Ny hendelse ved justisministerens bolig: PST etterforsker brannstiftelse og trussel

Bildet er fra den andre hendelsen i rekken av fem, da noen hadde satt fyr på en søppelkasse utenfor Waras hus 17. januar i år.

  • Saken er oppdatert etter første publisering, blant annet med nye detaljer om funn på stedet og at PST har overtatt etterforskningen.

Torsdag ettermiddag rykket brannvesenet og politiet igjen ut til huset til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) på Røa i Oslo, bare seks uker etter at noen blant annet forsøkte å sette fyr på en bil ved boligen.

Nå brant det i en søppelkasse på eiendommen til statsråden, på innsiden av et gjerde omlag fem meter fra husveggen.

Operasjonssentralen ved Oslo politidistrikt bekreftet overfor Filter Nyheter at det klokka 13.52 ble meldt om branntilløp i  søppelkassen, og at det var startet etterforskning av saken med en rekke patruljer på stedet.

Politiet brukte torsdag store ressurser på saken.

Branntilløpet ble raskt slukket av brannvesenet, men politiet hadde all grunn til å se alvorlig på saken.

Etter det Filter Nyheter erfarer ble det funnet et skriftlig budskap i tilknytning til åstedet som underbygger at det dreide seg om en målrettet handling.

Politiets Sikkerhetstjeneste overtok etterforskningen av saken allerede i 17-tida.

– Det er naturlig at vi ser dette i sammenheng med den forrige hendelsen ved justisministerens bolig, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Filter Nyheter.

Både kriminalteknikere, andre etterforskere og uniformerte og sivile politifolk jobbet i ettermiddag og kveld i Waras nabolag. Blant annet ble det gjennomført sikring av spor utendørs og rundspørring hos alle naboer.

Ble tagget ned i desember

Det er seks uker siden en hendelse med skadeverk på boligen og bilen til Wara. Natt til 6. desember i fjor ble det blant annet tagget hakekors og ordet «RASISIT»/«RASIST» på husveggen og bilen, mens bilen ble forsøkt påtent.

Siden boligen kunne blitt antent hvis bilen hadde tatt fyr, framsto hendelsen som en av de mest alvorlige trusselhendelsene mot en norsk politiker på mange år. Dagen etter overtok PST etterforskningen av saken fra Oslo politidistrikt.

Ingen er imidlertid pågrepet i denne første saken.

I to uker før hærværket var det medieoppmerksomhet rundt Waras bolig og familie i forbindelse med at videopptak av hjemmet deres var en del av det venstreorienterte teaterstykket«Ways of seeing» på Black Box Teater i Oslo.

Veien forbi Waras bolig er sterkt trafikkert også på tidspunktet da brannstiftelsen skjedde. Foto: Harald S. Klungtveit

Anmeldte teater

Justisministerens samboer var blant personene som reagerte sterkt på at privatboligen var filmet i skjul og vist offentlig i denne sammenhengen.

«Det jeg ser fra scenen er skremmende. De stempler mitt hjem som rasistisk, og sprer farlige konspirasjonsteorier som er helt hinsides virkeligheten», skrev samboeren i et innlegg i VG etter å ha sett forestillingen.

Hun anmeldte senere teateret blant annet for hensynsløs atferd og krenkelse av privatlivets fred.