En mann begynte å skyte rundt seg i Al Noor-moskéen i Christchurch, New Zealand, kort tid etter fredagsbønnen hadde startet fredag ettermiddag lokal tid.

I samme tidsrom kom meldinger om skyting ved Linwood-moskéen i bydelen Linwood. De to åstedene ligger rundt 5 kilometer fra hverandre.

Dette vet vi om det svært alvorlige angrepet så langt (oppdatert kl. 13.00):

 • Australske myndigheter har identifisert drapsmannen som en hvit australier fra New South Wales. Han karakteriseres som en «ekstremistisk, høyrevridd, voldelig terrorist» av Australias statsminister Scott Morrison. Angrepet ser ut til å ha vært godt planlagt, ifølge myndighetene. Drapsmannen selv identifiserer seg som Brenton Tarrant (28).
 • To andre personer ble pågrepet på åstedet med skytevåpen og er under etterforskning. En fjerde person som ble arrestert hadde trolig ikke noe med hendelsene å gjøre og skal være løslatt. Ingen av de pågrepne har vært registrert av etterretningstjenesten i forkant av angrepet.
 • New Zealands statsminister Jacinda Ardern beskriver hendelsene som et terrorangrep.
 • Så langt er 49 personer bekreftet døde og 48 skadete behandles på sykehus. 41 skal ha omkommet ved Al Noor-moskéen, 7 ved Linwood-moskeen og en på sykehus.
 • Politiet oppfordrer folk til å holde seg innendørs, og ber moskeer stenge dørene.

Artikkelen fortsetter under kartet

 

Terrorangrepene fant sted i og ved to moskeer i Christchurch, New Zealand. Google Maps

 

 • Drapene ble live-streamet i 17 minutter av drapsmannen, som bar hjelmkamera.
 • Politiet arbeider for å fjerne videoopptaket, som deles på sosiale medier. Politiet ber folk om ikke å dele eller se på opptaket. Facebook Australia-New Zealands talsperson Mia Garlick sier selskapet har fjernet mannens kontoer på Facebook og Instagram, samt at de fjerner videoer som ser ut til å vise skytingene.
 • Tarrant har publisert en lenke til et lengre «manifest». Der heter det blant annet at han har vært i kontakt med Anders Behring Breivik og fått velsignelse til terrorangrepet fra Breiviks påståtte organisasjon Knights Templar. Dette er ikke verifisert. 
 • Det er grunn til å tro at manifestet er en blanding av forfatterens genuine oppfatninger og opplysninger ment for å forvirre og avlede. Det inneholder også en rekke referanser til memer og vitser som florerer på anonyme nettforum kjent for å egge opp til rasisme og nazisme. På et av disse forumene har gjerningsmannen øyensynlig varslet at han vil gjennomføre et angrep og publisert en link til live-strømmen fra hjelmkameraet.
 • Manifestet navngir en rekke andre personer som forfatteren utpeker som meningsfeller. Det gjelder blant annet Dylann Roof, nynazisten som drepte ni i en kirke i Charlestown, Sør-Carolina i 2015; Anton Lundin Petterson, som drepte to på en skole i Trollhättan i 2017, Darren Osbourne, som kjørte en lastebil inn i en folkemengde i London i 2017, og Luca Traini, italieneren som angrep innvandrere med skytevåpen i 2018.
 • Vodafone NZ’ talsperson Richard Llewellyn sier at aktører i telekommunikasjonsbransjen samarbeider med tekniske løsninger for å blokkere noen av nettstedene som er «involvert i innholdet». Tre nettsteder er identifisert som hoved-avsendere av videomaterialet. En talsperson for Spark, et nasjonal telekom-selskap, Andrew Pirie, sier en rekke kopi-sider dukker opp.