Kjente nynazister og britisk bakmann deltok på Scandza Forum i Oslo: «Knytter nye bekjentskaper»

Omlag 80 personer i Oslo deltok lørdag på konferansen Scandza Forum, som arrangeres av et antisemittisk og rasistisk nettverk med utspring i «alt-right»-bevegelsen i Sverige og USA.

Det var andre gang Norge ble åsted for den raseideologiske møterekken, som også har blitt avholdt i Stockholm og København.

Nynazister i salen

Blant deltakerne på konferansen i Oslo var det flere medlemmer i den voldsfremmende nazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM).

Nynazisten Richard Eide fra Østfold (bildet øverst), som i 2019 har blitt titulert som kampgruppesjef i DNM, ankom konferansen da Filter Nyheter var på stedet lørdag formiddag. Eide har tidligere deltatt på flere nazimarsjer i både Sverige og Norge, og leder jevnlig såkalte propagandaaksjoner her til lands.

Eide kom til Scandza Forum sammen med to kvinner fra Hedmark som i flere år har vært aktive nynazister i DNM.

Tre av nynazistene fra DNM ble møtt med hatske tilrop fra motdemonstranter som hadde funnet møtestedet på Sinsen i Oslo.

Også nynazisten Ronny Bårdsen, en av de mest sentrale personene i det høyreekstreme miljøet på Sørlandet, var tilstede på konferansen. Han hadde i forkant skrevet i et nettforum at han ville til Scandza Forum «for å treffe likesinnede og knytte nye bekjentskaper». 

Bårdsen ble i Kristiansand tingrett i september dømt for hatefulle ytringer etter at han 9. april ble tatt av politiet sammen med to andre DNM-medlemmer etter at de tre hadde hadde hengt opp bannere med hakekors og teksten «Vi er tilbake» flere steder i Kristiansand.

Scandza Forum var anbefalt av ledelsen i den norske delen av Den nordiske motstandsbevegelsen, og den nazistiske organisasjonens nettsted markedsførte påmelding til konferansen en uke i forkant.

Arrangøren foretar bakgrunnssjekk av alle deltagere, og har også tidligere ønsket nazister velkommen.

Antisemittisme og manifest-anbefaling

En av utlendingene som troppet opp på konferansen i Oslo lørdag, var briten Stead Steadman, som ankom i sine karakteristiske kortbukser.

Steadman ble i 2018 avslørt som en viktig organisator i et nettverk som knyttet sammen nazistiske grupperinger og mindre ekstreme høyreradikale i ulike tilstelninger i Storbritannia, blant annet «London Forum». Miljøet samlet seg blant annet rundt holocaustfornektelse og direkte antisemittisme. Den britiske nettverksbyggeren er særlig opptatt av Sverige og Norge, da han mener den ariske rasen har sitt utspring her, og knytter norrøn gudetro til rasistiske ideer.  Steadman – som selv sympatiserer med nasjonalsosialisme – har tidligere arrangert taler med blant andre Greg Johnson (se nedenfor).

Stead Steadman på vei til Scandza Forum i Oslo.

Også den norske antisemittiske aktivisten Hans Lysglimt Johansen  (Alliansen) deltok på Scandza Forum. Johansen er kjent for jødehets og fascistiske utfall i sosiale medier, samt støtte til Den nordiske motstandsbevegelsen.

Etter et høyreekstremt terrorangrep mot en synagoge i Poway i USA i April i år, anbefalte Johansen gjerningsmannens manifest til sine følgere på twitter, og la ut en lenke til et norsk nettsted som hadde lagt ut hele teksten, som var full av oppfordringer til nye drap på jøder. Hans Lysglimt Johansen tok tilsynelatende avstand fra selve skytingen og annen vold, men skrev samtidig: «Mye av det Earnest skriver er korrekt».

Scandza Forum forsøkte å holde møtestedet hemmelig, men det ble raskt funnet av motdemonstranter og pressen. Her holder den tidligere psykologiprofessoren Helmuth Nyborg sitt foredrag.

Pågrepet av PST – frykter høyreekstrem radikalisering

Deltagerne på Scandza Forum hadde blant annet kommet for å høre på amerikaneren Greg Johnson, en av de viktigste ideologene i miljøet.

Johnson forfekter etnisk rensing for å oppnå stater bestående av bare hvite mennesker, har tatt til orde for å deportere jøder fra Europa og har skrevet noen av de mest eksplisitt antisemittiske tekstene i hele den kvasiakademiske delen av «alt-right».

«Jøder er ikke bare forskjellige fra hvite, men mektige og ondsinnede fiender som bærer betydelig ansvar for å ha forårsake hvites fall og for å gå imot hvit fornyelse», heter det i én av tekstene hans om «jødespørsmålet». 

I forkant av konferansedagen hadde imidlertid Politiets sikkerhetstjeneste (PST) besluttet å pågripe hovedtaleren, og da Johnson ankom det innleide møtelokalet på Sinsen i Oslo lørdag formiddag, ventet politiet på ham for å sette ham i arresten i påvente av bortvisning fra Norge.

Filter Nyheter satte torsdag søkelyset på at Greg Johnson i 2012 gikk langt i å støtte Anders Behring Breiviks begrunnelse for 22. juli-angrepene. Johnson mente blant annet at Breivik i rettssaken i Oslo tingrett hadde gitt et «kraftfullt, intelligent og velargumentert forsvar av sitt syn og handlinger», men at den norske terroristen «valgte feil mål».

«Svakheten i Breiviks argument er ikke det moralske premisset, men valget av mål: Hvis han hadde drept ledelsen i Arbeiderpartiet, eller lederne i norsk presse – i motsetning til folk så unge som 14 år – hadde forsvaret kanskje faktisk holdt vann. Det er sjokkerende at Breivik la så mye tanke og planlegging bak sine handlinger uten å tenke bare litt mer på valget av mål», skrev Johnson den gang.

– Den pågrepne forfekter og kommuniserer en høyreekstrem ideologi. Det er en fare for at den kan resultere i vold eller voldelige handlinger. Den amerikanske statsborgeren blir derfor bortvist fra Norge, helst så fort som mulig, uttalte seniorrådgiver Martin Bernsen i PST etter pågripelsen.

– Min klient bestrider å være til fare for grunnleggende nasjonale interesser, sier Johnsons advokat i Norge, John Christian Elden, til NRK.

«Jeg har aldri støttet Breiviks forbrytelser. Ryktesprederne klipper og limer sitater ut av kontekst», uttalte Johnson via Scandza Forum etter pågripelsen. Organisasjonen hevder samtidig at Johnson vurderer «å ta rettslige skritt mot Filter Nyheter» på grunn av artiklene om hans støtte til Breiviks tankegods..

Flere koblinger til nynazister

Lederen av Scandza Forum, Frodi Midjord, har lenge pleid kontakt med både høyreekstreme og andre rasistiske miljøer. Lørdag holdt han selv tale for de mange nordmennene som var møtt fram i Oslo.

Frodi Midjord under Scandza Forum i Oslo.

I en tidligere podkast med tittelen «Me ne frego» («Jeg bryr meg ikke»), et motto hentet fra Mussolini-æraens fascister, var Midjord programleder og inviterte blant andre gjester fra Den nordiske motstandsbevegelsen, deriblant den voldsdømte nynazisten Emil Hagberg, som fikk snakke om DNMs demonstrasjoner i Sverige.

Selv har Midjord vært gjest i den antisemittiske podkasten «Vita Pillret», som ble laget av en svensk gruppe som samarbeidet med den rasistiske «alt right»-frontfiguren Richard Spencer i USA.

Da Midjord gjestet en konferanse i Kiev før jul i fjor, der han satt i et panel med den drapsdømte tyske nynazisten Hendrik Möbus, snakket han om hvordan politikere i vestlige land tvinger innbyggere til å «akseptere masseinnvandring for å erstatte oss» og kritiserte at julereklamer på tv i Europa og USA viste bilder av «raseblandede par».


  • Filter ser det som en viktig oppgave å prioritere uavhengig journalistikk om politisk ekstremisme, hatkriminalitet, rasisme og relaterte temaer. Har du lyst til å støtte vårt arbeid , kan du sende Filter-redaksjonen et engangsbeløp via Vipps. Tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media). Alle bidrag går til redaksjonelt arbeid. På Filter X og Filter Nyheter finner du ingen annonser, kun grundig  journalistikk, og Filters publikasjoner skal være åpne og gratis for alle. Vår forretningsmodell er innholdsmarkedsføring publisert på Filterpartner.no.