Israel mener Finn Graffs hakekors-tegning er antisemittisk – Dagbladet står ved publiseringen

Dagbladets tegner Finn Graff skaper igjen harme blant jøder ved å sammenligne israelske statsledere med nazister.

Da avisa i går publiserte en kommentar av Jan-Erik Smilden om Israels behandling av minoriteten drusere, var artikkelen ledsaget av et tegning der statsminister Benjamin Netanyahus kropp er formet som et svart hakekors, mens han slår druser-lederen Muafak Tarif  bort fra en benk med påskriften «whites only». (Oftest en referanse til Sør-Afrikas apartheid-politikk).

Smilden skriver om de kraftige reaksjonene fra den drusiske befolkningen i Israel på en ny lov om den jødiske nasjonalstaten, om Netanyahus «ultranasjonalisme» på ytre høyre fløy, og at loven har blitt karakterisert som både rasisme og «forræderi» innad i Israel.

Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz, reagerer kraftig på Graff-tegningen og krever at Dagbladet tar den ut av nettversjonen av artikkelen, ledsaget av en beklagelse. «Vi forlanger at Dagbladet fjerner dette syke bildet og beklager!», skriver han på Twitter:

– Kan ikke sammenligne Israel med nazister

Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunnn og nestleder ved Antirasistisk senter,  er i likhet med ambassadøren opprørt over Graffs tegning, og mener den er klart antisemittisk, «kledd opp i ytringsfrihetens antrekk».

Kohn er sikker på at tegningen vil skape ytterligere internasjonale reaksjoner.

– IHRA, den internasjonale Holocaust-minnealliansen, opererer med en definisjon på antisemittisme som EU-parlamentet og mange av medlemslandene har sluttet seg til. Den inkluderer det å sammenligne Israel og israelere med nazister, nazisme og Det tredje riket. Grunnen er at ytterst på denne linjen finner man klassisk revisjonisme og ufarliggjøring av nazisme, der man sier at «jødene er ikke noe bedre» og at det nazistene gjorde dermed kanskje var riktig, sier Kohn til Filter Nyheter.

Er det ikke statslederen og personen Netanyahu han har tegnet?

– Det er «same shit». Netanyahu er Israels statsminister. Ved forrige korsvei var det Olmert. Netanyahu som person er jo helt uinteressant her. Jeg skal være den første til å kritisere den nye loven som kommentarartikkelen i Dagbladet handler om. Det er ikke snakk om å la være å kritisere Israel, det er det at hva Graff gjør er antisemittisk.

– Hadde dette vært annerledes om Graff brukte hakekors eller andre nazi-allusjoner om  andre lands statsledere?

– Det ville vært helt annerledes, men hvorfor skulle han bruke det mot for eksempel prinsen av Saudi-Arabia – det hadde vel ikke hatt noen effekt. Dette gjøres av de som ønsker å demonisere Israel, og da er dette det verste du kan finne på, sier Kohn.

– Tredje gang er en trend

Finn Graf har vært i hardt vær før etter tegnede kommentarer om Israel. Da han i 2006 framstilte daværende statsminister Ehud Olmert i en kjent scene fra filmen Schindler’s liste der en kommandant skyter jødiske fanger, skapte det internasjonale bølger.

Dagbladet 2006.

Den jødiske menneskerettighetsorganisasjonen Simon Wiesenthal-senteret sendte protestbrev til den norske ambassadøren i USA for å få Norge til å fordømme tegningen, Dagbladet ble forsøkt klaget inn til PFU av den israelske ambassadøren og pro-israelske organisasjoner demonstrerte utenfor redaksjonen

Kohn viser også til Graffs tegning fra sju år tilbake, der Gaza ble framstilt som den tyske konsentrasjonsleiren Buchenwald gjennom den lille påskriften «Jedem das Seine» (gjerne oversatt som «til hver som fortjent») i forbindelse med den store fangeutvekslingen i 2011:

Tegning av Finn Graff i Dagbladet 2011.

– Det å koble dette er antisemittisk, og før det var det altså tegningen av Ehud Olmert som kommandanten fra Schindlers Liste.

– Tror du Graff har ment å være antisemittisk?

– Når det er tredje gang han gjør det, er det en trend. Han har blitt forklart tidligere at dette gjør man ikke. Men det er vanskelig med Graff fordi han er vel ansett. Men det går an å se med to øyne. Uansett hvor bra Graff er og har de riktige holdningene i de aller fleste tilfeller, så blir dette helt feil.

– Det er vanlig med overdrivelser, vulgariteter og ganske ekstreme uttrykk i avistegninger?

– For all del, men selv om du kler på deg ytringsfrihetens kappe så er antisemittisme – antisemettisme. Ytringsfriheten skjermer deg ikke fra å bli imøtegått, han må forsvare dette. Han kan ikke komme trekkende med at det er kritikk av Israel. Det er ikke vanskelig å kritisere Israel. Det er karikaturtegnerens verktøy å overdrive, men det finnes alltid en grense.

– Burde Dagbladet publisert tegningen?

– Det burde de ikke gjort. Dagbladet har også et ansvar her. Avisa bidrar til å gi Norge et dårlig image internasjonalt som vi ikke fortjener. Hele den jødiske verden, også i USA og en rekke andre land, er sjokkert over slike ting. Alle skjønner at dette er helt feil, sier Kohn til Filter Nyheter.

– Helt på grensen, men forsvarlig å publisere

Dagbladet står ved publiseringen av hakekors-tegningen. Samtidig forstår politisk redaktør Geir Ramnefjell godt hvorfor den skaper reaksjoner.

– Vi erkjenner at dette er helt på grensen og en omstridt tegning, samtidig som vi likevel mener det var forsvarlig å trykke den. I tekster i Dagbladet vil vi ikke trekke sammenligninger mellom nazismen og israelske samfunnsaktører. Men satiretegningen har en egen plass og rolle i norsk presse, der takhøyden er større enn den ville vært i skriftlig form. Også presseetikken har vist at det er rom selv for denne typen ytringer i avisene, sier Ramnefjell til Filter Nyheter.

Han vil ikke gå inn i en polemikk om de enkelte bestanddelene i Graffs tegning, men viser til at Pressens faglige utvalg ikke tok klagen fra den israelske ambassadøren til følge etter Graffs tegning av Ehud Olmert i 2006.

– Dette blir en diskusjon om hvor fri rolle satiretegnere skal ha og hvor bokstavelig man skal tolke streker i en tegning sammenlignet med ytringer i en tekst. Satire er per definisjon en bevisst overdrivelse, sier redaktøren.

Ramnefjell understreker at Dagbladet følger debatten nøye.

– Vi lytter selvfølgelig til kritikken fra Ervin Kohn, som er en mann vi har stor respekt for og som nylig var i Dagbladet for å forelese om jødisk kultur.

Filter Nyheter har foreløpig ikke lyktes med å få tak i Finn Graff for kommentarer.

  • Full åpenhet: Harald S. Klungtveit har tidligere vært journalist i Dagbladet, og har hatt dagens sjefredaktør Alexandra Beverfjord som nyhetsredaktør. (Men har ikke samarbeidet direkte med Finn Graff).