Imam som mente USA og jødene sto bak 9/11 skal utpeke nytt styre i Islamsk råd

Det er ennå høyst uklart om Islamsk Råd Norge (IRN) vil kunne bestå som en paraplyorganisasjon for alle norske muslimske menigheter, eller om organisasjonen vil rakne i årets tilspissede maktkamp. I et rådsmøte på lørdag ble det valgt en valgkomité som den neste måneden vil få en svært komplisert oppgave med å komme opp med styrekandidater som er spiselig for alle fraksjonene.

Den fungerende ledelsen i Islamsk råd har ville først holde hemmelig hvem rådsmøtet satte inn i valgkomiteen, men Filter Nyheter fikk tirsdag bekreftet at den består av følgende navn:

  • Mohammad Fayyaz Moghal (63), styremedlem ved Muslim Senter Furuset
  • Jama Farah Adan Warsame (33),  administrativ leder ved Tawfiiq Islamsk Senter (Tøyen)
  • Zahra Batool Afzal (30), Søndre Nordstrand muslimske senter
  • Zulqarnain Sakandar Madni (43), imam som opptrer som «uavhengig»
  • Ørjan Rabben Askvik (33), styremedlem ved Islamsk kultursenter i Nordland

Konspirasjonsteorier om Bush og jøder

Det er imamen Zulqarnain Sakandar Madni som peker seg ut i valgkomiteen. Han er kjent som en ung imam som, i motsetning til mange av sine eldre kolleger, er vokst opp i Norge og snakker plettfritt norsk. Han har samtidig sin islamtolkning fra mangeårig utdanning ved Det islamske universitetet i Medina i Saudi-Arabia, har hatt vansker med å forklare hva han mener om sharialov i Norge og var tidligere regnet som en mentor for kontroversielle Islam Net i Oslo. Under karikaturstriden i 2006 var han en del av den norske UD-støttede delegasjonen som dro på rundreise i Midtøsten for å roe gemyttene.

For både seks og ti år siden skapte han imidlertid større overskrifter med sine svært oppsiktsvekkende uttalelser om terrorangrepene 11. september 2001 i USA.

Overfor NRK, Aftenposten og VG ga han i 2006 uttrykk for at al-Qaida og Osama bin Laden var diktet opp av amerikanerne og at det var USA selv som drepte 2996 mennesker i 9/11-angrepene.

«Jeg tror det er sannsynlig at USA sto bak terrorangrepene 11.september. Al-Qaida og Osama bin Laden har blitt kjørt fram som de skyldige uten bevis», uttalte imamen blant annet, og kalte bin Laden «bare en skikkelse som blir brukt av amerikanerne».

Henvisningene til de søkte konspirasjonsteoriene førte til en uvanlig skarp pressemelding fra USAs ambassade, om at «det er trist og støtende at en åndelig leder forsvarer terrorister ved å klandre andre for deres handlinger».

Men snaue to år seinere, i mai 2008, frontet Zulqarnain Sakandar Madni igjen synet på at det var helt andre enn al-Qaida som sto bak 9/11-angrepene. Under et foredrag i regi av Islam Net på Høgskolen i Oslo gjentok og utdypet han antydninger om at amerikanske myndigheter hadde planlagt terroren, men tok nå også til orde for at jøder var forhåndsvarslet om angrepene på World Trade Center.

«Totalt 4000 jøder var borte fra de to tårnene samme dag. De kom ikke på jobben. Hvorfor ikke?», spurte imamen, om de forlengst tilbakeviste ryktene.

Jøde-uttalelsen ble karakterisert som «avskyelig» av daværende Minerva-redaktør Torbjørn Røe Isaksen (H), og Siv Jensen (Frp) føyde imamen inn i «typiske radikale krefter som vi må slåss for å dempe».

Filter Nyheter har vært i kontakt med Zulqarnain Sakandar Madni både i går og i dag. Han avslår å utdype sine kontroversielle uttalelser fra 2006 og 2009 og vil, i likhet med de andre i komiteen, ikke kommentere  utnevnelsen.

Full splittelse

Dramatikken i Islamsk Råd ble til åpen konflikt i vår, da styret for alvor vendte seg mot generalsekretær Mehtab Afsar fordi han skal ha latt være å rette seg etter gjentatt misnøye med hvordan han utførte lederjobben. Styret innstilte på å si opp Afsar. Men i stedet for at han mistet jobben, ledet en påfølgende generalforsamling til at hele styret gikk av i protest da det ble klart at Afsar hadde sikret seg støtte ved en rekke moskeer.

Kebba Jain Secka, Zahid Mukhtar og Mohamed Mohamoud Ibrahim har siden styrt organisasjonen som et «arbeidsutvalg», men mangler tillit hos en rekke av de viktigste muslimske lederne i Oslo. 

Arbeidsutvalget som nå representerer Islamsk Råd fram til nytt styre blir valgt, skal denne uka i møte med Kulturdepartementet om prosessen, etter at kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland i juni frøs statsstøtten til IRN på grunn av uklarhetene rundt maktkampen.

Den 9/11-omstridte imamen i komiteen er ikke den eneste blant nøkkelpersonene i dagens versjon av Islamsk råd som må svare for kontroversielle uttalelser i fortida. Zahid Mukhtar uttrykte i 2004 forståelse for drapet på filmskaperen Teo van Gogh. Kebba Secka måtte i sommer klargjøre at han ikke lenger støtter omskjæring av kvinner – etter at han i 2000 måtte trekke seg fra vervene sine for synet på kjønnslemlestelse.

Innstillingen fra valgkomiteen om nytt styre er ventet i oktober.

Fungerende styreleder Kebba Secka har så langt ikke besvart Filter Nyheters henvendelser verken tirsdag eller onsdag.

– Vi har ikke bestemt oss for hva vi skal gå ut med ennå, sa Secka til Vårt Land tirsdag, om hemmelighetskremmeriet bak valgkomiteen.

Ingen av de fire medlemmene av valgkomiteen Filter Nyheter var i kontakt med tirsdag, ville bekrefte sin rolle.

OPPDATERING: Islamsk Råd: – Vi kan ikke reagere på imamens uttalelser til evig tid