Det er ennå høyst uklart om Islamsk Råd Norge (IRN) vil kunne bestå som en paraplyorganisasjon for alle norske muslimske menigheter, eller om organisasjonen vil rakne i årets tilspissede maktkamp. I et rådsmøte på lørdag ble det valgt en valgkomité som den neste måneden vil få en svært komplisert oppgave med å komme opp med styrekandidater som er spiselig for alle fraksjonene.

Den fungerende ledelsen i Islamsk råd har ville først holde hemmelig hvem rådsmøtet satte inn i valgkomiteen, men Filter Nyheter fikk tirsdag bekreftet at den består av følgende navn:

  • Mohammad Fayyaz Moghal (63), styremedlem ved Muslim Senter Furuset
  • Jama Farah Adan Warsame (33),  administrativ leder ved Tawfiiq Islamsk Senter (Tøyen)
  • Zahra Batool Afzal (30), Søndre Nordstrand muslimske senter
  • Zulqarnain Sakandar Madni (43), imam som opptrer som «uavhengig»
  • Ørjan Rabben Askvik (33), styremedlem ved Islamsk kultursenter i Nordland

Konspirasjonsteorier om Bush og jøder

Det er imamen Zulqarnain Sakandar Madni som peker seg ut i valgkomiteen. Han er kjent som en ung imam som, i motsetning til mange av sine eldre kolleger, er vokst opp i Norge og snakker plettfritt norsk. Han har samtidig sin islamtolkning fra mangeårig utdanning ved Det islamske universitetet i Medina i Saudi-Arabia, har hatt vansker med å forklare hva han mener om sharialov i Norge og var tidligere regnet som en mentor for kontroversielle Islam Net i Oslo. Under karikaturstriden i 2006 var han en del av den norske UD-støttede delegasjonen som dro på rundreise i Midtøsten for å roe gemyttene.

For både seks og ti år siden skapte han imidlertid større overskrifter med sine svært oppsiktsvekkende uttalelser om terrorangrepene 11. september 2001 i USA.