Norge kan få israelsk rakettskjold

RAKETTSKJOLD OVER NORGE? Norge deltar i et nytt Nato-initiativ – døpt «European Sky Shield» – som tar sikte på å anskaffe nye luftforsvarssystemer for å beskytte Nato-territorier fra missiler. Det skriver Reuters. En rekke vestlige land har nedprioritert luftvern etter slutten på den kalde krigen, men krigen i Ukraina har fått politikerne på andre tanker. Såvel det israelske Arrow 3-systemet som amerikanske Patriot-missiler og det nye tyske systemet IRIS-T skal være aktuelle for innkjøp, og de første skal skje raskt, ifølge tyske myndigheter. 

«Med dette initiativet lever vi opp til våre forpliktelser om å sikre Europa ved å samle ressursene våre» sa den tyske forsvarsministeren Christine Lambrechts da prosjektet ble lansert ved Natos hovedkvarter i Brüssel i dag. Storbritannia, Slovakia, Latvia, Ungarn, Bulgaria, Belgia, Tsjekkia, Litauen, Nederland, Romania og Slovenia er de andre Nato-landene som har signert avtalen. Det har også kandidatlandet Finland.


INTENSE KAMPER ETTER FN-FORDØMMELSE: Russiske missiler har i dag slått ned i mer enn 40 ukrainske byer etter at FNs generalforsamling i går, med overveldende flertall, vedtok en fordømmelse av Russlands forsøk på å annektere fire regioner i øst-Ukraina. Bare fem land (Belarus, Nord-Korea, Syria, Nicaragua og Russland selv) stemte mot, mens 35 (inkludert Kina, India og Pakistan) avsto fra å stemme. 

Visesekretær Alexander Venediktov i det russiske sikkerhetsrådet gjentar samtidig trusselen om at Ukraina-krigen raskt vil eskalere til en verdenskrig dersom Ukraina blir Nato-medlem. President Volodomyr Zelenskyj leverte i september søknad om en hurtig-innlemmelse i den vestlige forsvarsalliansen. 

Det pågår harde kamper nord i Kherson-regionen, der russerne forsøker å etablere en ny frontlinje vestover fra landsbyen Mylove ved Dnipr-elven. Særlig kjempes det i det viktige området der elven Inhulets tidligere ga russerne beskyttelse vestover, før ukrainerne rykket frem og gjenerobret territorier tidligere i høst. Det er trolig at russerne forbereder kamper helt ned til Kherson by, ifølge en britisk etterretningsrapport The Guardian siterer.


  • HJELP STUDENTER Å FÅ GRATIS FILTER-ABONNEMENT: Er du enig i at norske studenter bør ha tilgang på kvalitetsjournalistikk og daglige nyhetsoppsummeringer? Da kan du donere en valgfri sum til ordningen Filter FADDER, der hver krone matches av oss og går til Filter-abonnementer til studenter ved høgskoler vi samarbeider med. Doner en valgfri sum med VIPPS til 73 15 46, eller les mer her!

POLITI-KJENNING TRUET GASSANLEGG: Det var en innringt trussel som i dag tidlig førte til politiutrykning, kommunal krisestab og full evakuering av gassanlegget Nyhamna på Aukra i Møre og Romsdal. Anlegget er tilknyttet Ormen Lange, Norges største gassfelt. Aukra kommune opplyste til Romsdals Budstikke litt etter klokka 10 at en person hadde ringt inn en trussel mot gassanlegget, men at politiet hadde kontroll på innringeren. Ifølge TV 2 dreide det seg om en bombetrussel. Politiet skriver i en pressemelding at innringeren er kjent for dem for liknende forhold før, og at det ikke er holdepunkter for at trusselen var reell.


TROLIG TERRORANGREP: To menn ble onsdag kveld skutt og drept ved LHBT-baren Tepláreň i Slovakias hovedstad Bratislava. Den antatte gjerningsmannen, en 19 år gammel slovakisk student, døde under politijakten som fulgte. Kort tid etter angrepet ble et dokument som framstår som gjerningsmannens begrunnelse for terrorisme delt blant høyreekstremister i ulike nettfora. Personen som har skrevet den nynazistiske teksten knytter seg til såkalt akselerasjonisme og er direkte inspirert av den høyreekstreme terroristen Brenton Tarrant, som i 2019 skjøt og drepte 51 mennesker i angrep på to moskeer i Christchurch New Zealand. En twitterkonto som knyttes til «manifestet» nevner også blant andre Anders Behring Breivik som «helter og rollemodeller». 


GIGANT-ERSTATNING TIL SANDY HOOK-PÅRØRENDE: Alex Jones, ytre høyre-propagandist og rabiat konspirasjonsteori-spreder i det nettbaserte showet Infowars, er dømt til å betale 965 millioner dollar i oppreisning til pårørende etter skytemassakren i Sandy Hook i Connecticut i 2012. Jones hevdet i årevis ideen at hendelsene på barneskolen (der 20 seks og syv år gamle barn og seks voksne ble drept) var iscenesatt av myndighetene for å skape et påskudd for strengere våpenlover. Den største summen – 120 millioner – er Jones dømt til å betale til Robbie Parker, faren til en av de drepte barna, som har måttet tåle store mengder trakassering og drapstrusler fra Infowars-lyttere etter å ha vært fremhevet av Jones som «skuespiller» og «motbydelig». 

Det er usikkert i hvilken grad de pårørende faktisk vil se noe til de store summene, da Alex Jones har erklært sitt medieselskap konkurs på tross av å ha tjent opptil 50 millioner dollar i året på å selge kosttilskudd, våpenparafernalia og andre varer til sitt publikum. 

Selv livestreamet han juryens kjennelse, ifølge New York Times, og sier blant annet «de fordekker hva som egentlig skjedde, og nå er jeg djevelen (…) Jeg er faktisk stolt av å være under et angrep på dette nivået».

Foto: US Indo-Pacific Command (CC BY-NC-ND 2.0) / Nato (CC BY-NC-ND 2.0)


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.