisme og rasistisk motivert hatkriminalitet.

Ti mennesker ble skutt og drept i angrepet, mens ytterligere tre personer ble skadd. 11 av de 13 ofrene ved supermarkedet Tops var svarte, ifølge politiet.

Gjerningsmannen, 18 år gamle Payton Gendron, ble pågrepet på stedet, iført skuddsikker vest, hjelm og uniformslignende klær. På geværene han ble tatt med hadde han skrevet rasistiske og høyreekstreme referanser, blant dem en henvisning til et kjent nynazist-slagord.

Video fra et kamera montert på hjelmen til terroristen ble strømmet i sanntid på den populære direktesendingstjenesten Twitch.

18-åringen er fra delstaten, men var bosatt mer enn 30 mil unna Buffalo. Åstedet ble etter alt å dømme valgt ut basert på befolkningsstatistikk der ekstremisten mente å ha funnet stedet med høyest prosentandel svarte beboere innenfor kjøreavstand.

Antatt manifest: Akselerasjonisme, konspirasjonsteorier om «befolkningsutskiftning», jødehat og Breivik-referanser

Omtrent samtidig som nyheten om angrepet kom, ble et rundt 180 sider langt dokument som utgir seg for å være Gendrons manifest spredt i en lang rekke fora på nettet.

Planen beskrevet i manifestet navngir Gendron og samsvarer så detaljert med opplysninger om det reelle angrepet som først senere ble kjent, at det er lite sannsynlig at teksten er konstruert av utenforstående. Ifølge undersøkelser NBC News har gjort ble en versjon av dokumentet opprettet i Google Docs torsdag kveld, to dager før massakren, og politiet jobber ut fra at det kan være autentisk.

Filter Nyheter har gjennomgått dokumentet, som refererer den Breivik-inspirerte Christchurch-terroristen Brenton Tarrant i form og innhold i tillegg til at svært mye av Tarrants manifest er limt inn direkte med mindre endringer.

I delene som framstår som skrevet eller sammensatt av Gendron selv gis det lange, raseideologiske begrunnelse for hvorfor alle svarte amerikanere er del av en «utskiftning» av den hvite befolkningen og derfor skal drepes. Dette er parret med pseudovitenskapelige «bevis» på at svarte er mindre intelligente og har dårligere egenskaper enn hvite.

«Den store befolkningsutskiftningen» er en konspirasjonsteori som står sentralt i både høyre-radikale og -ekstreme miljøer også i Norge.

Manifestet er det siste i rekken av lignende voldsbegrunnelser innenfor såkalt akselerasjonisme, der et uttalt formål med angrepet er å utløse ytterligere terror og voldsspiraler/borgerkrig.

«Jeg støtter nynazisme men er ikke medlem av noen gruppe», skriver manifestforfatteren, før han viser til ti andre høyreekstreme terrorister som «frihetskjempere». Blant dem er Anders Behring Breivik og Philip Manshaus.

18-åringens antatte manifest tar også til orde for å drepe jøder og er fullt av jødefiendtlige konspirasjonsteorier og illustrasjoner/memer.

Men teksten argumenterer for at det haster mest å angripe svarte på grunn av «fødselsrater» og at attentater på blant andre politikere, embetsfolk og andre etniske minoriteter kan komme i andre rekke.

I tillegg til det ideologiske innholdet og angrepsplanen om Buffalo-supermarkedet beskriver dokumentet en enorm mengde tekniske opplysninger og vurderinger om våpentyper, ammunisjon og annet utstyr. Dette inkluderer bilder av tilsvarende våpen som ble brukt i angrepet lørdag.

Direktesendte drap på populær gaming-plattform

18-åringen ser ut til å ha brukt de kjente gamer-plattformene Twitch og Discord sammen med anonyme innlegg blant annet på 4chan til propagandadelen av angrepet.

Filter Nyheter har gjennomgått en video som etter alt å dømme er hentet fra direktesendingen. Den viser hvordan flere personer blir skutt i inngangspartiet til butikken, før gjerningsmannen tar seg inn i lokalet og raskt dreper flere kunder mellom butikkreolene ved å blant annet skyte dem i hodet mens de ligger nede.

Twitch opplyste i en pressemelding lørdag kveld at kanalen Gendron brukte ble tatt ned under to minutter etter at skytingen startet – men det skjedde altså mye i dette tidsrommet.

Skjermbilder som ser ut til å vise ofre inne i kjøpesenteret og ett forutgående videoklipp fikk stor spredning i voldsorienterte nynazistiske kanaler på plattformen Telegram og i bredere tilgjengelige chan-forum, der flere andre ekstremister ga anerkjennelse til massakren.

Etter den direktesendte Christchurch-massakren i 2019 har planlegging av slike angrepsvideoer stått sentralt for en lang rekke andre høyreekstrem terrorister. De ønsker at bildene skal gjøre dem berømte og inspirere andre voldsmenn via sosiale medier, internasjonale chatgrupper for ekstremister og via gjengivelser i tradisjonelle medier.

Større sosiale medier og fildelingstjenester forsøkte i helga å hindre spredning av terroristens egne bilder og dokumenter via automatisk gjenkjenning av filnavn og innhold.


Nå kan du prøve vårt nye digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.