«Hvite nasjonalister» på Oslo-konferanse: Talere vil ha jøder ut av Europa og knyttes til nazi-blogger

 

Lørdag 1. juli skal nøkkelpersoner i den amerikanske «alt-right»-bevegelsen for første gang holde taler i Norge. Konferansen «Scandza Forum», som også ble avholdt i Stockholm 20. mai, er et forsøk på å skape engasjement i Norge og Sverige rundt «hvit nasjonalisme».

(OPPDATERING 3. juli: Ifølge Filter Nyheters kilder deltok flere enn 40 personer på arrangementet).

Det er den norske aktivisten Olav Torheim (37) som i april opprettet foreningen Scandza Forum i Norge, og som framstår som arrangør, trolig sammen med islendingen Fróði Midjord. Torheim er redaktør i det nasjonalistisk orienterte «høgnorsk»-bladet Målmannen og har tidligere deltatt på ytre-høyre-demonstrasjoner i blant annet Polen. I en artikkel i Målmannen i 2012 framsto han positiv til nynazist-samlingen Salemmarsjen i Sverige, der han var tilstede to år på rad.

Olav Torheim. (Foto: IRENE BRATTENG JENSSEN / AVISA NORDHORDALAND)

Torheim presenterer Scandza Forum som «eit ope forum for ordskifte og informasjonsformidling kring nordisk og europeisk identitet og eigenart».

Det som ikke framgår av invitasjonen er at flere av de andre talerne er uttalte antisemitter og at to av dem bruker symboler og sjargong de fleste vil forbinde med nazisme.

Ervin Kohn, som er styreleder i Det mosaiske trossamfunn og andre nestleder i Antirasistisk senter, kjenner godt til at konferansen skal avholdes i Oslo denne helga.

–Jeg blir skremt. Skremt av at de får mer mot, og skremt av at de blir flere, uten at jeg har tall på det. De som skal tale her er vel så farlige som dem som bruker vold og stikker folk i ryggen. De forsøker å ikle seg en akademisk dress, i motsetning til de mer primitive elementene på ytre høyre side, sier Kohn til Filter Nyheter.

Han tror personene bak «Scandza Forum» forsøker å appellere i Norge ved å framstå som mer sofistikerte enn uttalt voldsforherligende grupper.

– En gjeng med skinheads har vanskelig for å rekruttere folk som kanskje ikke vil identifisere seg med vold eller skinheads. Men disse kamuflerer sine holdninger, sin antisemittisme og sin kvinnefiendtlighet. De er farlige på et annet nivå, mener Kohn.

Filter Nyheter har gjort en omfattende gjennomgang av bakgrunnen til foredragsholderne som arrangøren hevder kommer til Oslo:

«Millenial Woes» (Colin Robertson)

Videobloggeren Colin Robertson har fram til nylig operert med skjult identitet bak pseudonymet Millenial Woes, men ble i januar i år «outet» av medier både hjemme i Skottland og i britiske riksaviser. (Han sto ikke i det opprinnelige programmet i Oslo, men skal nå ha erstattet Jonas de Geer, et tidligere medlem i nazistiske Svenskarnas parti som likevel ikke kunne komme).

«Millennial Woes» har kalt alt-right «en mekanisme for å vekke hvite» og «en bro til en framtid med sikkerhet for hvite barn» der hvite vil «forstå at de er et svært usedvanlig kontinuum – den siste utgaven av en nydelig skapning som så forbi det materielle og over beistene».

Robertson har fra talerstolen tidligere  vist til «de 14 ordene» – et slagord fra den nå avdøde «hvit makt»-lederen David Lane som nesten utelukkende har vært brukt av nynazister: «We must secure the existence of our people and a future for white children». (Lane var i 1984 involvert i drapet på en jødisk radioprogramleder og ble dømt til 190 års fengsel for sin rolle i den voldelige rasistorganisasjonen The Order).

«Millennial Woes» var en av hovedtalerne da den «akademiske rasisten» Richard Spencer holdt konferanse i Washington D.C. etter Donald Trumps valgseier. Arrangementet ble verdenskjent da flere av tilhørerne reiste armen i nazihilsen da Spencer ropte «Hail Trump, hail our people, hail victory!» fra scenen:

Da magasinet Atlantic i fjor lagde en dokumentar om miljøet rundt Richard Spencer uttalte Robertson seg – da ennå under pseudonym – om jøder: «For to eller tre år siden forsto jeg endelig det som kalles Det jødiske spørsmålet. At det er problemer med det jødiske folk».

På en konferanse i Stockholm i februar, formulerte «Millenial Woes» seg slik (vår oversettelse fra engelsk) om innvandring til Sverige og andre europeiske land:

«Vi er i Europa, vi er i det sanne hjemmet for hvite, stedet vi hører til, stedet vi må beskytte og holde hellig. I motsetningen til amerikanerne har vi ikke skytevåpen til å beskytte oss selv, våre kjære, våre venner og vår eiendom med. Så kanskje vi ikke går like langt som amerikanerne i å yte motstand («put up a fight»), men vi har noe de ikke har: De historiske båndene til disse landområdene som våre forfedre bebodde i tusenvis av år og som de ga i arv til oss. Derfor kommer vi til å yte motstand. (….) Uansett hva som skjer i Trumps USA er vi i Europa dømt til å føre krig»

Robertson mener forøvrig at at kvinner ikke skal ha stemmerett.

«Greg Johnson»

«Greg Johnson» ble sladdet i arrangørens videoopptak fra den svenske utgaven av Scandza Forum.

Johnson, en sentral person blant alt-right-skribentene på amerikanske nettsteder, har erklært at «Hvit nasjonalisme er for hvites interesser og mot interessene til våre rase-fiender». Han har skrevet tekster om den  «Det jødiske problemet» og at «hvite» og jøder er ulike raser som må holdes adskilt.

«Since we are fighting for nothing less than the biological survival of our race, and since the vast bulk of Jews oppose us, we need to err on the side of caution and have no association with Jews whatsoever», heter det i ett av blogginleggene hans.

Aktivisten har også skrevet om at jøder ikke hører hjemme i europeiske land i hans visjon av «etnonasjonalisme».

«Thus if England is to be English, Sweden to be Swedish, Ireland to be Irish, alien populations need to be repatriated to their own homelands, Jews included. That is the ethnonationalist answer to the Jewish question (…) Jews are not just different from whites, but powerful and malevolent enemies who bear significant responsibility for causing white decline and opposing white renewal», skrev Johnson.

Johnson skal den siste tida ligget i konflikt med Richard Spencer og svensken Daniel Friberg, en tidligere meningsfelle som har gitt inntrykk av at han vil skape et konkurrerende, ideologisk miljø i Skandinavia.

«Lauritz von Guildhausen»

Dette er etter alt å dømme pseudonymet til en nordmann, som er en del av den mest provokative delen av det USA-baserte «alternativhøyre», med utgangspunkt i det beryktede meme- og nettroll-forumet 4Chan.

«Lauritz von Guildhausen» er tilknyttet Daily Stormer, ett nettsted som har seksjonene «rasekrig» og «det jødiske problemet» og bruker referanser til holocaust, Hitler og hakekors som sjargong, memer og «satire». Nylig har nordmannen skrevet innlegg om sommerens bilbranner i Oslo og omtalt antatte brannstiftere som «sand people» og knyttet det til kampen for «hvit nasjonalisme». Han har også vært med å spre det antisemittiske «ekko-memet», og er podkastprater i flere av produksjonene til sfæren The Right Stuff – der «Mike Enoch» (se nedenfor) er sentral.

Da «Lauritz» i januar i år deltok i den svenske podkasten til nynazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen, opplyste han at han er fra Vestlandet. Her snakket han blant annet om «rasesolidaritet» og  om det nynazistene kaller «det jødiske spørsmålet».

«It’s almost Pavlovian at this stage, everytime I hear a jewish sounding surname, mye «jew-dar» will just go off, like «beep, beep, beep, beep», someone is inserting their agency into the narrative here to push it somewhere that isn’t good for you», sa nordmannen.

 

«Mike Enoch» (Mike Peinovich)

Peinovich er en av de mest innflytelsesrike nettpersonlighetene i populariseringen av «alt-right» som merkenavn, og kjent for antisemittisme som utstrakt virkemiddel i podkasten «The Daily Shoah» og paraplyen The Right Stuff, som han var med på å starte.

The Daily Shoah var opphavet til «parantes-memet», som har blitt brukt til å trakassere jødiske samfunnsdebattanter og journalister på nettet etter å ha framhevet dem med tre (((paranteser))) rundt navnet.

«Mike Enoch», som regnes som tilhenger av «hvit nasjonalisme», havnet i trøbbel med den antisemittiske delen av alt-right da det virkelige navnet hans ble kjent, samt at han hadde en jødisk ektefelle. Posisjonen og privatlivet hans har i ettertid blitt forsvart av blant andre Greg Johnson (se over).

Forsker: – Forkjempere for raselære

Lars Erik Berntzen, som forsker på motstand mot islam i Vest-Europa og er stipendiat ved European University Institute i Firenze, mener at «Scandza forum» ved første øyekast fremstår som en «broket gruppe som i all hovedsak representerer en etnopluralistisk linje».

– Ifølge den svenske sosiologen Jens Rydgren representerer de den andre ideologiske bølgen som gjorde seg gjeldende blant ytre høyre etter nazistene og fascistenes nederlag i andre verdenskrig. Tankegodset har sitt utspring i Frankrike, hvor det skjøt fart på 1970-tallet, sier han til Filter Nyheter.

– Formelt sett opererer de ikke med kulturelle, rasemessige eller etniske hierarkier – det vil si at de sier ikke at noen folkegrupper er mindre verdt eller underlegen andre. De er derimot forkjempere for at nasjonalstater skal være for enkelte etniske folkegrupper – Norge for nordmenn og så videre.

Etter å ha sett nærmere på talerne som ventes til Oslo lørdag, sier Berntzen dette:

– Mange av dem framstår som forkjempere av den formen for antisemittisme og raselære som nazistene stod for. Enkelte av dem har også koblinger til høyreekstreme organisasjoner. Å si at det i all hovedsak er snakk om identitære etnopluralister, blir dermed feil. Når det er sagt har partier og grupper som målbærer den etnopluralistiske linjen historisk sett ikke hatt særlig problem med å samarbeide med, eller ha medlemmer som er antisemitter og rasister av den gamle støpningen. Deres linje har heller vært at disse synene ikke skal være en del av den formelle platformen og at slike personer ikke får en framtredende organisatorisk rolle, sier han.

– Det er altså langt ifra vanntette skott mellom de etnopluralistiske, identitære og de som står for antisemittisme og raselære, legger Berntzen til.

Ukjent sted og oppmøte

Det var fredag ikke kjent hvor i Oslo «Scandza Forum» skal avholdes. På møtet i Stockholm skal det ha vært over hundre tilhørere, men det er lite trolig at oppmøtet blir like stort i Oslo.

Da arrangementet ble opprettet på Facebook, var det flere nynazister, blant andre fra «Den nordiske motstandsbevegelsen», som viste sin interesse. Det er ikke kjent om noen av dem faktisk skal delta på møtet, eller om arrangøren vil tillate det.

Filter Nyheter har 18. mai, 29. juni og 30. juni forsøkt å nå Olav Torheim og andre personer tilknyttet Scandza Forum via telefon, sms, epost og Facebook, men har ikke fått svar på noen av henvendelsen. Vi har derfor ikke fått stilt de involverte nordmennene spørsmål om i hvilken grad de støtter uttalelsene til de enkelte foredragsholderne. (Oppdatering 6. juli: Torheim ønsker fortsatt ikke å la seg intervjue).

Har du opplysninger om arrangementet i Oslo? Send oss tips på epost til harald (A) filtermedia.no

REDIGERING: I teksten om Greg Johnson er det etter første publisering føyd til et avsnitt om hans syn på jøder i europeiske land som hadde falt ut av teksten under tidligere redigering.