Nynazist (26) tatt etter angrep på kvinne under «propaganda-aksjon» i Kristiansund

Den voldsmistenkte mannen under en av den nazistiske organisasjonens demonstrasjoner i Stockholm i 2018.

En 26 år gammel mann som er aktivt medlem i den nazistiske organisasjonen «Den nordiske motstandsbevegelsen» (DNM) ble søndag tatt av politiet i Kristiansund etter at han skal ha gått til angrep på en kvinne i slutten av 20-åra i sentrum av byen.

Mannen er nå under etterforskning, for det kvinnen beskriver som dytting, slag og trusler fordi hun sa fra om hvorfor hun ikke ville ta imot nynazistens løpesedler.

– Det bekreftes at det er opprettet en sak og at vi har hatt en person inne til avhør. Videre informeres det at saken er under etterforskning og at den dermed per i dag ikke er sendt over til påtaleavgjørelse, skriver kommunikasjonsrådgiver Eli Anne Tvergrov i Møre og Romsdal politidistrikt i en e-post til Filter Nyheter.

– Slo, dyttet og sa «feministiske fitte»

Kvinnen, som var på ferie i byen og bor et annet sted i landet, forteller til Filter Nyheter at hun ble oppsøkt av mannen mens hun satt i et busskur på rådhusplassen i Kristiansund i 13.30-tida søndag for å vente på en slektning.

– Jeg satt på samme benk som en eldre mann i busskuret og kikket på mobilen. Han som kom bort pratet først med mannen, og ga ham en løpeseddel. Jeg visste hva det var fordi vi hadde sett flyers hengt opp i byen tidligere på dagen, sier kvinnen, som ønsker å være anonym av frykt for represalier fra høyreekstreme miljøer.

Hun visste lite om organisasjonen fra før, men forsto av løpesedlene hun hadde sett at innholdet var aggressivt om innvandrere.

– Da han kom til meg og sa «hei, ta denne», svarte jeg noe i retning av «nei takk, jeg vil ikke ha den rasistiske dritten der». Slik jeg husker det stirret han på meg og sa «hva sa du for noe, skal jeg slå deg?» og «din feministiske fitte».

Det var da nynazisten – i shorts og med bar overkropp – gikk til fysisk angrep, ifølge kvinnen uten at hun hadde vært borti ham på noen måte.

– Han tok tak i skuldrene mine og dyttet meg bakover, nesten over den andre mannen som satt der. Da jeg reiste meg halvveis opp for å unngå det, slo han nedover med flat hånd mot hodet mitt. Jeg falt nedover mot benken igjen og ble sittende og holde meg foran hodet med begge armene mens jeg ropte ting som «hjelp» og «nei, stopp, jeg ringer politiet». Han sto over meg, var veldig truende og og ropte noe sånt som «skal jeg slå deg igjen», forteller kvinnen til Filter Nyheter.

PST varslet om hendelsen

Kvinnen fikk noen skrubbsår, men er ikke fysisk skadet utover det. Hun er imidlertid  skremt over den lave terskelen for å bruke vold fra det hun i etterkant forstod var en mann i det organiserte nazistiske miljøet.

– Det kom veldig brått og uventet, noe som kanskje gjorde det ekstra skummelt, sier hun.

Kvinnen, som opplyser at hun selv ikke er tilknyttet noe politiske parti eller andre organisasjoner, oppfattet det som at det i tillegg til gjerningspersonen var én eller to andre menn i nærheten som også delte ut løpesedler.

– Men jeg var så oppskaket og redd med så mye adrenalin at jeg ikke vet sikkert, sier kvinnen .

En kvinne som var på jobb i en kiosk like ved og andre forbipasserende på rådhusplassen kom løpende til og bisto med å ringe politiet mens nynazisten var på vei bort fra stedet. Han ble stanset like etter.

26-åringen ble da avhørt, og er etter det Filter Nyheter forstår anmeldt både for vold mot kvinnen og for skadeverk i forbindelse med oppklistring av nazistisk propaganda i byen tidligere på dagen. Det er ikke kjent hva mannen har forklart om hendelsene. Han skal ikke ha blitt satt i arrest.

– Politiet sa at de visste godt hvem han var og at de allerede hadde kikket etter ham fordi andre hadde reagert på oppklistringen av flyers, sier fornærmede.

Kvinnen, som har gitt en tilsvarende forklaring om overfallet i politiavhør, var bare på ferie i området og hadde aldri sett mannen tidligere.

– Jeg synes det er veldig ekkelt. Jeg har ikkje lyst til å stå fram med navn siden jeg tenker at den organisasjonen er i alle store byer. Hvis man er i stand til å være så lite gjennomtenkt og klikke sånn, kan det vel også tenkes at de vil ta hevn eller noe sånt, sier hun.

Filter Nyheter har tirsdag forsøkt å få tak i den voldsmistenkte DNM-mannen, så langt uten hell.

Politiets sikkerhetstjeneste har blitt orientert om episoden, på grunn av mannens hyppige opptredener for den kjente høyreekstreme organisasjonen.

– Vi er kjent med hendelsen og anmeldelsen, men det er politiet i Møre og Romsdal som etterforsker saken, opplyser Martin Bernsen i PST til Filter Nyheter.

Politidistriktet opplyser at det ikke kan gi ytterligere uttalelser om saken før onsdag.

Deltar på nazimarsjer i Sverige

Den nordiske motstandsbevegelsen framstiller seg som en organisasjon der medlemmene bare bruker vold i selvforsvar. I virkeligheten er en rekke av nazistene hvert år involvert i alvorlige voldssaker, blant annet slagsmål med politiet og angrep på motdemonstranter. Mange av medlemmene er dømt for vold, trusler og våpenlovbrudd. Dette gjelder også flere av de norske organiserte nynazistene, men ikke 26-åringen.

Filter Nyheter vet at han har vært blant de mest aktive norske medlemmene i den nazistiske organisasjonen i over tre år, og har derfor også vært i søkelyset til Politiets sikkerhetstjeneste. Han har trosset såkalte bekymringssamtaler med politiet og har fortsatt engasjementet.

I tillegg til å være svært aktiv med å distribuere nazistisk propaganda på Nordmøre, har 26-åringen  deltatt på en rekke offentlige nynazist-demonstrasjoner i både Norge og Sverige de siste årene, i tillegg til lukkede samlinger. Han har gått med klær med DNMs logoer offentlig, har forsøkt å rekruttere andre til organisasjonen og har tidligere blitt profilert i DNMs egne publikasjoner.

Nynazisten er flere ganger tidligere vært pågrepet eller anholdt av politiet, men har ikke blitt knyttet til voldsforbrytelser og har ingen alvorlige straffedommer. I 2015 ble han tatt med 114 gram hasj og ble senere dømt til 36 dagers fengsel for dette, hvorav 14 dager var betinget.

I oktober i fjor var mannen en av flere norske nynazister som etter en demonstrasjon i Fredrikstad ble angrepet av  en gruppe venstreekstreme i et parkeringshus i byen.

  • Etter første publisering er denne artikkelen oppdatert med en uttalelse fra Møre og Romsdal politidistrikt