Helga var så begivenhetsrik at nyhetsbrevet kanskje tar fire minutter å lese i dag:

(Dette er en versjon av eposten mange hundre lesere får direkte i innboksen hver formiddag. Meld deg på her.)

Innvandrings-smell for Merkel
Flyktningkrisen gir store politiske endringer i Tyskland. Anti-innvandringspartiet Alternativ for Tyskland fikk i går henholdsvis over tolv, femten og 24 prosent av stemmene i de tre delstatsvalgene – enda bedre enn noen hadde spådd, og Merkels CDU gikk kraftig tilbake. Alle andre partier utelukker koalisjoner med AfD, men det er ventet at de fremmedfientlige høyrepopulistenes nyvunnede rolle i delstatsparlamentente vil dra mer etablerte partier i deres retning.

 

Svarte med flybombing
Erdogan-regimet hevder PKK sto bak selvmordsangrepet mot en bussterminal i Ankara i går. I morges er det offisielle dødstallet 37, i tillegg over hundre skadde hvorav 15 er kritisk skadd. Tyrkiske jagerfly har etter terrorangrepet bombet 18 mål tilknyttet PKK i Nord-Irak, inkludert et fjellområde der PKK-ledelsen er basert.

 

Økende press mot presidenten
Mange hundre tusen brasilianere demonstrerte i går mot president Dilma Roussef i stadig økende misnøye etter flere korrupsjonsskandaler og forverring av den økonomiske krisen i landet. Demonstrasjonen i São Paulo, med en halv million mennesker, skal ha vært den største siden militærregimet på 1980-tallet. Kravene om Roussefs avgang har tiltatt etter at hennes partifelle og mentor, eks-president Luiz Inácio Lula da Silva, i starten av måneden ble avhørt av føderalt politi. Hoveddelen av demonstrantene i gårsdagens enorme mønstringer blir beskrevet som relativt velstående, men også internt i Roussefs arbeiderparti er det nå tegn til splittelse, ifølge New York Times.

 

Løpegutter og feiginger
De norske sentrumpsartiene har brukt helga til å kjefte hverandre opp. Parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad, kaller Venstre «løpegutter for Høyre og Frp» og «ett av de mest distriktsfiendtlige partiene i Norge». Venstre svarte med at Sp står i et hjørne alene og er «i ferd med å bli det mest konservative partiet, som ikke vil endre noen strukturer». Trine Skei Grande er på sin side «ekstremt skuffet over KrF» etter at partiet«feiga ut» i sykehusreformen (hele talen her), og antyder at partiet har politikere som ikke står for noe. Det får Krf til å se rødt, og så videre. Det er lenge siden Bondevik 1.

 

Blodig helg i Trump-land
Etter måneder med hatretorikk parret med voldsforherligelse fra presidentkandidaten, har den ampre stemningen i Donald Trumps valgkampsirkus kommet ut av kontroll. På fredag ble Trumps tale i Chicago avlyst, etter at hundrevis av demonstranter delvis blandet seg med Trumps tilhengere inne og ute. Flere ble skadd i voldelige sammenstøt, blant andre to politifolk. (En eldre kvinne som hevet armen i Heil Hitler-hilsen har forøvrig forklart i etterkant at det ikke var ment som en nazihyllest). Dagen etter var Ohio åsted for dramatikken, da Secret Service-livvakter måtte kaste seg over en aktivist som forserte en barriere like ved Trumps podium (Video her). I går valgte politiet i Kansas å bruke politihester og meningsløse mengder pepperspray mot demonstranter da Trump ankom Kansas. Presidentkandidaten selv har ingen intensjon om å dempe gemyttene, og uttalte i går at han vurderer å betale advokatutgiftene til en tilhenger som er siktet for å ha slått en demonstrant i ansiktet med knyttet neve.Hillary Clinton kaller Trumps retorikk «politisk brannstifting». Det er bare 238 dager til presidentvalget.

 

Modig militær
Generalløytnant Robert Mood får Fritt Ords pris 2016 «for å ha vist stort ytringsmot i kritiske debatter om Forsvarets rolle». Stiftelsen framhever Moods uvanlig frittalende deltagelse i debatter om de norske styrkene i Afghanistan, behandlingen av Forsvarets veteraner, størrelsen på forsvarsbudsjettet, nedbyggingen av hæren, Vestens forhold til Syria-krisen, bevæpningen av norsk politi og Norges forhold til Russland.

 

God lunsj!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter