Frp-politiker delte Skei Grande-rykter midt i regjeringsforhandlingene

Akershus-politiker Ole Jacob Johansen under Frps landsmøte i 2016.

Frp-politiker Ole Jacob Johansen, som er gruppeleder i Asker Frp, nestleder i Akershus Frp, vara til Stortinget og tidligere varaordfører i Asker kommune, har på Facebook og Twitter de siste to ukene bidratt til å spre blogginnlegg med udokumenterte påstander om Venstre-leder Trine Skei Grande.

Årsaken til at han delte sexryktene til sine følgere, uten å gjøre noe for å undersøke sannhetsgehalten nærmere, er det Johansen mener er «doble standarder» i massemediene i lys av blant annet Trond Giske-saken i Ap.

– Jeg synes det er interessant å legge merke til hvordan mediene vinkler og omtaler disse sakene veldig forskjellig. Det er bakgrunnen, sier han til Filter Nyheter.

– Det første innlegget la du ut allerede 4. januar. Hvorfor det?

– Med det medietrykket som var rundt disse sakene, så var det påfallende at dette ikke ble omtalt i såkalte MSM-medier («main stream media», red. anm.). De kom veldig sent på banen. Så det var rett og slett fordi det virket veldig rart at dette ikke var omtalt andre steder, så vidt jeg vet, sier Johansen.

Ole Jacob Johansen har flere ganger delt Skei Grande-ryktene og kommentert dem på Facebook.

Vet ikke om ryktene stemmer

Samme dag som den nye regjeringen ble offentliggjort og Johansens egen partileder Siv Jensen sto sammen med nettoppp Trine Skei Grande og Erna Solberg på den felles pressekonferansen i statsministerboligen, delte lokalpolitikeren et innlegg som gjengir høyst ubekreftede påstander om Venstre-lederen – blant annet indirekte anklager om lovbrudd.

På konkret spørsmål om han vet hvorvidt ryktene medfører riktighet, svarer Johansen følgende:

– I Resett (høyreorientert kommentarnettsted, red. anm.) omtales jo saken som et faktum. Og som vi vet er det jo en annen part her også, som ikke vil uttale seg. Så de som på en måte var kilden eller omtalte saken først, baserer seg på at det er fakta, sier Johansen.

– Du sier «som vi vet», men har du noen kjennskap til fakta?

– Om jeg har personlig eller inngående kjennskap til det?

– Ja, utover det du har lest i disse tekstene?

– Nei, ikke utover det, nei, svarer Johansen.

– Men hvorfor sprer du de påstandene i ditt nettverk hvis du ikke vet om det er sant?

– Hvilke påstander mener du jeg har spredd?

– Påstandene om Skei Grande?

– Ja, hvilke påstander tenker du på? Det er det som er noe av poenget her. At det omtales som rykter og at vinklingen er veldig annerledes, så da må jeg nesten spørre deg, hvilke påstander tenker du på?

– Slipper billig fordi hun er kvinne

Etter at Grande, dagen før den nye regjeringens første statsråd, lot seg intervjue om ryktene i Aftenposten og deretter VG, delte Johansen VG-artiklene på Facebook og kommenterte det som «ekstremt hykleri» og «direkte kvalmt».

Én av Johansens flere sosiale medier-poster om Skei Grande-ryktene.

«Jeg er 110% sikker på at Skei Grande ikke hadde sluppet så billig unna om hun hadde vært mann», skrev Johansen på sin private Facebook-side. I en av delingene skriver Asker-politikeren at Grande «drar kvinne-kortet».

– Hvorfor mener du Skei Grande har «sluppet billig unna»?

– Fordi hun er kvinne, svarer Johansen.

– Hva legger du i det?

– Det ligger vel i svaret mitt. Det er veldig forskjellig vinkling i mediene. Jeg er helt sikker på at dersom dette hadde vært en mann, så hadde vedkommende blitt tatt mye hardere. Jeg ser jo også at Skei Grande selv drar kvinne-kortet og går inn i en slags offerrolle her, så det forsterker for så vidt det poenget, sier Johansen.

Det Frp-politikeren viser til er Skei Grandes uttalelse om at «mange kvinnelige politikere utsettes for rykter». I intervjuet med Aftenposten, som ble publisert dagen før den nye regjeringen ble konstituert, uttrykker også Grande bekymring for «de som prøver å skremme damer ut av politikken».

«Hun var sikkert hottere den gang»

Da Johansen delte det første blogginnlegget som gjenga ryktene om Grande, deltok han også i et ordskifte i kommentarfeltet på Facebook der Venstre-lederens utseende var tema. En venn av Johansen omtalte Grande som «en overvektig MILF (not)». (MILF er vanligvis en forkortelse for «Mother I’d like to fuck», red. anm.). 

Johansen selv svarte med at «hun var sikkert hottere den gang», med henvisning til at påstandene refererer til året 2008.

– Ja, det tror jeg gjelder de fleste av oss. Det tror jeg nok gjelder meg selv også. Jeg tror nok jeg var betydelig hottere da jeg var 38 enn det jeg er nå, sier Johansen når Filter Nyheter spør ham om dette.

Under Johansens bemerkning, kommenterte en annen Facebook-venn at «det skal ikke mye til».

Om Facebook-vennenes kommentarer sier Frp-politikeren at han ikke «sensurerer min egen Facebook-vegg» og at kommentarene må stå for de som har skrevet dem sin regning.

– Er utseendet til Grande relevant her?

– Nei. Absolutt ikke. Selvsagt ikke. Det er helt utenforliggende. Selvfølgelig, svarer Johansen.

Frp-leder Siv Jensen og Akershus-politiker Ole Jacob Johansen i 2015.

Tar regjeringssamarbeidet «til orientering»

Under pressekonferansen med de tre partilederne onsdag denne uken, gjentok Erna Solberg at Skei Grande har fortalt om bakgrunnen for ryktene, og at det taler for seg selv at hun etter dette ble utnevnt som statsråd.

–  Er du uenig i statsministerens vurdering?

– Nei, jeg vil heller snu på det og si at det er veldig interessant at dette var en sak hun følte at hun måtte ta opp med Trine Skei Grande. At de måtte snakke sammen om dette, viser jo at det har vært et tema. Så det synes jeg er en mer relevant tilnærming, sier Johansen.

– Men engasjementet ditt i denne saken fortsetter. Er det en avklaring du mener mangler? 

– Poenget mitt er ikke om det er avklart eller ikke, men å legge merke til den utrolige forskjellen i vinkling og de doble standardene som man legger til grunn i media. Hva som er blitt sagt på eventuelle møter har jeg ikke grunnlag for å mene noe om, så det kan jeg ikke kommentere.

– Hva synes du om at Venstre går i regjering med Frp?

– Nei det er bare å ta til orientering, det. Og håpe at det blir et bra samarbeid, nå når man først har valgt å gjøre det, selvfølgelig.

I tidligere meldinger på Twitter, der flyplassavgiften har vært tema, har Johansen skrevet at Grande «fremstår som direkte dum» og spurt retorisk om «hvor dum går det an å være?». Når Filter Nyheter spør om Johansen bærer nag til Grande av politiske årsaker, svarer han følgende:

– Nei, selvfølgelig ikke.

Til Aftenposten har Trine Skei Grande uttalt at det var «ganske tøft å stå» i en rykteflom midt under regjeringsforhandlingene.

– Du føler et veldig ansvar. Det at noen da fører en kampanje for å svekke deg i forhandlingene, det føles litt urettferdig, sier hun til avisen.

«En sak hvor man på en måte savner hva som har skjedd»

Johansen er ikke den eneste politikeren kjent fra Frp som har engasjert seg i ryktene rundt Trine Skei Grande. Petter Eltvik, som fram til november i fjor var leder i Bergen Frp, er blant over 150 personer som ga tommel opp til et Facebook-innlegg fra den omstridte samfunnsdebattanten Nina Karin Monsen forrige søndag.

Hun skrev blant annet: «hvis den ene puler nedover, puler den andre oppover. Trine Skei Grande hadde en 16 års gammel gutt med Downs syndrom – når går hun av, slik de andre lederne har gjort?» 

Nina Karin Monsens Facebook-innlegg søndag.

Eltvik bekrefter at han husker å ha gitt en «like» til innlegget.

– Hvorfor har du gitt anerkjennelse til et innlegg som påstår at Skei Grande har hatt sex med en gutt med Downs syndrom? 

– Nei, jeg syntes Nina Karin Monsen har veldig mange gode poenger når samfunnet er blitt veldig seksualisert. Det er ikke alltid jeg liker alt hun sier, men den saken synes jeg er vanskelig, det er bra at det har blitt en løsning, men det betyr ikke at folk ikke kan ha sine meninger, sier Eltvik til Filter Nyheter

– Men dette stemmer vel ikke – at Venstre-lederen har forgrepet seg på en gutt med Downs syndrom?

– Nei, nei, nei. Men dette er sikkert en sak hvor man på en måte savner hva som har skjedd. Samtidig skjønner jeg samtidig at jeg ikke kan få vite og at Erna og Skei Grande har hatt en god samtale. Jeg tar til etterretning at hun har passert nåløyet i regjering og regner med det er gode grunner til at man ikke får vite det man i grunnen burde kreve å få vite.

Eltvik mener liker-klikket – til tross for den usanne påstanden – skyldes at han beundrer Nina Karin Monsens synspunkter om tematikken.

– Jeg setter pris på at vi har sånne vaktbikkjer som kan stå opp for ting som ikke alle ville ha stått opp for. Samfunnet har generelt blitt altfor seksualisert, jeg synes det hun tar inn er korrektiver som vi trenger i samfunnet, sier politikeren.

Han gir avslutsningsvis uttrykk for at han ikke helt oppfattet henvisiningen til Skei Grande og downs syndrom.

– Det gikk kanskje litt fort. Det jeg leste var en advarsel om enda en sak der grensene for hva man skal ha inn i samfunnet blir overskredet. Men nå skal jeg gå inn og slette den like-en, sier Eltvik, som opplyser at han (etter å ha tapt en lederstrid i Bergen Frp) i dag bare er vararepresentant i bystyret.

(Filter Nyheter forsøkte torsdag å få kontakt med Nina Karin Monsen, uten å lykkes).

– Blir kurset i kildekritikk

Helge Andre Njåstad, leder av organisasjonsutvalget i Frp, kommenterer problemstillingen slik, i en e-post til Filter Nyheter:

– Alle har et selvstendig ansvar for hva man velger å skrive og dele på sosiale medier. FrP har fokus på god skikk og bruk, deriblant kildekritikk, på sosiale medier når vi har seminarer og kurs for våre medlemmer.

Trine Skei Grande var torsdag ettermiddag ikke tilgjengelig for kommentarer.

Leder for organisasjonsutvalget i Frp, Helge André Njåstad.