Listetopp i valget erklærte seg som nazist i fjor: Joachim (32) dyrker hat mot jøder, «negre» og «sodomitter»

Joachim Smørdal Haug (t.v.) i en Alliansen-video sammen med Hans Jørgen Lysglimt Johansen 17. mai 2023.

Da elektroingeniøren Joachim Smørdal Haug (32) fra Kongsberg 3. november 2022 logget seg på partiet Alliansens kanal på chatplattformen Telegram, kunngjorde han at han hadde søkt om å bli medlem av Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM).

DNM er en voldsfremmende nazistisk organisasjon som hyller Adolf Hitler og romantiserer terrorisme.

«Har selv sendt inn søknad til DNM og fått svar. Er så lei av andre som alltid råder meg til å ta avstand fra DNM. De er det største og mest seriøse alternativet for nordboere. (...) Man vinner ikke kampen gjennom smil og humor alene, det må revolusjonær innsats til», skrev Haug, fra sin delvis anonymiserte profil.

Han engasjerte seg også på DNMs offisielle Telegram-kanal. Der fortalte han at beslutningen om å ta steget til organisert nynazisme var utløst av at en bestemt person i hans omgangskrets hadde dannet familie med en mørkhudet person.

«Det var siste støtet som pushet meg til Nasjonalsosialisme. Det er den eneste løsningen på problemene Norden står ovenfor», skrev Haug på nazistenes forum.

Samme uke la han ut en video i Alliansen-chatten som glorifiserte Hitler-Tyskland, nazihilsener og hakekorsflagg.

Mindre enn ett år senere er Haug førstekandidat for Alliansen i fylkestingsvalget i Buskerud. I 2023 har han bistått Alliansens leder, den kjente høyreekstremisten Hans Jørgen Lysglimt Johansen, med valgkampen, og var utnevnt som partiets tillitsvalgt i dialogen med valgstyret i hjemfylket.

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.