Nordmenn deltar i russisk krigspropaganda: Reiser i okkuperte områder som «journalister»

Hendrik Weber og Sergej Aksionov. Foto: Okkupasjonsmyndighetene på Krym.

Tidligere Rødt-politiker Hendrik Weber møtte tirsdag denne uken lederen for de russiske okkupasjonsmyndighetene på Krym-halvøya, Sergej Aksionov.

Med på møtet var også Putin-tilhenger Bjørn Ditlef Nistad, bloggeren Knut Lindtner og Janne Kaland Drevassbukt, Webers kone.

Før audiensen hos okkupasjonsmakten, var flere av nordmennene på rundreise i russisk-okkuperte Donbas.

Selv kaller de seg journalister, som ble «sjokkerte over hva de så».

Planen deres er å publisere videoer og artikler fra turen gjennom egne kanaler, blant annet om det Nistad og Lindtner påstår er ukrainske rakettangrep på sivile områder.

Hendrik Weber vil ikke svare Filter Nyheter på spørsmål om hvordan turen har blitt finansiert, eller om reisefølget har fått militær eskorte eller annen bistand av russiske myndigheter under besøket.

Besøket føyer seg til en rekke reiser Weber har gjort i russisk-okkuperte områder og i Russland, der hans uttalelser i tråd med Kremls propaganda gjør ham til et yndet intervjuobjekt.

Utenriksdepartementet uttaler til Filter Nyheter at UD er «kritiske til denne type besøk» fordi det kan bidra til å legitimere den russiske okkupasjonsmakten.

  • Les også:

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.