Her er den nye Filter-journalisten du har finansiert

Da nettavisa Filter Nyheter i fjor gikk koronakrisa i møte ved å lansere et månedlig papirmagasin, var det med løftet om at vi skulle styrke staben med en nyansatt journalist hvis vi fikk 2000 abonnenter.

Det målet ble nådd – og nå er journalisten ansatt:

Fra 1. april vil vår stab av grundige, kritiske, undersøkende reportere være styrket med Silje Eggestad (35).

Hun forlater en stilling som seniorrådgiver i Kunnskapsdepartementet for å skrive om – blant annet – helse og vitenskap i Filter Nyheter.

– Filter gjør allerede en god jobb med å grave i norske myndigheters håndtering av Covid 19-pandemien. Pandemi-stoff blir dessverre aktuelt i lang tid fremover og utrullingen av vaksiner er en åpenbar prosess å følge med på, sier Eggestad.

Kan også bidra til mer klimajournalistikk

Filter Nyheter har siden 2016 produsert undersøkende, faktabasert journalistikk og finansieres av annonser, donasjoner og abonnenter på papirmagasinet. 

Avisa har vært nyhetsledende på flere store saker og særlig gått i dybden på politisk ekstremisme og klimaendringer. Ikke minst på sistnevnte felt håper Silje Eggestad å kunne bidra som vitenskapsjournalist for Filter. 

– For eksempel peker regjeringens klimamelding på en rekke nye tiltak som det vil være interessant å se nærmere på. Men jeg er også opptatt av de sikkerhetspolitiske konsekvensene av klimaendringene, sier hun.

– Jeg tror det er underkommunisert hvilke endringer som vil skje i områder som allerede har knapt med ressurser og stor befolkningsvekst. Det vil igjen føre til press på grensene til land både i og utenfor Europa, og større utfordringer med migrasjon, sier Eggestad.

Har ikke vært journalist før

Som en avis som legger sin stolthet i å tenke litt utenfor den norske presseboksen, har Filter i Silje Eggestad ansatt en journalist som ikke tidligere har jobbet redaksjonelt, men som har bunnsolid yrkeserfaring fra statsforvaltninga.

Hun har en mastergrad i filosofi og har blant annet sittet i sekretariatet til det såkalte Stoltenbergutvalget, som undersøkte kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner. Før hun kom til Kunnskapsdepartementet jobbet Eggestad ved den norske FN-delegasjonen i New York, der hun var en del av fred- og sikkerhetsteamet. Hun har også vært studentpraktikant i Utenriksdepartementet.

– Norsk journalistikk har godt av noen vitamininnsprøytinger utenfra. Vi er skikkelig glade for at Silje har takket ja til å jobbe hos oss, og er overbevist om at hun vil kunne tilføre Filter Nyheter utrolig mye, sier avisas publisher, Lars Eirik Eide.

– Jeg gleder meg og tror det blir givende å jobbe «på utsida», etter å ha jobbet flere år på innsida av statsapparatet. Jeg interesserer meg for mye forskjellig og synes det er forlokkende å kunne jobbe i en liten redaksjon der man kan sette seg inn i og følge flere saksområder, sier Eggestad selv.

En motvekt til desinformasjon-strømmen

Den nye Filter-journalisten er dessuten motivert av å kunne bidra til en mer opplyst offentlig debatt.

– Jeg mener Filter Nyheter er en avis som leverer noe det ellers er blitt manko på i raske og sensasjonspregede medier de siste årene: Kontekst og fakta som bidrar til å forklare hvorfor ting skjer. Hendelsene i USA i begynnelsen av året viser hvor mye makt som ligger i informasjon, og hva som er følgene av at det spres store mengder desinformasjon, sier Eggestad.

Kommersiell leder i Filter Media, Jon Wang, legger ikke skjul på at det har vært utrolig gøy å se abonnentene strømme til Filter etter lanseringen av papirmagasinet.

Det byr på den siste månedens Filter-artikler redigert og presentert i et lekkert format som innbyr til langlesing.

– Det er takket være våre abonnenter at vi ikke bare har klart å holde hodet over vannet gjennom denne krisa, men er satt i stand til å bemanne opp, sier han, og legger til:

– Med en journalist til på laget er veien enda kortere til 4000 abonnenter, og da skal vi bli enda flere og by på enda mer seriøs journalistikk


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.