«Hvite nasjonalister» på Oslo-konferanse: Talere vil ha jøder ut av Europa og knyttes til nazi-blogger

  Lørdag 1. juli skal nøkkelpersoner i den amerikanske «alt-right»-bevegelsen for første gang holde taler i Norge. Konferansen «Scandza Forum», som også ble avholdt i Stockholm 20. mai, er et forsøk på å skape engasjement i Norge og Sverige rundt «hvit nasjonalisme». (OPPDATERING 3. juli: Ifølge Filter Nyheters kilder deltok flere enn 40 personer på arrangementet). Det er den norske aktivisten Olav Torheim (37) som i april opprettet foreningen Scandza Forum i Norge, og som framstår som arrangør, trolig sammen med islendingen Fróði Midjord. Torheim er redaktør i det nasjonalistisk orienterte «høgnorsk»-bladet Målmannen og har tidligere deltatt på ytre-høyre-demonstrasjoner i blant annet Polen. I en artikkel i Målmannen i 2012 framsto han positiv til nynazist-samlingen Salemmarsjen i Sverige, der han var tilstede to år på rad. [caption id="attachment_1765" align="alignnone" width="696"] Olav Torheim. (Foto: IRENE BRATTENG JENSSEN / AVISA NORDHORDALAND)[/caption] Torheim presenterer Scandza Forum som «eit ope forum for ordskifte og informasjonsformidling kring nordisk og europeisk identitet og eigenart». Det som ikke framgår av invitasjonen er at flere av de andre talerne er uttalte antisemitter og at to av dem bruker symboler og sjargong de fleste vil forbinde med nazisme. Ervin Kohn, som er styreleder i Det mosaiske trossamfunn og andre nestleder i Antirasistisk senter, kjenner godt til at konferansen skal avholdes i Oslo denne helga.

–Jeg blir skremt. Skremt av at de får mer mot, og skremt av at de blir flere, uten at jeg har tall på det. De som skal tale her er vel så farlige ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.