Høyreekstrem partileder risikerer fengsel: Tiltalt for hatytringer mot jøder, muslimer og homofile i tillegg til NAV-bedrageri

Hans Jørgen Lysglimt Johansen (52) er nå tiltalt for en lang rekke hatefulle ytringer, etter straffelovens § 185.

Alliansen-lederen er også tiltalt for såkalt hensynsløs adferd overfor jødiske Ervin Kohn, daværende forstander i Det mosaiske trossamfund og nestleder i Antirasistisk senter.

Det bekrefter statsadvokat Carl Graff Hartmann ved Oslo statsadvokatembeter overfor Filter Nyheter onsdag ettermiddag.

– Dette er en tiltale som omhandler flere alvorlige hatefulle ytringer framsatt over tid. De har rammet både den jødiske folkegruppen, muslimer og homofile, sier Hartmann.

I den fem sider lange tiltalen framgår det at påtalemyndigheten vil holde den kjente høyreekstremisten ansvarlig for antisemittiske eller rasistiske ytringer både på Twitter, TikTok, Instagram og videotjenesten Bitchute fra 2017 til 2021.

Det er snakk om ytringer framsatt på nettet der formen er både skrevne meldinger, videoer der tiltalte snakker og såkalte mem, sier statsadvokaten til Filter Nyheter.

Lysglimt Johansen erkjenner ikke straffskyld.

I tillegg til utfallene mot jøder og andre minoriteter, er Lysglimt Johansen tiltalt for grovt bedrageri av NAV knyttet til utbetaling av dagpenger i 2017 til 2019, og for forsikringsbedrageri i forbindelse med en uføreforsikring i 2017.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.