Høyreekstreme «alltid ønsket velkommen» i AfD, ifølge tysk forsker – nå frykter han fortsettelsen

Sosiolog Axel Salheiser forsker på høyreekstremisme og anti-demokratisk mobilisering.

Nylig ble det kjent at tysk etterretning mistenker det store, innvandringsfiendtlige opposisjonspartiet Alternative für Deutschland (AfD) for å være høyreekstremt.

Mistanken kommer etter to år med undersøkelser der innenlandsetterretningen Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) i samarbeid med jurister og akademikere har gjennomgått taler, poster i sosiale medier og andre ytringer fra totalt 302 personer med verv i partiet. Den 1100 sider lange sluttrapporten er unntatt offentligheten, men danner grunnlaget for en konklusjon om at AfD utgjør en trussel mot den tyske grunnloven – og dermed demokratiet. Konklusjonen er riktig, mener den tyske ytre høyre-eksperten Axel Salheiser. Han er sosiolog ved Institutt for Demokrati og Sivilsamfunn i den tyske byen Jena, der han forsker på høyreekstremisme og anti-demokratisk mobilisering. – AfD er et anti-demokratisk parti, og det er substansielle grunner for å regne dem som motstandere av den liberale, demokratiske orden i Tyskland. BfVs klassifisering er logisk, men kommer sent: Sivilsamfunnet, journalister og eksperter har lenge satt lys på de problematiske sidene ved AfD, skriver Salheiser i en e-post til Filter Nyheter.

Rapporten: Forgifter det politiske klimaet

Mistanken om høyreekstremisme åpner for en potensielt omfattende overvåkning, men denne er inntil videre stoppet av forfatningsdomstolen i Köln. Det var nyhetsmagasinet Der Spiegel som først avslørte at etterretningstjenesten BfV hadde endret sin vurdering av AfD. Magasinet har gjengitt dele...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.