Gjemmer agenter og sprer propaganda: Nå kan den russiske kirken bli forbudt i Ukraina 

  • Vår faste spaltist om konspirasjonsteorier, John Færseth, er også ekspert på Ukraina. I en periode tar han derfor et steg til et steg til siden fra hovedtemaet for nyhetsbrevet for å bringe analyser om konflikten.


Det ukrainske parlamentet har mottatt et lovforslag om å forby den russisk-ortodokse kirken, og nasjonalisere kirkens eiendommer i Ukraina.

I forslaget heter det at all eiendom som i dag tilhører det som offisielt kalles Den ukrainsk-ortodokse kirken (Moskva-patriarkatet) og organisasjoner tilknyttet denne, skal registreres og overtas av den ukrainske staten i løpet av 48 timer etter at loven er vedtatt. Organisasjoner, klostre og teologiske seminarer får fjorten dager på seg til å endre tilknytning.

Lovforslaget ble fremmet av parlamentsmedlemmet Oksana Savtsjuk for en uke siden. 

I et notat blir forslaget begrunnet med at Den ukrainsk-ortodokse kirken (Moskva-patriarkatet) i åtte år har promotert ideen om Russikj Mir (et ord som delvis kan oversettes med «den russiske verden») og brorskap mellom Ukraina og Russland, samt «forsterkede indre motsetninger i det ukrainske samfunnet på religiøst grunnlag».

I tillegg har det ifølge notatet vært jevnlige tilfeller der kirken har assistert okkupantene og russiske agenter, og gjemt dem i klostre og kirkebygg. Kirken har også spredt russisk propaganda i Ukraina.

Den ukrainsk-ortodokse kirken (Moskva-patriarkatet) er en gren av den russisk-ortodokse kirken. Den var lenge det største trossamfunnet i Ukraina.


– Krigen er et r...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.