Høyreekstremist pågrepet for drap på tysk politiker kjent fra flyktningdebatt

Walter Lübcke var statsdelspresident i Kassel, en av tre delstatsdeler i Hesse. Han ble skutt og drept 2. juni i år.

Den føderale påtalemyndigheten i Tyskland bekrefter mandag ettermiddag at de mistenker at det lå et høyreekstremt motiv bak drapet på den tyske politikeren Walter Lübcke 2. juni i år. Lørdag pågrep politiet en 45 år gammel mann som på grunnlag av DNA-bevis er mistenkt for å stå bak drapet. Mannen, som omtales i tysk presse som «Stephan E.», er ifølge flere tyske aviser en kjent høyreekstremist. Walter Lübcke ble den 2. juni skutt i hodet på kloss hold med et håndvåpen på verandaen til sin egen bolig i landsbyen Istha i Kassel – delstatsregionen der han hadde sittet ti år som distriktspresident. 65-åringen representerte det kristendemokratiske partiet CDU og ble et hatobjekt for høyreekstremister under flyktningekrisa i 2015. Da forsvarte han sin partifelle og rikskansler Angela Merkels beslutning om å slippe et stort antall flyktninger inn i Tyskland. Lübcke skal ha mottatt flere drapstrusler etter at et videoklipp av ham gikk viralt i 2015. I videoen sier Lübcke at «personer som ikke ønsker å inkludere andre i Tyskland, står fritt til å forlate landet».

Prøvde å sprenge asylmottak

Frankfurter Allgemeine Zeitung er blant avisene som gjengir politikilder på at den antatte drapsmannen, som ble arrestert lørdag og satt i varetekt, har vært en aktiv høyreekstremist. Ifølge nyhetsmagasinet Det Spiegel har han hatt tilhørighet i miljøet rundt det nynazistiske partiet NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) og vært i kontakt med den militante nazistgr...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.