På denne øya hevdet UDs «krimekspert» at han gransket IS-krigere: Tiltalt for bedrageri av 48 millioner i bistandspenger

Sjefen for foreningen «Rhipto Rapid Response – Norwegian Center for Global Analyses», Christian Nellemann (57), ble mandag tiltalt av Økokrim for grovt bedrageri, av 47,8 millioner kroner som ble gitt som tilskudd fra Utenriksdepartementet (UD) og Klima- og miljødepartementet (KLD) fra 2016 til 2020. 

I tillegg er han tiltalt for forsøk på bedrageri av ytterligere 3,4 millioner fra UD i 2021, for hvitvasking av eget utbytte (såkalt selvvasking) med et hyttekjøp, og for dokumentforfalskning – etter at han skal ha manipulert skjermdumper av meldinger sendt fra en saksbehandler i Utenriksdepartementet.

Det framgår av tiltalene Filter Nyheter har fått innsyn i.

Også makkeren i Rhipto, eks-militære Rune Henriksen (47) fra Lofoten, er tiltalt for medvirkning til den antatte svindelen, men har ifølge etterforskningen en mindre rolle enn Nellemann. Økokrim mener han var klar over hva som skjedde og «på ulike måter ga sin tilslutning».

– Fra og med andre utbetaling av tilskudd har det vært penger igjen på Rhiptos konto, mens de tiltalte konsekvent har sagt til departementene at alt er brukt opp som avtalt. Samtidig mener vi at de i stor utstrekning har brukt penger på å dekke private kostnader som departementene aldri er gjort kjent med, sier statsadvokat Henrik Horn i Økokrim til Filter Nyheter.

Han omtaler de to tiltalte som «medvirker» og «hovedmann».

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.