Lørdag ettermiddag klokken 16.42 meldte politiet på Twitter at de hadde rykket ut til meldinger om skyting ved moskéen al-Noor Islamic Center i Ringeriksveien i Bærum.

  • Artikkelen er oppdatert søndag 11.08.19 klokken 13.10.

Da politiet kom til stedet, hadde personer tilknyttet moskéen allerede overmannet gjerningsmannen. Klokken 17.11 meldte politiet at de hadde kontroll på vedkommende.

I politiets første melding het det at én person var skutt, men at skadeomfanget var ukjent. Søndag ettermiddag er det uklart om noen faktisk ble truffet av skudd i moskéen, men politiet bekrefter at det ble avfyrt flere skudd. Politiet gjorde også våpenfunn. En 65 år gammel mann bidro til å overmanne gjerningspersonen.

Siktede er en etnisk norsk mann i 20-årene, bosatt i moskéens nærområde. Han er også siktet for å ha drept en ung kvinne han er i nær familierelasjon til.

Politiet fant den døde kvinnen på siktedes bostedsadresse i Eiksmarka etter skyteepisoden i moskéen. Dette ble meldt av politiet på Twitter klokken 22.02. Krimteknikere jobbet sent lørdag kveld med åstedsundersøkelser på den aktuelle adressen. Tekniske funn gjør politiet sikre på at hun ble drept.

Den siktede ble forsøkt avhørt natt til søndag, men politiet meldte søndag morgen at han foreløpig har nektet å forklare seg. Han har ikke begrunnet hvorfor han ikke vil avgi forklaring.

Politiet jobber også med å kartlegge den siktedes aktivitet på internett. De er kjent med nettforum-poster som ser ut til å være den siktedes varsel om angrepet og hyllest av høyreekstrem terrorisme i El Paso og Christchurch, men det er ikke bekreftet at siktede har skrevet disse.

Politiet uttalte lørdag kveld at de «for en tid tilbake» hadde blitt gjort oppmerksomme på den siktedes meldinger på nettet.

Ugjerningene ved moskéen etterforskes som forsøk på terrorisme, opplyste politiet i en pressekonferanse tidlig søndag ettermiddag. Vedkommende skal ha uttrykt høyreekstreme og innvandringsfiendtlige holdninger, deriblant hyllest av Quisling, uttalte politiet.

Den formelle siktelsen er fortsatt drap og drapsforsøk.

Oslo politidistrikt øker bemanningen og vil være ekstra synlige under muslimenes eid-feiring, som begynner søndag. Det er i tillegg innført generell bevæpning for alle politimannskapene i Oslo politidistrikt som følge av gårsdagens hendelse.

Politidirektoratet har gitt samtlige politidistrikt i oppgave å iverksette trygghetsskapende og forebyggende tiltak i forbindelse med eid-feiring søndag.