Høyreekstremist pågrepet for drap på tysk politiker kjent fra flyktningdebatt

Walter Lübcke var statsdelspresident i Kassel, en av tre delstatsdeler i Hesse. Han ble skutt og drept 2. juni i år.

Den føderale påtalemyndigheten i Tyskland bekrefter mandag ettermiddag at de mistenker at det lå et høyreekstremt motiv bak drapet på den tyske politikeren Walter Lübcke 2. juni i år.

Lørdag pågrep politiet en 45 år gammel mann som på grunnlag av DNA-bevis er mistenkt for å stå bak drapet. Mannen, som omtales i tysk presse som «Stephan E.», er ifølge flere tyske aviser en kjent høyreekstremist.

Walter Lübcke ble den 2. juni skutt i hodet på kloss hold med et håndvåpen på verandaen til sin egen bolig i landsbyen Istha i Kassel – delstatsregionen der han hadde sittet ti år som distriktspresident.

65-åringen representerte det kristendemokratiske partiet CDU og ble et hatobjekt for høyreekstremister under flyktningekrisa i 2015. Da forsvarte han sin partifelle og rikskansler Angela Merkels beslutning om å slippe et stort antall flyktninger inn i Tyskland.

Lübcke skal ha mottatt flere drapstrusler etter at et videoklipp av ham gikk viralt i 2015. I videoen sier Lübcke at «personer som ikke ønsker å inkludere andre i Tyskland, står fritt til å forlate landet».

Prøvde å sprenge asylmottak

Frankfurter Allgemeine Zeitung er blant avisene som gjengir politikilder på at den antatte drapsmannen, som ble arrestert lørdag og satt i varetekt, har vært en aktiv høyreekstremist.

Ifølge nyhetsmagasinet Det Spiegel har han hatt tilhørighet i miljøet rundt det nynazistiske partiet NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) og vært i kontakt med den militante nazistgruppa Combat 18, som etter tusenårsskiftet hamstret våpen, produserte propaganda og sto bak en rekke trusler mot politikere i Tyskland.

Hamburg-avisa Die Zeit skriver at mannen allerede som tenåring ble kjent for politiet som høyreekstremist og dømt for brudd på våpenloven, og for vold og brannstiftelser med fremmedfiendtlig motiv.

Som 19-åring skal han ha skadet en annen mann alvorlig med kniv etter å ha blitt «seksuelt misforstått» av en annen mann på et offentlig toalett i turistbyen Wiesbaden, og forklart retten at han opplevde situasjonen som «ekstra stressende» fordi vedkommende «åpenbart var en utlending».

Året etter ble han idømt en fengselsstraff for å ha forsøkt å angripe et asylmottak med en rørbombe. Bomben skal ha blitt plassert i en bil som ble stukket i brann, men slukket av beboere før bomben detonerte.

Demonstrerte med nynazistgruppe

I 2004 deltok «Stephan E.» i en demonstrasjon arrangert av Freie Kameradschaften, en løst og uformelt organisert sammenslutning av nynazister, ifølge Die Zeit.

I 2009 siden ble den antatte drapsmannen dømt til sju måneders fengsel for å ha deltatt i et angrep på en fagforeningssamling i Dortmund sammen med 400 andre nynazister fra aktivistgruppa Autonome Nationalisten, skriver Der Spiegel.

Suddeutsche Zeitung skriver at etterforskerne nå har funnet flere hatske kommentarer mannen har publisert i sosiale medier. I fjor skrev han under pesudonymet «Game Over» på Youtube at «hvis ikke denne regjeringen går av i løpet av kort tid, vil det bli dødsfall».

Tysk politi vil foreløpig verken utelukke eller slå fast at drapet var politisk motivert. At ansvaret for saken mandag ble overført fra delstatspolitiet til den føderale riksadvokaten kan tyde på at den etterforskes som et tilfelle av høyreekstrem terror.

Kassel ligger i delstaten Hesse, rundt 160 kilometer nordøst for Frankfurt. 1300 mennesker deltok i gravferden til Walter Lübcke i forrige uke.