Innvandringsprofet om: • Norsk trygdeeksport • Asylmottak i Afrika • Norges rolle

Alexander Betts, forfatter og professor og migrasjonsforsker ved Oxford University. Montasje: Tora Lind Berg

Er Aps nye vending i asylpolitikken bare populisme i intellektuell forkledning? Vi gikk til kildens utspring. Han kalles en av verdens mest innflytelsesrike intellektuelle. Økonomiprofessor og tidligere direktør for utviklingsforskning i Verdensbanken Paul Collier og hans kollega og faglige sidekick, migrasjonsforsker Alexander Betts, er blitt europeiske regjeringers nye ledestjerner på flyktningpolitikk. The Economist utropte boken deres «Refuge: Rethinking Refugee Policy in a Changing World» til den viktigste boken som ble utgitt i fjor. Ideene deres har vunnet terreng blant sosialdemokratiske partier i hele Europa i rekordfart. Migrasjonsdebatten der og her hjemme har flyttet seg metervis siden Tysklands leder Angela Merkel lanserte sin velkommen-politikk på slutten av 2015. Arbeiderpartiets søsterparti i Danmark inviterte Collier til landsmøtet sitt i desember i fjor. Nylig var mennene i Oslo for å presentere sine tanker for norske og internasjonale toppbyråkrater, forskere og politikere på innvandringsfeltet under en konferanse arrangert av European Migration Network (EMN) Norway. Aps innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani er en av politikerne her hjemme som kommer med tanker tydelig inspirert av Collier og Betts. Så hva mener professorene fra Oxford? Kortversjonen er «hjelp flyktningene der de er». Hørt det før? Høres det ikke ut som det Frp sa i forfjor? Jo, det gjør det. Hvor mye likner egentlig Frps og kanskje etterhvert Aps asylpolitikk på det Betts og Collier forfekter?

Etiske regler alle kan støtte

— Det vi prøver å gjøre, er å definere etiske holdepunkter alle land kan enes om, med et samlende språk som ulike politiske parti fra sentrum-venstre, sentrum- høyre og sentrum kan dreie rundt når de snakker om migrasjonspolitikk. Vi...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.