Jakten på dette sjeldne metallet kan føre til stormaktskonflikt i Norges bakgård

Scandium. Foto: Heinrich Pniok / CC 3.0

5. desember ble det klart at et flertall i Stortinget går inn for å utvinne mineraler på den norske havbunnen. Regjeringspartiene Ap og Sp får med seg Høyre og Frp på forslaget og sikrer slik flertall i Stortinget.

– På havbunnen finnes viktige mineraler vi trenger til å bygge vindturbiner, solcellepanel og el-biler, som vil være avgjørende for å nå klimamålene våre uten å gjøre oss avhengige av mineraler fra noen få land utenfor Vesten, sa leder av Stortingets energi- og miljøkomité, Marianne Sivertsen Næss (Ap), under dagens pressekonferanse.

Regjeringens forslag om undersjøisk mineralutvinning har vakt stor politisk motstand i partiene på venstrefløyen og i miljøbevegelsen. Frykten er at gruvedriften vil ødelegge sårbare økosystem i dyphavet.

Etter flere uker med forhandlinger har imidlertid Høyre og Frp gått med på å støtte gruvedriftsplanene. Blant annet skal det stilles strengere miljøkrav enn det som opprinnelig lå i forslaget.

Det er klimaendringene som gjør at disse mineralressursene nå blir mer tilgjengelige.

Etterhvert som havisen smelter og de arktiske farvannene åpner opp for ferdsel, vil flere land enn Norge ønske å få kloa i de verdifulle mineralene. Det gjelder også stormakter som USA, Kina, Russland og EU.

I norske farvann er det ett mineral som peker seg ut:

Scandium har evne til å gjøre aluminium så sterkt at det kan brukes i russiske jagerfly og det har s...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.