Mann (23) fra Telemark siktet for å avtale terrorangrep med IS-sympatisører – Dette vet vi

Politiadvokat Bjørn Thune i PST under fredagens fengslingsmøte.

En norsk statsborger ble torsdag pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST), siktet etter paragrafen i Straffeloven som omhandler terrorforbund. Dette vet vi så langt:

  • Filter Nyheter vet at mannen er mistenkt for å ha avtalt med en eller flere personer i utlandet å begå angrep for terrororganisasjonen IS. (Det er ikke kjent hvor konkrete planene var eller om de dreide seg om Norge).
  • Mannen er 23 år gammel og har i mange år vært bosatt i Telemark. Han er født og oppvokst i Norge, men har etter alt å dømme foreldre med bakgrunn fra et afrikansk land med sunni-islam som hovedreligion.
  • 23-åringen ble i 2016 dømt til samfunsstraff for oppbevaring av 15 gram MDMA, men skal ikke ha vært tiltalt i straffesaker verken før eller etter dette.
  • Han ble tidligere i 2019 ansatt i full stilling i et vikarbyrå, og har tidligere hatt korte arbeidsforhold som selger i tre ulike lokale bedrifter. Ifølge siktedes forsvarer ble 23-åringen pågrepet mens han var på jobb.
  • Etter det Filter Nyheter har 23-åringen har vært etterforsket over lengre tid, og har etter alt å dømme vært overvåket av PST forut for pågripelsen. Ifølge NRK framsto mannen for personer i omgangskretsen som radikalisert med en konservativ islam-tolkning, langt hår og skjegg etter et studieopphold i et afrikansk land.
  • 23-åringen, som nekter straffskyld, ble fredag framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Det er ventet at han vil bli varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.