Kjerkol er øverste sjef for over 3000 forskere: – Forskningsetikk står veldig sentralt

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol besøker Rikshospitalet november 2021. Foto: Helse- og omsorgsdepartementet.

Da Sandra Borch (Sp) fredag 19. januar gikk av som statsråd, uttalte statsminister Jonas Gahr Støre at avsløringen av omfattende plagiat i hennes masteroppgave ikke var «forenlig med tilliten som er nødvendig for å være forsknings- og høyere utdanningsminister».

Siden da har det blitt oppdaget stadig flere tilfeller av mulig plagiat i Ingvild Kjerkols (Ap) masteroppgave fra 2021, men Kjerkol har så langt ikke bekreftet at hun har kopiert tekst fra andre kilder.

Fredag tidlig ettermiddag talte listen 74 tilfeller, ifølge VGs oppdaterte oversikt. Det tilsvarer 7,7 prosent av Kjerkols masteroppgave.

Som helse- og omsorgsminister har også Kjerkol ansvar for forskning i sin sektor. Ganske mye forskning, viser det seg.

Som øverste sjef for de regionale helseforetakene har Kjerkol ansvar for til sammen 3350 forskningsårsverk og 4,7 milliarder kroner i forskningsmidler årlig.

I en kronikk i Dagens Næringsliv tirsdag, påpekte forsker i forskningsetikk Knut Jørgen Vie ved Universitetet i Oslo at forskerne i helsesektoren må forholde seg til forskningsetiske normer «inkludert reglene vi har mot plagiat».

Han mener Kjerkol tilsynelatende har brutt «de mest grunnleggende normene i egen sektor».

Forskningsdirektør Erl...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.