Flertallet forsvant over natta: Arendalsuka sier nei til Alliansen og SIAN likevel

Alliansen-leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen under Arendalsuka i fjor.

Etter massiv kritikk om å inkludere antisemittisme, rasisme og muslimfiendtlighet under Arendalsukas paraply, har den politiske festivalen nå snudd:

Verken Alliansen eller Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) får delta.

– Rådet for Arendalsuka har etter å ha mottatt sterke reaksjoner fra mange hold foretatt en ny vurdering av Alliansens og Sians deltakelse under Arendalsuka, sier lederen av Arendalsukas råd og ordfører i Arendal, Robert Cornels Nordli, til NRK.

Filter Nyheter omtalte tirsdag hvordan et flertall i rådet for Arendalsuka i forrige uke overkjørte  Arendal-ordføreren og vedtok at både SIAN og partiet Alliansen, som ledes av den nyfascistiske holocaustfornekteren Hans Lysglimt Johansen, skal få stå på stand under årets festival.

Vedtaket skapte sterke reaksjoner: Onsdag formiddag truet Arbeiderpartiets sekretær Kjersti Stenseng med å boikotte den politiske festivalen dersom vedtaket blir stående, mens byrådsleder Raymond Johansen i Oslo fulgte opp på Twitter:

De utgjorde flertallet: To har skiftet mening, én er åpen for å ombestemme seg

Men allerede tirsdag kveld skrev rådsmedlemmet Agnes Norgaard (distriktssekretær for LO i Agder) på Facebook at hun har endret mening om saken – og ba om at det ble avholdt et nytt møte i rådet:

Det var Norgaard sammen med Siri Mathiesen (regiondirektør for NHO i Agder) og Stephen Seiler (viserektor ved Universitetet i Agder) som utgjorde flertallet da rådet – mot stemmene fra arendalsordfører Robert Cornels Nordli (Ap) og Aust-Agders fylkesordfører Gro Bråten (Sp) – vedtok at Alliansen skulle få stå på stand og holde en markering.

Men onsdag ettermiddag skriver Siri Mathiesen i en tekstmelding til Filter Nyheter at også hun har endret mening i saken og ønsker en ny behandling:

«Arendalsuka ska være et sted der meninger brytes, og det skal være stor takhøyde. Imidlertid ser jeg i ettertid, både med debatten som nå går og når nye uttalelser fra Lysglimt Johansen kommer frem i lyset, at dette ble feil. Jeg imøteser derfor en ny behandling av dette i rådet».

Regiondirektør Siri Mathiesen i NHO Agder.

Også Stephen Seiler åpner for å endre mening. Til Filter Nyheter sier Seiler at han «respekterer fullt ut» at LO-representanten Agnes Norgaard tirsdag kveld varslet at hun ønsker ny behandling.

– Hvis det innkalles til et nytt møte, skal jeg respektere det og delta med et åpent sinn. En del av mitt ansvar er å høre på alle og ikke låse meg, sier Seiler.

– Kan du komme til å stemme annerledes dersom saken blir behandlet på nytt?

– Ja, hvis det kommer nye momenter. Vårt ansvar er at holdepunkter fra flere ståsted veies. Hvis det kommer nye momenter, er det ikke utenkelig at vekten tippes en annen vei, svarer Seiler.

Viserektor Stephen Seiler ved Universitetet i Agder.

Høyre-ordfører: – Krevende å se at likes og dislikes skal være avgjørende

Onsdag morgen uttalte Harald Furre, ordfører i Kristiansand og medlem av rådet, at han ville ha stemt med flertallet – altså for Alliansens deltakelse – dersom han hadde deltatt i rådsmøtet forrige fredag:

– Dette er en vanskelig sak, men jeg velger å sette ytringsfriheten veldig, veldig høyt. Derfor mener jeg det er riktig å tillate at de kommer. Jeg tror det tjener demokratiet og saken at debatten tas i det åpne rom og ikke gjemmes bort, sa Furre til Filter Nyheter.

– Hvordan vurderer du Alliansen-lederens utsagn om for eksempel jødene og statsminister Erna Solberg?

– Det er forkastelige, avskyelige utsagn. Men vi må forholde oss til det som er lovverket. Hvis det er lovbrudd, så er det problematisk. Men det er krevende å se at rådsmedlemmenes likes og dislikes i forhold til utsagn er det som skal være avgjørende. Det er bedre å ta debatten i det åpne rom i stedet.

Da Filter Nyheter onsdag ettermiddag spurte Furre om han hadde endret mening etter at Mathiesen (og kanskje Seiler) hadde snudd, svarte han følgende på tekstmelding: «I utgangspunktet ikke». Furre besvarte ikke et ytterligere spørsmål om dette innebar at han åpnet for å gjøre en ny vurdering.

Støtten forduftet

Verken Furre, Terje Damman (fylkesordfører i Vest-Agder, tidligere Høyre) eller leder av hovedprogramkomitéen Øystein Djupedal var til stede i rådsmøtet før helgen. Damman, som er sykmeldt, har ikke ønsket å flagge sin mening om saken.

Onsdag ettermiddag var det bare Djupedal – og til dels Furre – som fortsatt var tydelige på at rådets vedtak om å åpne for Alliansen på festivalen var riktig. Djupedal besvarte ikke Filter Nyheters henvendelser onsdag.

Allerede onsdag var det dermed klart at om alle rådsmedlemmene stilte i neste møte, ville det være flertall for å nekte Alliansens deltakelse:

Robert Cornels Nordli, Gro Bråten, Agnes Norgaard og Siri Mathiesen var da uttalte motstandere av at partiet skal få stå i den «politiske gata» under festivalen. Dersom Øystein Djupedal, Harald Furre og Terje Damman skulle stemme  ja til partiet, ville de være i mindretall. Da ville det heller ikke hjulpet om Stephen Seiler opprettholdt sitt standpunkt fra forrige korsvei og ønsket å tillate Alliansen: Ved stemmelikhet har rådsleder Nordli nemlig dobbeltstemme.

Onsdag ettermiddag skrev Arendalsuka på Facebook at festivalledelsen har mottatt «en rekke henvendelser knyttet til beslutningen vi tok om deltakelse for Alliansen og Sian under Arendalsuka» og at det vil bli innkalt til ny behandling i rådet «så snart som mulig».

Dermed ble både Alliansen og Stopp islamiseringen av Norges (Sian) tema for en ny vurdering i rådet, der beslutningen altså ble omgjort.

Fulgte ikke innstillingen fra sekretariatet

Forrige fredag fattet rådet et felles vedtak for Alliansen og Sian, der sentrale medlemmer står tiltalt av oslopolitiet for hatefulle ytringer etter å omtalt muslimer som «morderzombier» og «seksualpredatorer» fra en «tilbakestående kultur».

I vedtaket fulgte ikke rådet innstillingen fra sekretariatet, som anbefalte at Alliansen – blant annet på grunn av «verbale angrep på jøder og muslimer» som «vanskelig kan karakteriseres som annet enn rasisme» – ikke burde få stå på stand, men gis tillatelse til å holde en markering.

Alliansens varslede arrangement er en appell med tittelen «Norge først», mens Sian har fått tillatelse til å holde appellen «Islam og vestlige frihetsverdier».

Rådet gjorde et eget vedtak for organisasjonen Folkebevegelsen mot innvandring (FMI), der de enstemmig bestemte seg for å si nei til både stand og markering under festivalen, noe som var i tråd med innstillingen.

Mener Solberg er en «kriminell forræder»

Lederen for partiet Alliansen, Hans Lysglimt Johansen, har over tid kommet med en lang rekke rasistiske og antisemittiske uttalelser i offentligheten:

Han er en ivrig holocaust-fornekter, noe han stadig repeterer:

Og han har skrevet følgende om statsminister Erna Solberg:

  • Artikkelen er oppdatert 30. mai med opplysningene om utfallet av det nye møtet i Arendalsukas råd.