Ingen muslimer har ønsket «jul» fjernet på Seljord skole, ifølge rådmann. Skolen har tidligere tilpasset seg Jehovas Vitner

Det har stormet rundt Seljord barne- og ungdomsskole etter at Telemarksavisa lørdag slo opp en påstand om at elevene ikke lenger får lov til å si «julemat» eller «juleball», men må bruke begrepene «tradisjonsmat» og «skoleball». Dette for ikke å støte elever som ikke feirer jul.

«Jeg har også gjort et bevisst valg ved å ikke kjøpe servietter som det står «merry christmas» på, det blir ikke rød duk og røde julekuler. Enkelte trosretninger er veldig sensitive og mange søker fritak når de hører at det er jul. Vi prøver å gjøre det mer nøytralt», ble en lærer ved skolen sitert på i artikkelen.

Skoleledelsen opplyste samtidig at det ikke er noen retningslinjer derfra om at man ikke skal snakke om jul.

Likevel var reaksjonene mot skolen svært sterke i sosiale medier, særlig etter at vinklinger fra islamfiendtlige nettsteder ble delt mange tusen ganger.

«Juleball» ble endret for å inkludere Jehovas vitner

I dag avklarer rådmann i Seljord kommune, Finn-Arild Bystrøm, overfor Filter Nyheter at:

  • Det har ikke kommet nye føringer fra skoleledelsen eller kommunen i 2019 om hvordan jul, julearrangementer eller julemat omtales eller håndteres av lærere eller elever.
  • Ingen muslimer i Seljord har bedt skolen om å endre begrepsbruk knyttet til jul.
  • Ingen muslimske elever ved Seljord barne- og ungdomsskole har bedt seg fritatt fra arrangementer fordi de har hatt «jul» i navnet.
  • Generelt har ingen foresatte i år kontaktet skolen med negative tilbakemeldinger om hvordan førjulstida håndteres på skolen eller hvilke navn skolen setter på julerelaterte aktiviteter.

  • Ingen av rikspolitikerne eller partiene (Høyre, KrF, Frp) som har gått ut mot skolen denne uka, har kontaktet kommunen for å undersøke faktagrunnlaget i saken.

I tillegg har Filter Nyheter fått bekreftet at:

  • Det er mange år siden Seljord skole første gang gikk bort fra å kalle ungdommenes avslutningsarrangement «juleball». Dette skjedde i utgangspunktet for å inkludere elever fra trossamfunnet Jehovas Vitner, som ellers ville blitt krevd fritatt av foreldre/menighet. (Rådmannen vil ikke kommentere hvilke trossamfunn problemstillingen dreier seg om).

Jehovas vitner har rundt 11 000 medlemmer i Norge. Det sektlignende trossamfunnet regner seg som kristne,  men medlemmene feirer ikke jul, påske eller andre høytider.  (Heller ikke bursdager). Det er fordi de ser på disse skikkene som hedenske, basert på sin tolkning av bibelen.

– Gjør det slik vi alltid har gjort det

Opphavet til en påstand om at en elev har fått «kjeft» på skolen for å si «julebakst» og «juleball», er en anonymisert andrehåndskilde – bestemoren til en elev, som ble intervjuet av Telemarkavisa om elevens gjenfortelling av en samtale med læreren. Avisa har senere fjernet den opprinnelige tittelen til artikkelen, som slo fast «Fikk ikke lov å si julemat på skole, måtte si tradisjonsmat».

Bystrøm sier reaksjonene på saken er «triste».

– Vi har gjort ting slik vi alltid har gjort det, og det er gjort i den hensikt å inkludere flest mulig og ikke ekskludere noen. Så er det noen elever som ikke kan være med på enkelte ting, og da åpner opplæringsloven for at man kan be om fritak. Det er en rettighet folk har og det er ikke noe unormalt eller dramatisk med det, sier rådmannen til Filter Nyheter.

– Men det er altså en bevissthet rundt hvilke ord som brukes?

– Vi har alltid en bevissthet på ordvalg, men det har aldri vært ment fra skolens side at man ikke skal bruke ordet «jul». Det er et fint og gangbart ord, fastslår han.

Etter TAs første artikkel har skolen og kommunen mottatt svært mange reaksjoner, hvorav rådmannen mener én til tre henvendelser kan være straffbare trusler, som anmeldes til politiet.

Bystrøm sier mange av reaksjonene går på at kommunen legger seg flat for religiøse interesser, men at selve truslene ikke angir noen slik konkret begrunnelse.

Ifølge journalisten bak artikkelen i TA, Bjørnar Hagen Vika, ble avisa enig med kommunen om å ikke nevne hvilke grupper man forsøker å ta hensyn til med ordvalget. «Det gjaldt flere grupper», sier Vika til Faktisk.no.

Redaktøren i TA, Ove Mellingen, uttrykker overfor Filter Nyheter at det er mindre relevant hvilke grupper det dreier seg om.

– Når man prøver å ta hensyn til folk ved å fjerne jule-ordet i noen sammenhenger,  antar jeg det er det for å ta hensyn til folk som ikke feirer jul, hvem nå det enn er, sier han. 

Eksploderte i sosiale medier

Selv om lokalavisas artikkel ikke oppga noen religion eller menighet, valgte flere islamfiendtlige norske nettsteder uten videre å slå fast at det dreide seg om tilpasning for muslimske elever.

Spekulasjonene fikk tusenvis av delinger på Facebook og høstet mange hatske kommentarer om norske muslimer. I tillegg har både statsminister Erna Solbergs parti Høyre, statsråd og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad, og Frp-politikere som Per Willy Amundsen og Jon Helgheim gått hardt ut mot skolen. (Se lenger ned i artikkelen).

Statsstøttede Human Rights Service (HRS) er blant nettstedene som har omtalt Seljord-saken de siste dagene. Rita Karlsen i HRS skriver at «skoleledere legger seg flate for islamister» og at «vi er jo ikke i tvil om hvilken «sensitiv trosretning» vi snakker om».

Nettstedet Document, som kaller saken «Jule-forbudet i Seljord», har publisert flere artikler om saken. Blant annet har en person bak et pseudonym skrevet artikkelen «Ingen jul i Seljord! Ingen juleribbe, ingen julekaker og intet juleball!», som avsluttes med «Norge er såvisst på vei mot et sammenbrudd!».

I kommentarfeltet under teksten peker en rekke personer på «muslimske innvandrere» eller «fremmedkulturelle». En person beskriver muslimer i «infiltrerte posisjoner» som en av «hovedfiendene» av nasjonalstaten og demokratiet.

En annen av kommentatorene skriver om «gauling med innkalling til bønn, kl 0600 hver morgen fra hundrevis, snart tusenvis av minareter». (Ingen moskeer i Norge bruker høyttalere til å kalle inn til bønn).

I Documents kommentarfeltet har noen også lagt ut telefonnummeret til rektoren ved skolen og oppfordrer til en «førjulsaksjon» der «alle som én» oppfordres til å ringe eller sende e-post til rektoren eller læreren som har uttalt seg i saken.

I ett av Resetts kommentarfelt, som er moderert på forhånd av nettstedet, blir skolelederne omtalt som «prostituerte» og framstilt som forrædere i ledtog med muslimer.

«Skolen er muslimenes femtekolonister», skriver en mann under fullt navn.

«Jeg håper virkelig noen bygdefolk kjeppjager denne rektor-merra til skogs. En annen ting: Hvis muhammedanerne blir så innmari krenket, så må dem rett og slett reise tilbake der de kommer fra», skriver en annen Resett-leser.

Andre mener Seljord-saken bør utløse at alle muslimer sendes ut av Norge.

«Det er på tide å stille disse sensitive muslimene til veggs. Deportasjon nå!», skriver en av Resett-leserne.

«Julen er en norsk tradisjon, og da skal ikke noen uinviterte gjester få komme og dirigere oss om hvordan vi skal praktisere våre ur-norske tradisjoner. Ut, med hue og ræva først !!!», heter det i en annen kommentar.

En Resett-leser som kaller seg «Liberalnasjonalisten» skriver at han «koker av sinne» og at de som mener hans religion er støtende «får dra seg til helvete der de kom fra».

«Kvar jævlig jul får vi hører om noen sirumpa muslimsleikende rektorer som skal vanære julehøytiden med å ta hensyn til andre, hva med hensyn til oss norske ? faen i Helvete så forbanna jeg blir», fortsetter han.

En annen person i kommentarfeltet mener utviklingen vil lede til voldelige konfrontasjoner.

«Galskapen går med hurtigtog mot borgerkrig. Jeg klarer ikke å forestille meg en fredelig løsning på problemet. Nordmenn forsøkes gjort til fremmede i sitt eget land», heter det i meldingen Resett valgte å formidle.

Resett-skribenten Rebecca Mistereggen har også skrevet en kommentarartikkel om at det er islam som ligger bak. Hun bruker begrepet «kulturelt drap»  og mener Seljord-saken er en del av «Julefeiringens langsomme og pinefulle kulturelle undergang», der noen «ønsker (…) å utslette min tradisjon, min kulturarv og min identitet».

«(…)nordmenns menneskerettigheter må vike for tilflyttere», hevder Mistereggen.

I kommentarfeltet til denne Resett-teksten følger mange av leserne opp hennes dramatiske konklusjoner.

«Bra, Rebecca. Det er en skam at det offentlige Norge legger seg langflate for sandapekulturen fra midtøsten», skriver én person.

«Når jeg ser 30 år frem i tiden så eksisterer ikke kjøpesentrene i landet , bare butikker som selger niqab, burka og hijab i forskjellige farger. Sharia lover», skriver en kvinne.

Høyre lagde meme av saken, Ropstad viste til innvandrere

Kjell Ingolf Ropstad, barne- og familieminister og Krf-leder, var mandag blant toppolitikerne som økte temperaturen i Seljord-saken ved å bringe den til sine mange følgere på Facebook.

Først publiserte Ropstad et skjermbilde av en notis fra NRK Telemark, med en følgetekst som skulle maksimere responsen på Facebook: «Dette blir for dumt. I Norge feirer vi jul. Enig?».

I sin egen kommentartråd fulgte han deretter opp med å skrive blant annet: «Det å viske ut vår egen historie og tradisjon for å inkludere de som har en annen bakgrunn, er en misforstått form for inkludering. Vår verdiforankring er i kristne røtter. (…) Landet vårt har en tusenårig kristen historie».

Til NRK uttalte Ropstad: – Vi feirer jul i Norge. Det er jeg helt sikker på at alle innvandrere også setter pris på å lære om hvordan vi gjør.

Han kastet seg inn i saken etter at flere Frp-politikere hadde gått ut på Facebook.

«Dette er helt uakseptabelt. Enten for rektor rydde opp, ellers får kommunen sørge for en snarlig avskjed av rektor! Å vise så liten respekt for at julen er den mest verdifulle høytiden for så mange elever, er helt ubegripelig. Jeg lurer på om rektoren også har bedt om at ordet ramadan ikke benyttes?», skrev Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim på Facebook.

Per-Willy Amundsen hevdet i sin Facebook-post at «skoleelever i Seljord forbys å bruke ord som «julemat» og «juleball». Den tidligere justisministerens oppspark til kommentarfeltet var: «Jeg tenker at slike lærere er usikket til å jobbe i skolen. Enig?»

Samtidig som kommuneledelsen i Seljord mandag forsøkte å håndtere truslene mot ansatte og nyansere inntrykket som spredte seg i sosiale medier, eskalerte Høyre saken ved å legge ut en bildemelding på sin offisielle Facebook-konto basert på bruddstykker fra lokalavis-oppslaget.

Rådmannen i Seljord reagerte mandag kveld på det han kalte uthenging, fra noen av Norges fremste politikere.

– Vi ser at vi blir hengt ut på regjeringsnivå, og at saken blir framstilt på en helt uriktig måte. Uskyldige mennesker blir herset med og får stigma på seg. Jeg finner det veldig problematisk, sa rådmannen til avisa Dagen.

Praktiserer strengt juleforbud

Verken kontaktpersonen for Jehovas Vitner-menigheten på Seljord eller pressetalsmann for kirkesamfunnet nasjonalt i Norge, Dag-Erik Kristoffersen, ønsker å kommentere saken overfor Filter Nyheter.

En avhopper fra Jehovas Vitner som Filter Nyheter har kontaktet via Hjelpekilden, en frivillig organisasjon som yter støtte til mennesker i religiøse bruddprosesser, beskriver på generelt grunnlag hvordan trossamfunnet praktiserer et strengt forbud mot å delta på arrangementer som betegnes som julerelaterte.

«Jeg ble fritatt fra juleball, julegrøt, påskelunch, juleverksted etc. fordi det inneholdt ordet jul, eller påske. Mine foreldre og menigheten var av den oppfatning at så lenge skolen var fast bestemt på å betegne disse aktivitetene med ord som jul og påske, var det noe vi ikke kunne delta på», skriver vedkommende i en e-post. Vedkommende vil ikke oppgi sin identitet av frykt for represalier.

Avhopperen skriver at hen skulle ønske at et tilsvarende hensyn som i Seljord ble tatt da hen selv gikk på skolen:

«Jeg skulle virkelig ønske at noen tok disse valgene når jeg vokste opp, slik at jeg og andre som meg, som ikke selv valgte å vokse opp som JV, men som hadde foreldre som tok det valget for oss, også fikk være med på noe av det tradisjonelle og morsomme med skolen».

Imam: – Man må kalle julemat for julemat

Når det kommer til muslimer, er det liten grunn til å tro at det er en utbredt problemstilling ved norske skoler at muslimer har sterke oppfatninger om hvorvidt et arrangement bruker ordet «jul» – eller om førjulstiden forøvrig.

Ikke engang ved eksplisitt kristne tilstelninger i skoleregi, er det gitt at alle muslimske foreldre vil ha fritak for sine barn.

– Mange tror automatisk at det er muslimer som ønsker slikt. Sånn er det ikke. Jeg kjenner til flere tilfeller der ledelsen ved en skole har tatt julemarkeringen ut av kirken, men da av hensyn til andre livssyn, sier Senaid Kobilica til Filter Nyheter. 

I tillegg til å være imam i en av Norges største muslimske menigheter, er han leder for Muslimsk dialognettverk. Kobilicia stiller seg helt uforstående til at det skulle være viktig for muslimer flest i Norge i hvilken grad ordet «jul» eller andre markeringer av julen brukes i skolen. Imamen mener det er humanetikere som er mest opptatt av hvordan skolene håndterer begrepene.

– Jeg har forhørt meg med flere muslimske ledere, og ingen har vært borti dette. Så klart må man kalle julemat for julemat, sier Kobilica.

Basim Ghozlan, forstander for Det islamske forbundet (Rabita-moskeen i Oslo), understreker at norske muslimer er forskjellige og har ulike oppfatninger om mange ting, men at han bare kjenner til at muslimer har bedt om fritak fra selve gudstjenestene.

– Jul i Norge er for det meste kultur, ikke religion. En muslim kan delta i alt som ikke strider med egen overbevisning. Som muslim deltar jeg for eksempel IKKE i alkoholdrikking. Selv reserverer jeg meg også fra religiøse sanger som inneholder ord som strider med min tro. Ellers kan jeg, uten noe problem, være med på julebord, julefest eller hva det måtte være, skriver Ghozlan i en tekstmelding til Filter Nyheter.


  • Har du lyst til å støtte vårt arbeid med kritisk og faktabasert journalistikk, kan du sende Filter-redaksjonen et engangsbeløp via Vipps. Velg «Betal» (den med handlekurven) og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media). All støtte går til Filters redaksjonelle arbeid. 
  • Gir du over 498,- sender vi deg en Filter-t-skjorte. Husk derfor å oppgi adresse og størrelse!