PST koblet inn: Høyreradikale aktivister fengslet etter våpenbeslag flere steder i landet

Politiets sikkerhetstjeneste bekreftet tirsdag formiddag at PST undersøker mulige koblinger til høyreekstremisme etter store beslag av skytevåpen hos flere nordmenn som er pågrepet og siktet for våpenlovbrudd.

– Per i dag foregår etterforskningene hos de enkelte politidistriktene, men PST følger etterforskningene fortløpende med tanke på om de siktede er personer som faller innenfor vårt ansvarsområde rundt høyreekstremisme, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til Filter Nyheter.

Var leder for Selvstendighetspartiet

Opprullingen startet da politiet i juni avdekket at den tidligere lederen for det høyreradikale Selvstendighetspartiet, Oliver Hugaas (30), hadde  6 maskingevær, 10 rifler, 5 pistoler, 31 maskingeværbelter, 18 magasiner, mer enn 8000 skarpe skudd, flere våpendeler i form av uplomberte pistolløp, 5 ladearmer til rifle og flere lysgranater – uten våpentillatelse.

Mange av våpnene beslaglagt hos Hugaas er plomberte og/eller svært gamle, men samtidig fant politiet våpen som etterforskerne mener kan gjøres funksjonelle med enkle grep.

Det var Avisa Nordland og Romerikes Blad som først omtalte pågripelsene i saken.

Hugaas, som regner innvandrere som «kolonister» som er del av en «befolkningsutskiftning» organisert av «kulturmarxister»,  har lenge vært åpen motstander av norsk våpenlovgivning. Samtidig har han oppmuntret meningsfeller i Norge til å skaffe seg skytevåpen med tanke på et mulig framtidig oppgjør med en «tyrannisk» statsmakt.

Da Hugaas ble varetektsfengslet i Bodø 22. juni, ble han ilagt brev- og besøks-forbud i tillegg til to uker full isolasjon i fengselet for at han ikke skulle ha mulighet til å ødelegge bevis ved å ta kontakt med andre involverte.

Senere er to andre menn pågrepet og flere skytevåpen oppdaget.

Har støttet høyreradikale grupper

Også disse mennene, en 25-åring og en 34-åring fra Østlandet, har tidligere gitt uttrykk for sympati med høyreradikale bevegelser.

En nettprofil med samme navn som den våpensiktede 25-åringen ga i 2019 uttrykk for å ha deltatt på den raseideologiske konferansen Scandza Forum og var negativ til at PST hadde pågrepet den høyreekstreme amerikaneren Greg Johnson før han fikk tale på arrangementet i Oslo.  På Facebook har den nå varetektsfengslede mannen en rekke personer med bakgrunn fra organisert nynazisme,  muslimfiendtlige organisasjoner og høyreradikale småpartier på vennelisten.

Den tredje pågrepne i våpensaken framsto rundt forrige stortingsvalg som støttespiller for partiet Alliansen, som i dag er en del av det høyreekstreme miljøet i Norge. Mannens advokat opplyser at han tar avstand fra høyreekstremisme.

– Han betegner seg selv den dag i dag som apolitisk. Han har hatt tilknytning til et politisk miljø for noen år siden, sånn som jeg har forstått det var det i sist i 2017. Det vil si lenge før han har hatt noe befatning med noen våpen, sier advokat Ole-Kristian Ringnes til NRK.

Flere kilder opplyser til Filter Nyheter at langt flere nordmenn enn de fengslede knyttes til et mulig nettverk av personer som skaffer hverandre våpen på det illegale markedet, og at det derfor kan komme flere pågripelser eller ransakinger.

Miljøet beskrives som et samlermiljø av den ene siktede i saken, ifølge en fengslingskjennelse.

«Vi europeere blir utskiftet» – varslet «front» mot «kulturmarxisme»

Oliver Hugaas, som kaller seg nasjonalist, ble valgt til leder for Selvstendighetspartiet under et landsmøte i Stavanger i januar 2020. Han hadde da bakgrunn fra både Demokratene og Alliansen.

– Vi skal smadre kommunismen mot det uknuselige berget av vår kollektive vilje, uttalte Hugaas i en pressemelding etter ledervalget.

Avtroppende leder karakteriserte ham som «en ung, dyktig mann» som delte «partiets ønsker om et samlet og sterkt Norge».

«Det var på internett og i hjemmet jeg fant nasjonalismen, ekte patriotisme, usensurert kjærlighet til folk og nasjon», uttalte han i et intervju med et høyreradikalt nettsted få dager senere.

Der omtalte Hugaas seg selv som en «gamer» og en «shitposter» som hadde fått «nok av hvordan samfunnet vårt blir subvertert», samtidig som han poengterte at han var dypt kristen læstadianer.

Hugaas hevdet i intervjuet at europeere er ofre for en «ekte og organisert» befolkningsutskiftning: «Vi europeere blir utskiftet av den endeløse strømmen fra den andre siden av Middelhavet, hvis vi ikke tar tiltak så vil vi forsvinne som folk innen kort tid», sa partilederen.

Året i forveien hadde han deltatt i et møte med det innvandringsfiendtlige ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) i Berlin. Etterpå tok han til orde for en «felles front mot internasjonal verdensfinans og global kulturmarxisme» i et innlegg hos nettstedet Resett.

Hugaas har også markert seg som sterk tilhenger av den amerikanske eks-presidenten Donald Trump. Etter at høyreekstremister og konspirasjonsteoretikere stormet kongressbygningen i Washington D.C. 6. januar i år, ga Hugaas uttrykk for støtte til gjerningspersonene. «Slik stopper man et stjålet valg», skrev nordmannen.

Delte våpenbilde: «Sverger på mitt livsblod»

Fra sin offisielle Facebook-side har Hugaas i rollen som politiker lagt ut bilder av egne våpen og uttalt seg kritisk om den nye våpenloven, som innebar registreringsplikt for plomberte våpen og trådte i kraft 1. april 2020.

«Jeg sverger på mitt livsblod at våpenloven skal tilbake til sin originale hensikt, nemlig å føre et register på hvem som eier hvilke våpen, ikke for å undertrykke lovlydige borgere!», skrev han i mars i fjor.

Fra den samme Facebook-siden har han i vår oppfordret sine følgere til å melde seg inn i pistolklubber eller Det frivillige skyttervesen.

«Hvorfor være hjelpesløs og til bryderi i en katastrofe når du istedenfor kan være en del av løsningen? […] Norge Først! I dag, i morgen og for all fremtid», skrev han i begynnelsen av mai.

Hugaas har ofte brukt krigerske referanser for å mane til støtte til ytre høyre-grupperinger.

«Vi er nødt til å finne styrken til Olav den Hellige hver enkelt av oss og plukke opp skjoldet og sverdet», uttalte han i en podkast for et drøyt år siden.

I 2020 tok han også til orde for å ta i bruk Heimevernet i «utvalgte bydeler» i de store byene i Norge for å bekjempe «det kriminelle miljøet som vokser fram».

«Disse parasittene skal bli underkuet vår kollektive vilje! Nok er nok, tiden er kommet for å skyte spurv med kanon. Ingen nordmann skal måtte lide en dyster skjebne fordi at danserne på Stortinget ikke har manndom nok til å sette ned foten», skrev Hugaas.

Uniformen på bildet øverst i denne artikkelen er bekledning Hugaas oppgir å ha designet i forbindelse med 8. mai 2020, for å hedre krigsveteraner. «Medaljen er en sivil medalje for lang og tro tjeneste som jeg har søkt om å få utdelt til meg selv», skrev han den gang.

Partiet ble nedlagt: «Jeg vil ofre alt for Norge»

I slutten av januar i 2021 ble Selvstendighetspartiet besluttet lagt ned, samtidig som medlemmene ble oppfordret til å melde seg inn i Demokratene.

Hugaas delte selv oppfordringen fra sin offisielle Facebook-side:

«Politikk er krig med andre midler og i denne krigen er vårt folk ikke tjent med at vi kjører høvdingveldet. Jeg vil ofre alt for Norge, folkets kjærlighet er min belønning», skrev politikeren.

Per i dag står minst én person med bakgrunn fra Selvstendighetspartiet som listekandidat for Demokratene før stortingsvalget til høsten. Det gjør imidlertid ikke Hugaas.

Mener beslaglagte våpen er ubrukelige

Filter Nyheter har tirsdag ikke lykkes med å få tak i forsvareren til siktede Oliver Hugaas, og advokaten opplyser til andre medier at han er på ferie.

Den fengslede 34-åringens forsvarer, advokat Ole-Kristian Ringnes opplyser at hans klient har erkjent de faktiske forholdene, men ikke straffskyld, fordi han har samlet på gamle våpen før en lovendring i 2020.

– Han er i besittelse av alle disse plomberte våpnene fra samlingen, som han selv beskriver som ubrukelige. Han mener det ikke er straffbart å være i besittelse av dem, sier forsvareren til NRK.

Advokaten til den siktede 25-åringen har ikke uttalt seg om siktelsen.

  • Oppdatering 21. juli klokken 12:00: Oliver Hugaas’ forsvarer Svein Skipnes skriver følgende i en e-post til Filter Nyheter: «Per nå har en ingen kommentarer i saken ut over at en ikke ser at den gir grunnlag til å navngi min klient».


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.